Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο σου και να τον κάνεις να λάμπει

06.01.2022
Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο σου και να τον κάνεις να λάμπει
Πόσες φορές έχεις ψήσει ένα κέικ ή έχεις φτιάξει μια πίτσα και έχεις λερώσει τόσο πολύ τον φούρνο που δεν μπορείς να δεις καν μέσα από το τζάμι; Το σίγουρο είναι ότι οι λεκέδες δεν θα εξαφανιστούν μόνοι τους μια μέρα. Τα καλά νέα είναι ότι o καθαρισμός του φούρνου είναι πιο εύκολος από ότι νομίζεις. Δες παρακάτω τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τον καθαρισμό του φούρνου, που απαντήθηκαν από το countryliving και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη δουλειά σου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζεις έναν φούρνο

Όσο πιο καθαρός είναι ο φούρνος σου, τόσο καλύτερη είναι η γεύση του φαγητού σου. Αλλά εκτός από τον τακτικό καθαρισμό των υπολειμμάτων των τροφίμων, θα πρέπει να κάνεις ένα βαθύ καθάρισμα στον φούρνο περίπου μία φορά κάθε τρεις μήνες περίπου. Αλλά δεν υπάρχουν αυστηροί και γρήγοροι κανόνες. Εάν δεν χρησιμοποιείς πολύ συχνά τον φούρνο, μπορείς να αφήσεις μεγαλύτερο διάστημα για τον γενικό καθαρισμό.

Πώς χρησιμοποιείς τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου σου

Η διαδικασία αυτοκαθαρισμού διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Και η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να φτάσει μέχρι σχεδόν 480 βαθμούς Κελσίου. Για τρεις ώρες!

Θα πρέπει επίσης να κάνεις μια μικρή έρευνα πριν από την ενεργοποίηση. Ορισμένοι φούρνοι απαιτούν να αφαιρέσεις τις σχάρες και όλα τα άλλα πριν προχωρήσεις. Και θα πρέπει να αντισταθείς στην επιθυμία να προσθέσεις κάποιο καθαριστικό γιατί μπορεί να προκαλέσει φθορά στον φούρνο σου.

Περίμενε έως ότου ο φούρνος σου κρυώσει και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον σκουπίσεις και, εάν ο φούρνος σου είναι μεγάλος, μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού περισσότερες από μια φορές.

Πώς μπορείς να καθαρίσεις το φούρνο με υλικά από την κουζίνα σου

Φτιάξε μια ισχυρή πάστα με ένα συνδυασμό μισού φλιτζανιού μαγειρικής σόδας και περίπου 2 - 3 κουταλιών της σούπας νερό και άπλωσε την στα τοιχώματα του φούρνου. Άφησε την να καθίσει για τουλάχιστον μια ώρα για να κάνει τα «μαγικά» της τη νύχτα. Στη συνέχεια, αφαίρεσε την πάστα με ένα σφουγγάρι όσο καλύτερα μπορείς.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε λίγο ξύδι στο νερό σε μια φιάλη ψεκασμού και ψέκασε το εσωτερικό του φούρνου. Θα παρατηρήσεις ότι όταν το μείγμα του ξυδιού συναντά την πάστα, δημιουργούνται φουσκάλες. Σκούπισε την με ένα υγρό πανάκι. Κάνε αυτό πολλές φορές όσο είναι απαραίτητο για να αφαιρέσεις όλη την πάστα.

Πώς καθαρίζει το τζάμι του φούρνου

Θυμάσαι την πάστα με τη μαγειρική σόδα; Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και στο τζάμι του φούρνου! Άπλωσε τη και άφησε τη να καθίσει για λίγες ώρες πριν την αφαιρέσεις και γυαλίσεις με ένα απαλό πανί και φυσικά μην ξύσεις το γυαλί. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο μίγμα σαπουνιού και νερού για την ίδια δουλειά.

Πώς μπορείς να καθαρίσεις τις σχάρες του φούρνου;

Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσεις τις σχάρες του φούρνου σου είναι να γεμίσεις μια μπανιέρα με πολύ ζεστό νερό. Από εκεί, μπορείς είτε να προσθέσεις σαπούνι για πλύσιμο πιάτων (1/2 έως 1 φλιτζάνι) είτε μπορείς να καλύψεις τις σχάρες σου με τη μαγειρική σόδα πριν να τις κάνεις μπάνιο. Βύθισε τις στο νερό όλη τη νύχτα και το πρωί θα έχεις γυαλιστερές σχάρες, έτοιμες να τοποθετηθούν πίσω στο φούρνο.

Τώρα που ο φούρνος σου είναι καθαρός στο εσωτερικό, απλά σκούπισε το εξωτερικό με ένα ήπιο μίγμα σαπουνιού και νερού και θα έχεις ένα φούρνο σαν καινούργιο!