5 κόλπα για να επιλέγεις φρέσκα και νόστιμα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ

07.08.2020
5 κόλπα για να επιλέγεις φρέσκα και νόστιμα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ
Ένα γλυκό καρπούζι έχει καφέ κοτσάνι ενώ για να αγοράσεις ένα φρέσκο ​​κοτόπουλο θα πρέπει να ελέγξεις την ημερομηνία συσκευασίας του. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι το καλάθι σου είναι γεμάτο από φρέσκα προϊόντα, ίσως δεν έχεις χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις σου για να επιλέξεις τα καλύτερα. Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με κόλπα σχετικά με τον τρόπο επιλογής τροφίμων στο σούπερ μάρκετ, για να εξασφαλίσεις πάντα για το σπίτι σου το πιο φρέσκο και γευστικό ​​μενού.

Ψωμί

Διάβασε την ετικέτα συστατικών και αναζήτησε την πρώτη λέξη στη λίστα. Αν γράφει «αλεύρι ολικής αλέσεως» έχεις κάνει μια καλή επιλογή. Αυτό το αλεύρι θα σου προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες από το «εμπλουτισμένο λευκό αλεύρι».

Πίεσε ελαφρά το ψωμί. Εάν επιστρέψει στην αρχική του μορφή, είναι φρέσκο. Εάν το αποτύπωμά σου μείνει πάνω στο ψωμί, μπορεί να είναι ένδειξη λάθους ψησίματος ή ότι έχει προηγουμένως παγώσει.

Κοτόπουλο

Πρέπει να ελέγξεις τα διαφορετικά χρώματα της κοπής. Εάν έχει δέρμα, θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτόχρωμο από τη σάρκα. Εάν το δέρμα του κοτόπουλου είναι κίτρινο ή ανοιχτό καφέ, άφησέ το στο ράφι.

Η σάρκα πρέπει να είναι σταθερή, λευκή έως ανοιχτό καφέ, υγρή και χωρίς αίμα. Έλεγξε και τα άκρα. Εάν φαίνονται στεγνά, μην το πάρεις.

Μην ελέγξεις την ημερομηνία λήξης, αλλά ελέγξε την ημερομηνία συσκευασίας. Εάν βρίσκεται στο ράφι για περισσότερο από 2 ημέρες, διάλεξε ένα άλλο.

Καρπούζι

Κοίτα το κοτσάνι του. Εάν το καρπούζι έχει ξηρό, καφέ κοτσάνι, αυτό σημαίνει ότι είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση.

Έλεγξε την κίτρινη περιοχή που έχει το καρπούζι. Αυτό το κίτρινο μέρος αντιστοιχεί σε πόση ώρα ο καρπός ακουμπούσε στο έδαφος. Εάν έχει σκούρο κίτρινο σημάδι, θα είναι ένα γλυκό καρπούζι.

Ντομάτες

Αν μπορείς, απόφυγε να αγοράζεις ντομάτες σε πλαστικά δοχεία. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα μπορείς να ελέγξεις αν είναι πατημένες ή φρέσκιες ​​και το ίδιο δοχείο μπορεί να περιλαμβάνει κομμάτια σε διαφορετικές καταστάσεις ωρίμανσης.

Το δέρμα πρέπει να είναι λείο και σφριγηλό και όταν το παίρνεις, θα πρέπει να αισθάνεσαι σταθερό βάρος. Μια ώριμη ντομάτα μπορεί να έχει διπλάσιο βάρος από μία άγουρη.

Μύρισέ τη. Εάν δεν μυρίζεει τίποτα, η ντομάτα δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Οι ντομάτες πρέπει να μυρίζουν σαν ντομάτες.

Ψάρι

Πρώτα, κοίτα τα μάτια τους. Έλεγξε για να δεις αν τα μάτια προεξέχουν και ότι οι κόρες τους έχουν λαμπερό μαύρο χρώμα.

Το δέρμα πρέπει να είναι λαμπερό και μαλακό στην αφή. Εάν αισθάνεσαι ότι το δέρμα είναι κολλώδες ή θαμπό, το ψάρι δεν είναι φρέσκο.

Λάβε υπόψη ότι η σάρκα πρέπει να είναι σταθερή και ημιδιαφανής με ελαστική, λεία επιφάνεια. Εάν πιέσεις ένα φιλέτο ψαριού, δεν πρέπει να μείνει ίχνος από το δάχτυλό σου.