Πώς να καθαρίσεις το ξύλινο πάτωμα με φυσικό τρόπο

10.06.2022
Πώς να καθαρίσεις το ξύλινο πάτωμα με φυσικό τρόπο
Τι να κάνεις για να αποφύγεις τα σκληρά χημικά καθαριστικά

Αν αναρωτιέσαι πώς να καθαρίζεις τα πατώματα από σκληρό ξύλο, ώστε να φαίνονται όμορφα και να διατηρούν τη λάμψη τους για χρόνια, το κλειδί είναι να τα καθαρίζεις συχνά και μεθοδικά. Εξάλλου, τα δάπεδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη φθορά στα σπίτια μας. Σκέψου όλη τη σκόνη, τη βρωμιά και τα μικρόβια που φέρνεις από έξω. Το να αφήνεις τα ξύλινα δάπεδά σου να λερωθούν πολύ δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ίδιο το ξύλο, το οποίο είναι ακριβό στην επισκευή, το φινίρισμα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αντικατάστασή του.

Πώς να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια στο σπίτι και την αυλή σου

Καθαρίζοντας τακτικά πατώματα από σκληρό ξύλο με λίγα μόνο εργαλεία και φυσικά προϊόντα, μπορείς να τα βοηθήσεις να διατηρήσουν τη λάμψη τους για πολλά χρόνια. Δες πώς να καθαρίσεις τα πατώματα από σκληρό ξύλο με φυσικό τρόπο, ώστε να αποφύγεις τα σκληρά χημικά καθαριστικά:

Πόσο συχνά να καθαρίζεις δάπεδα από σκληρό ξύλο
Η Melissa Witulski, η υπεύθυνη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Merry Maids, προτείνει γρήγορους τακτικούς καθαρισμούς δύο φορές την εβδομάδα για να μην λερωθούν πολύ τα δάπεδά σου. «Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις τα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι να χρησιμοποιήσεις μια σφουγγαρίστρα σκόνης από μικροΐνες για να αφαιρέσεις τη σκόνη, τη βρωμιά και ό,τι άλλα σωματίδια εισήχθησαν στο σπίτι σου», λέει η Witulski. "Η σφουγγαρίστρα σκόνης από μικροΐνες δεν θα γρατσουνίσει τα δάπεδά σου όπως μπορεί να κάνουν κάποιες σκούπες".

Μία φορά το μήνα (ή πιο συχνά εάν είναι απαραίτητο), τα ξύλινα δάπεδα πρέπει να σφουγγαρίζονται για να καθαριστεί σε βάθος το ξύλο και να γυαλίσουν. Τα υπολείμματα από πολλά εμπορικά καθαριστικά δαπέδου, ωστόσο, μπορούν να κάνουν τα ξύλινα πατώματα να φαίνονται θαμπά. Για να γυαλίζουν τα ξύλινα πατώματα χωρίς να αφήνουν μεμβράνη, η απάντηση είναι το ξύδι.

Σκέψου πριν ξεκινήσεις
Έλεγξε εάν το δάπεδό σου είναι σφραγισμένο.
Πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό των δαπέδων από σκληρό ξύλο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους φινίρισμα έχει εφαρμοστεί στο δάπεδο. Είναι το δάπεδο σφραγισμένο με φινίρισμα πολυουρεθάνης; Εάν μια σταγόνα νερού καθίσει στην επιφάνεια, τότε το δάπεδο σφραγίζεται και μπορεί να καθαριστεί με διάλυμα με βάση το νερό. Εάν η σταγόνα νερού απορροφηθεί γρήγορα, το στεγανωτικό έχει φθαρεί ή δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Εάν το δάπεδο είναι αποσφραγισμένο, πρέπει να περιορίσεις την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό. "Προτείνω να χρησιμοποιείς τακτικά μια σφουγγαρίστρα σκόνης, ώστε να μην υπάρχει ποτέ υπερβολική συσσώρευση. Όταν χρειάζεται να κάνεις βαθύτερο καθαρισμό, χρησιμοποίησε ένα υγρό πανί από μικροΐνες και στέγνωσε αμέσως με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες", λέει η Witulski.

Καθάρισε την ακαταστασία. Καθάρισε τυχόν ακαταστασία που υπάρχει και αφαίρεσε αντικείμενα όπως χαλιά από το πάτωμα για ταχύτερο και ευκολότερο καθάρισμα.

Βρες την κατάλληλη στιγμή. Επίλεξε μια στιγμή που η κίνηση με τα πόδια θα είναι ελάχιστη, όπως όταν η οικογένειά σου είναι έξω από το σπίτι.

Σχεδίασε μια διαδρομή. Ξεκίνησε από μια γωνία του δωματίου και προχώρησε προς την πόρτα για να αποφύγεις να αφήσεις πατήματα σε καθαρό πάτωμα.

Επιτάχυνε το χρόνο στεγνώματος. Ενεργοποίησε τους ανεμιστήρες οροφής ή πρόσθεσε έναν ανεμιστήρα κυκλοφορίας για να επιταχύνεις το χρόνο στεγνώματος.

Πώς να καθαρίσεις τα δάπεδα από σκληρό ξύλο
Καθάρισε τη βρωμιά.
Ξεκίνα πάντα τον καθαρισμό του δαπέδου αφαιρώντας τη σκόνη και το χώμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σκούπα, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι μια σφουγγαρίστρα σκόνης από μικροΐνες. Οι ίνες στη σφουγγαρίστρα προσελκύουν και παγιδεύουν τη βρωμιά και μπορείς να βάλεις την κεφαλή σφουγγαρίστρας στο πλυντήριο, ώστε να έχεις μια καθαρή σφουγγαρίστρα κάθε φορά.

Φτιάξε το σπιτικό καθαριστικό σου. Σε ένα μεγάλο κουβά ή νεροχύτη, συνδύασε 1 λίτρο νερό με 1 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι ή 1/2 φλιτζάνι ξύδι καθαρισμού.

Σφουγγάρισε. Βούτηξε μια καθαρή σφουγγαρίστρα μικροϊνών στο διάλυμα και στύψε τη μέχρι να είναι απλώς υγρή και να μην στάζει. Δεν θέλεις να απλώσεις υπερβολικό νερό στο πάτωμα.

Ξεκίνησε από τη μακρινή γωνία και προχώρησε προς την πόρτα μέχρι να καθαρίσεις ολόκληρο το δωμάτιο. Ξέπλυνε συχνά τη σφουγγαρίστρα, καθώς το χώμα μεταφέρεται από το πάτωμα.

Άφησε τα να στεγνώσουν. Άφησε το πάτωμα να στεγνώσει πριν περπατήσεις πάνω του.