Τα ακάρεα παραμονεύουν παντού!

24.03.2016
Βασική αιτία πρόκλησης των «οικιακών αλλεργιών», τα ακάρεα ζουν μαζί μας, τρέφονται από εμάς και, δυστυχώς, είναι αόρατα διά γυμνού οφθαλμού.

Ανοιξη και φθινόπωρο είναι οι εποχές που τα αλλεργικά συμπτώματα «φουντώνουν»! Η σκόνη, το τρίχωμα των οικιακών ζώων, η μούχλα, οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, κάποιες τροφές και φάρμακα είναι οι παράγοντες που πυροδοτούν συνήθως τις αλλεργικές κρίσεις. Τα ακάρεα είναι ο Νο 1 «υπεύθυνος» για τις αλλεργικές ρινίτιδες, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, τις βασανιστικές επιπεφυκίτιδες και διάφορα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, αναπνευστικά προβλήματα.

Τα συχνότερα συμπτώματα της προσβολής από τα ακάρεα είναι μπουκωμένη μύτη, φτάρνισμα, καταρροή και φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, ιδίως κατά το πρωινό ξύπνημα. Σε πιο βαριές περιπτώσεις βήχας και δύσπνοια.

Τα στρώματα, οι κουβέρτες, τα σεντόνια, τα μαξιλάρια, τα κρεβάτια, οι καναπέδες και φυσικά τα χαλιά και οι μοκέτες είναι οι κύριες κατοικίες τους. Τα ακάρεα οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί τρέφονται με νεκρά ανθρώπινα κύτταρα που απορρίπτει το σώμα μας, γεγονός που καθιστά το χώρο της κρεβατοκάμαρας ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή τους. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και το πέλος των χαλιών, που όσο πιο μεγάλο και χαλαρό είναι τόσο πιο πολύ τα προσελκύει.

Μέτρα αντιμετώπισης

  • Αρχίστε την επιχείρηση «αντιακάρεα», πετώντας περιττά πράγματα, όπως χαρτιά, παλιές εφημερίδες και υφάσματα, καθώς και οτιδήποτε μπορεί να συγκεντρώνει σκόνη.
  • Απομακρύνετε τα χαλιά από τα δωμάτια των ατόμων που έχουν πρόβλημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθαρίζετε καθημερινά τα χαλιά και τις μοκέτες με ηλεκτρική σκούπα.
  • Σφουγγαρίζετε κάθε εβδομάδα το σπίτι, ώστε να μη συγκεντρώνεται σκόνη.
  • Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πλένετε με καυτό νερό όλα τα υφάσματα που έχουν σχέση με το στρώμα, το κρεβάτι, τις κουβέρτες.
  • Φροντίστε να τινάζετε συχνά τα χαλιά, τις κουβέρτες, τα μαξιλάρια, τα σεντόνια και τα υφάσματα κάλυψης του κρεβατιού, να τα αφήνετε στον ήλιο και να αερίζετε τα δωμάτια.
  • Καθαρίζετε καλά τα φίλτρα αερισμού στα κλιματιστικά, τον ιονιστή.
  • Τοποθετήστε ειδικές θήκες στα στρώματα, στα μαξιλάρια και στα παπλώματα, που επιτρέπουν στον αέρα να περνάει, εμποδίζοντας όμως τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς και παρέχοντας απόλυτη προστασία.
  • Στη διάρκεια της μέρας, καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με προστατευτικά καλύμματα, τα οποία φυσικά θα αφαιρούνται πριν από τον ύπνο.
  • Σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση των ακάρεων θα σας δώσουν ειδικά ακαρεοκτόνα για το στρώμα και τα χαλιά σε μορφή αφρού, αεροζόλ ή υγρής σκόνης.
  • Και τέλος το πιο σημαντικό: Αερίστε καθημερινά πολύ καλά το σπίτι, βγάλτε τα σεντόνια στον ήλιο όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ