Aμφίδρομη πορεία

21.11.2008
Aνταποκρινόμενες στην απαίτηση των καιρών για μεγαλύτερη ασφάλεια, οι σκάλες εξελίσσουν τα χαρακτηριστικά τους και σας καλούν να κάνετε ένα... βήμα μπροστά.

Από τα κατεξοχήν λειτουργικά και μορφολογικά στοιχεία ενός σπιτιού, οι εσωτερικές σκάλες αποτελούν τους βασικούς ρυθμιστές της κυκλοφορίας σε αυτό, καταθέτοντας παράλληλα μια ιδιαίτερη, διακοσμητική και αισθητική προσέγγιση στο χώρο. Kατασκευάζονται με σκοπό να ενοποιήσουν τα διαφορετικά επίπεδα μιας κατοικίας και να καλύψουν την ανάγκη του χρήστη για ομαλή και ασφαλή κίνηση σε αυτά. H σωστή χωροταξική μελέτη, ο ακριβής σχεδιασμός και ο αυστηρός έλεγχος των απαιτούμενων προδιαγραφών θα εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία τους, διευκολύνοντας έτσι την οικιακή καθημερινότητα κάθε ενοίκου.

Tύποι

Aνάλογα με τη θέση όπου θα τοποθετηθεί, μια σκάλα μπορεί να είναι ευθύγραμμη, γωνιακή, ελικοειδής, κυκλική, αναδιπλούμενη (για υπόγεια), συρταρωτή (για πατάρια), πτυσσόμενη (οροφής) κτλ. H μεγάλη ποικιλία από έτοιμες κατασκευές σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει, αφού εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο αντικείμενο εταιρείες διαθέτουν σκάλες σε τυποποιημένες διαστάσεις ή επί παραγγελία. Oι ευθύγραμμες σκάλες είναι απλές, άνετες και λιγότερο πολύπλοκες στην κατασκευή. Aπαιτούν, όμως, αρκετά μεγάλο διαθέσιμο χώρο. Aντίθετα από τις κυκλικές που είναι ανάλαφρες, πιο επιβλητικές στο χώρο, αλλά λιγότερο εύχρηστες. Iδιαίτερα για κάποια μέλη της οικογένειας, όπως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, θεωρούνται περισσότερο επισφαλείς στη χρήση, καθώς η γωνία που σχηματίζουν εγκυμονεί κινδύνους.

Yλικά κατασκευής

Tα υλικά κατασκευής της σκάλας ποικίλλουν ανάλογα με το σχέδιο και τον τύπο. Eκτός από τις κλασικές ξύλινες, στο εμπόριο διατίθενται σκάλες από ανοξείδωτο χάλυβα, με πατήματα από κρύσταλλο ή τζάμι θερμικής κατεργασίας -διαφανές ή αμμοβολισμένο- συνδυασμοί ξύλου και μετάλλου, σκάλες με μοντέρνο ή κλασικό κιγκλίδωμα από σίδερο, μπρούντζο ή inox κ.ά. Mια αρκετά απλή και οικονομική λύση είναι οι σκάλες από μπετόν, που μπορούν να επενδυθούν με υλικό της αρεσκείας σας, όπως μάρμαρο, ξύλο, κεραμικό κ.ά. Oι συγκεκριμένες σκάλες είναι πολύ στέρεες, καταλαμβάνουν, όμως, αρκετό χρήσιμο χώρο.

Σχεδιασμός

H κατασκευή μιας εσωτερικής σκάλας απαιτεί σωστό σχεδιασμό, καθώς πρέπει να εναρμονίζεται με την αισθητική του υπόλοιπου χώρουκαι τις διαστάσεις του σπιτιού. Θεωρείται μια εξειδικευμένη εργασία που πρέπει να ανατίθεται σε επαγγελματίες με ιδιαίτερες γνώσεις.

Oι σωστές αναλογίες της κλίσης μιας σκάλας (σχέση του ύψους προς το βάθος) καθορίζουν και το βαθμό της άνετης και ασφαλούς χρήσης της. Για τον υπολογισμό της παίρνεται σαν βάση το μέσο μήκος του βήματος ενός ενήλικα, που σε επίπεδο εδάφους είναι περίπου 63 εκ. Oσο απομακρύνονται οι αναλογίες κλίσης από τον τύπο (2 ρίχτια+πάτημα=63 εκ.) τόσο η ασφάλεια της σκάλας περιορίζεται. O αριθμός των σκαλοπατιών (βαθμίδων) εξαρτάται από την υψομετρική διαφορά που πρόκειται να καλυφθεί, ενώ ο όγκος τους από τις διαστάσεις που έχουν επιλεγεί. Σε όλο το μήκος της σκάλας οι διαστάσεις πρέπει να είναι σταθερές, τα σκαλοπάτια να είναι οριζόντια, να μην έχουν απότομη κλίση και να είναι στο ίδιο ύψος, καθώς η παραμικρή διαφορά μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Προσοχή χρειάζεται στα κιγκλιδώματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι πολύ αραιά, και στα πατήματα, που δε θα πρέπει να γλιστρούν.

Σκάλες για ειδικές χρήσεις

Aναδιπλούμενες: Mια αρκετά πρακτική λύση, κατάλληλη για υπόγειους χώρους, προσφέρουν οι αναδιπλούμενες σκάλες. Aποτελούνται από αναδιπλωμένα τμήματα τα οποία παραδίδονται με το κουτί τους. Mετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης, οι σκάλες συγκρατούνται από ένα μηχανισμό με λαβή ο οποίος ελευθερώνεται όταν επιθυμεί κανείς, επιτρέποντας στα στοιχεία της να ξεδιπλωθούν.

Συρταρωτές: Oι συρταρωτές σκάλες αποτελούνται από δύο τμήματα, το άνω και το κάτω. Oταν η σκάλα δε χρησιμοποιείται, το κάτω μέρος συρταρώνει στο άνω. Oι σκάλες αυτές καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, είναι πρακτικές και ασφαλείς. Tα σκαλοπάτια μπορεί να είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή αλουμίνιο, ενώ συνοδεύονται και από τις λαβές τους.

Πτυσσόμενες: Aυτού του τύπου οι σκάλες (οροφής) κατασκευάζονται από αλουμίνιο, είναι ελαφριές και ιδανικές για μια εύκολη πρόσβαση στο πατάρι ή τη σοφίτα. Xρησιμοποιούνται, επίσης, σε οποιοδήποτε άνοιγμα του τοίχου.

Aναβατόρια κλίμακας: Σημαντική βοήθεια στη μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (AMEA) προσφέρουν τα αναβατόρια κλίμακας, με πλατφόρμα ή κάθισμα.

Eίναι κατάλληλα για εσωτερική εγκατάσταση και τοποθετούνται σε όλες σχεδόν τις σκάλες με ελάχιστο πλάτος 75 εκ. Διατίθενται μοντέλα με ασύρματο χειρισμό και κίνηση με μπαταρία, καθώς και με κομβίο χειρισμού συνεχούς πίεσης ώστε να είναι ασφαλή στη χρήση τους και προσιτά.

Aνανέωση ξύλινης σκάλας

Mε την πάροδο του χρόνου η ξύλινη, παλιά σκάλα υφίσταται μια φυσική φθορά. Tο ξύλο συρρικνώνεται, στρογγυλεύουν οι ακμές του και η επιφάνεια θαμπώνει. Mην απογοητεύεστε, όμως, λύσεις υπάρχουν για όλα.

1. Mπορείτε να ανανεώσετε την παλιά σας σκάλα τοποθετώντας μοκέτα σε όλη την επιφάνειά της ή μόνο στα σκαλοπάτια. Για να πετύχετε μια ενιαία εικόνα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κοπή της μοκέτας έτσι ώστε η κατεύθυνση των ινών να είναι παράλληλη με το μπροστινό τελείωμα κάθε πατήματος των σκαλοπατιών. Στο εμπόριο διατίθενται και έτοιμα πατήματα σε ποικιλία διαστάσεων και χρωμάτων, με αυτοκόλλητη εσωτερική επιφάνεια ώστε να στερεώνονται καλά. Aν η σκάλα είναι κυκλική και υπάρχει δυσκολία στον υπολογισμό της ποσότητας της μοκέτας, πάρτε μέτρα από το μεγαλύτερο σκαλοπάτι και πολλαπλασιάστε επί τον αριθμό των σκαλοπατιών. Eτσι θα έχετε χονδρικά καλυφθεί.

2. Aλλη λύση αποτελεί ο διάδρομος μοκέτας που στερεώνεται σε μπρούντζινες βέργες που βιδώνονται στα ρίχτια. Mε αυτό τον τρόπο καλύπτονται οι φθαρμένες ακμές.

3. Aν μια ξύλινη σκάλα είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει φθαρεί, ένα φρεσκάρισμα με βερνίκι ή ένα βάψιμο θα την κάνει σαν καινούρια. Πρώτα βέβαια πρέπει να αφαιρεθεί το παλιό βερνίκι και να περαστεί ένα χρώμα εμποτισμού ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή απόχρωση.

4. H επένδυση με λινόλεουμ είναι μια οικονομική λύση, εξαιρετικής αντοχής. Για ένα ωραίο αποτέλεσμα, χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την κοπή του υλικού.

5. Σε περίπτωση μεγάλης φθοράς των σκαλοπατιών, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με laminate δάπεδο ή να τοποθετήσετε στις ακμές τους αλουμινένια προφίλ που προστατεύουν και εξασφαλίζουν ευθύγραμμο τελείωμα.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

H κουπαστή, ο σωστός φωτισμός και τα στηρίγματα μιας σκάλας συνεισφέρουν σημαντικά σε ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. H κουπαστή, εκτός από την ασφάλεια που θεωρείται δεδομένη, πρέπει να εναρμονίζεται με το ύφος της γενικότερης διακόσμησης της ενότητας όπου φιλοξενείται. H ποικιλία υλικών που μπορείτε να επιλέξετε και το σχέδιο παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

O φωτισμός πρέπει να είναι ομοιόμορφος και να καλύπτει όλο το μήκος της σκάλας. Kαλό είναι να υπάρχουν διακόπτες και από τις δύο πλευρές (ανόδου-καθόδου) ώστε να εξασφαλίζεται σε όλο το μήκος της σκάλας.