Παιδικό δωμάτιο εν-τάξει!

05.09.2015
Αν είσαι μαμά που τρέχεις πίσω από τα βλαστάρια σου κάθε μέρα φωνάζοντας "Τακτοποίησε το δωμάτιό σου" φρόντισε πρώτα να τους διδάξεις τη σημασία της οργάνωσης... και ξέχνα τις φωνές!

Τα περισσότερα παιδιά έχουν την τάση να δημιουργούν ένα μικρό χάος, είτε αυτό αφορά πετσέτες στο πάτωμα, βιβλία ξεχασμένα κάτω από το θρανίο είτε μισοτελειωμένες εργασίες. Μερικά παιδιά φαίνονται από τη φύση τους οργανωμένα, αλλά για τα υπόλοιπα η οργάνωση είναι μια επιδεξιότητα την οποία μαθαίνουν και αποκτούν με την πάροδο του χρόνου.

Με λίγη βοήθεια και εξάσκηση, τα παιδιά είναι σε θέση να αναπτύξουν μια αποτελεσματική προσέγγιση στο να ολοκληρώνουν εργασίες στον σωστό χρόνο. Οσο δύσκολο κι αν ακούγεται, είσαι το ιδανικό άτομο γι’ αυτήν τη δουλειά, ακόμα κι αν εσύ η ίδια δεν συγκαταλέγεσαι στους πιο οργανωμένους ανθρώπους του κόσμου.

Δοκίμασε τις παρακάτω 6 τακτικές και βάλε τάξη στην αταξία του παιδικού δωματίου

1. Δες το από την οπτική γωνία του παιδιού

Κατέβα στο ύψος του παιδιού για να το βοηθήσεις να οργανωθεί. Παρατήρησε τον χώρο, τα έπιπλα και τα παιχνίδια από τη δική του θέση. Η θέα ίσως σε εκπλήξει! Μην ξεχνάς ότι τα έπιπλα και οι αποθηκευτικές λύσεις των ενηλίκων δεν ταιριάζουν απαραίτητα με τις παιδικές ανάγκες. Οι πτυσσόμενες πόρτες ντουλάπας μαγκώνουν τα δαχτυλάκια τους ενώ οι μεγάλες κρεμάστρες δεν ταιριάζουν με τα παιδικά ρουχαλάκια. Για να οργανώσεις το παιδικό δωμάτιο, θα πρέπει να σκεφτείς λύσεις που ταιριάζουν κατά κύριο λόγο στο παιδί σας και όχι σε εσένα. Για τα μικρότερα παιδιά, μια λύση θα ήταν να αφαιρέσεις τελείως τις πόρτες της ντουλάπας και να αγοράσεις παιδικές κρεμάστρες. Επίσης χρησιμοποίησε αποθηκευτικά κουτιά και καλάθια τα οποία τους είναι εύκολο να χειριστούν και βρίσκονται στο ύψος τους.

2. Βάλε το ίδιο το παιδί στο "παιχνίδι"

Προσπάθησε να αντισταθείς στην ανάγκη του να τα κάνεις όλα γρήγορα. Αντιμετώπισε τη διαδικασία της οργάνωσης σαν μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, και εστίασε στο παιδί. Η επαγγελματίας στην οργάνωση και συγγραφέας του «Organizing from the Inside Out», προτρέπει τους γονείς να αντιμετωπίσουν τον απαιτητικό αυτό ρόλο σαν αυτόν του «Συμβούλου Οργάνωσης». Παρατήρησε τα στοιχεία που διευκολύνουν τη διαδικασία και αυτά που την καθυστερούν, και δράσε αναλόγως. Εάν εξασφαλίσεις τη συμμαχία του παιδιού σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις και αυτό γιατί το παιδί αντιλαμβάνεται καλύτερα τη λογική της οργάνωσης κι έτσι είναι σε θέση να διατηρήσει το παιδικό δωμάτιο σε τάξη.

3. Ξεκαθάρισε τις ντουλάπες

Ξεκαθάρισε τα ρούχα του με βάση την εποχή και την ηλικία. Αποθήκευσε αυτά που δεν χρειάζεσαι και κάνε τη ζωή σου εύκολη. Δε χρειάζονται και τα 35 (!) κοντομάνικα. Διώξε τα περιττά ώστε η ντουλάπα να παραμένει τακτοποιημένη. Για μικρότερα παιδιά, μια «βιβλιοθήκη παιχνιδιών» ίσως σου λύσει τα χέρια. Χρησιμοποίησε μεγάλα αποθηκευτικά κουτιά ή ακόμα και σάκους όπου θα αποθηκεύσεις μερικά από τα παιχνίδια του. Κράτησε τη «βιβλιοθήκη παιχνιδιών» κρυμμένη για μερικούς μήνες. Επειτα από καιρό, επανάφερέ τη, ανταλλάσσοντας παιχνίδια με αυτά που θα έχουν χάσει πια το ενδιαφέρον τους. Τα αποθηκευμένα παιχνίδια θα αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν αντίστοιχα να χρησιμοποιούν τα ψηλότερα ράφια της ντουλάπας.

4. Οργάνωσε τα πάντα από κάτω προς τα πάνω

Το ύψος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Τα παιχνίδια και ό,τι άλλο χρησιμοποιεί συχνά πρέπει να βρουν τη θέση τους στα χαμηλότερα επίπεδα του δωματίου, όπως τα χαμηλά συρτάρια, ράφια ή ακόμα και το πάτωμα. Σχεδίασε τα ψηλότερα επίπεδα για αντικείμενα που χρησιμοποιεί λιγότερο ή καθόλου. Δουλεύοντας από κάτω προς τα πάνω, το αγαπημένο του αρκουδάκι κάθεται στη μικρή κουνιστή καρέκλα στο πάτωμα, ενώ οι πορσελάνινες κούκλες της γιαγιάς εκτίθενται με ασφάλεια στο ψηλότερο ράφι της βιβλιοθήκης.

5. Ετικέτες παντού!

Εκτύπωσε απλές χρωματιστές ετικέτες για τα μικρότερα παιδιά. Εικόνες με κάλτσες, κούκλες και τουβλάκια υπενθυμίζουν στο παιδί πού βρίσκεται τι, δημιουργώντας ευχάριστη διάθεση. Για μεγαλύτερα παιδιά, βάλτε ετικέτες με μεγάλα γράμματα για να ενισχύσεις έτσι τις αναγνωστικές του δεξιότητες. Παίξε με τα παιδιά σου «Βρες το σωστό κουτί», ενθαρρύνοντάς το να ταιριάξει το σωστό αντικείμενο με το σωστό κουτί αποθήκευσης. Η οργάνωση γίνεται παιχνίδι!

6. Χτίσε ρουτίνα συντήρησης

Βοήθησε το παιδί σου να αποκτήσει μια ρουτίνα συντήρησης έτσι ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται μόνο του την οργάνωση του δωματίου του σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα: «Πρωινό Μάζεμα»: Σβήνω το φωτάκι, επιστρέφω το μαξιλάρι στη θέση του και βάζω τα χθεσινά ρούχα στον κάδο με τα άπλυτα. «Απογευματινό Μάζεμα»: Τακτοποιώ τα παιχνίδια μου και ετοιμάζομαι για ύπνο.

Από τη Ράνια Σεχάντε