Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στη βενζίνη

02.06.2022
Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στη βενζίνη
Η αλλαγή των οδηγικών σου συνηθειών και η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου μπορεί να κάνει τη διαφορά

Σίγουρα δε χρειάζεται να σου πούμε ότι οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλές. Αλλά δεν χρειάζεται να αποδεχτείς τον πληθωρισμό ως χαμένη υπόθεση—υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα από τα καύσιμα, τόσο φροντίζοντας σωστά το αυτοκίνητό σου όσο και αλλάζοντας τις οδηγικές σου συνήθειες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι κακές συνήθειες οδήγησης από μόνες τους—όπως επιθετική ταχύτητα, φρενάρισμα και γρήγορη επιτάχυνση—μπορούν να μειώσουν τα χιλιόμετρα σου κατά περίπου 15 έως 30 τοις εκατό σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Καθαρίστε αυτά τα 5 σημεία πριν πας διακοπές

Παρακάτω θα δεις όσα μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις χρήματα στην βενζίνη:

Μην οδηγείς επιθετικά και ακολούθησε το όριο ταχύτητας
Ίσως έχεις ακούσει ότι η οδήγηση στο όριο ταχύτητας σε κρατά πιο ασφαλή, μειώνοντας τον κίνδυνο να χάσεις τον έλεγχο του οχήματός σου. Αλλά η οδήγηση στο όριο ταχύτητας -και λιγότερο επιθετικά- είναι "ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει την οικονομία στα καύσιμα", λέει ο Ronald Montoya, ανώτερος συντάκτης συμβουλών καταναλωτών του Edmunds, μιας διαδικτυακής πηγής καταναλωτών. Για να εξασκήσεις πιο αποδοτικές συνήθειες οδήγησης, όδηγησε ήρεμα μέχρι το φανάρι αντί να τρέξεις εκεί και μετά να πατήσεις απότομα τα φρένα. Διάλεξε μια λωρίδα και μείνε σε αυτήν.

Χρησιμοποίησε το σωστό λάδι και άλλαξε το την κατάλληλη στιγμή
«Η πραγματοποίηση αλλαγής λαδιού και η χρήση του σωστού λαδιού μπορεί να βελτιώσει την οικονομία καυσίμου», λέει ο Montoya. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι λιπαίνει τα κινούμενα μεταλλικά κομμάτια στο εσωτερικό του κινητήρα του αυτοκινήτου σου και το να έχεις πολύ λίγο, πολύ ή λάθος τύπο λαδιού μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του κινητήρα.

Για τις αλλαγές λαδιών, είναι σημαντικό να ακολουθείς τα συνιστώμενα διαστήματα του κατασκευαστή σου.

Άλλαξε το φίλτρο αέρα
Όταν πατάς το γκάζι, το όχημά σου αναφλέγει ένα μείγμα αέρα και καυσίμου, και όλος αυτός ο αέρας διέρχεται από το φίλτρο αέρα του κινητήρα. Το φίλτρο συλλέγει σκόνη, βρωμιά, ρύπους και οτιδήποτε άλλο στον αέρα για να αποτρέψει τη ζημιά στον κινητήρα. Εάν το φίλτρο δεν αλλάξει όταν γεμίσει, αρχίζει να εμποδίζει τη σωστή ποσότητα αέρα που θα διηθείται, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την οικονομία καυσίμου του οχήματός σου. Αυτό ισχύει περισσότερο για παλαιότερα οχήματα, καθώς τα νεότερα είναι συνήθως καλύτερα βελτιστοποιημένα έτσι ώστε ένα βουλωμένο φίλτρο αέρα κινητήρα να έχει μικρό αντίκτυπο.

Βεβαιώσου ότι τα ελαστικά σου είναι σωστά φουσκωμένα
Τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου σου και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, επηρεάζουν άμεσα την απόδοση καυσίμου. "Η διατήρηση των ελαστικών σου στη συνιστώμενη πίεση όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου, αλλά είναι επίσης ασφαλέστερη και συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής των ελαστικών", λέει ο Montoya.

Η σωστή πίεση των ελαστικών βοηθά επίσης στην πρόληψη της πρόωρης και ανομοιόμορφης φθοράς των ελαστικών. Αν και οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών είναι χρήσιμοι, δεν είναι πάντα αρκετοί για να βασιστείς σε αυτούς πλήρως. Έλεγξε την πίεση των ελαστικών σου μία φορά το μήνα εάν έχεις αισθητήρες πίεσης ελαστικών που λειτουργούν ή δύο φορές το μήνα εάν δεν έχεις αισθητήρες ή δεν λειτουργούν.

Βρες φθηνότερες επιλογές φυσικού αερίου
Όταν οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλές, η εύρεση της χαμηλότερης τιμής στην περιοχή σου μπορεί να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, αλλά μόνο εάν το έχεις σχεδιάσει. Εάν πρέπει να οδηγήσεις 20 λεπτά προς κάθε κατεύθυνση για να φτάσεις στο φθηνότερο βενζιναδικο, πιθανότατα δεν θα εξοικονομήσεις πολλά. Αντίθετα, δοκίμασε να ομαδοποιήσεις τις δουλειές σου και να σχεδιάσεις να σταματήσεις στο φθηνότερο βενζινάδικο στο δρόμο.