Φεβρουάριος: Το ημερολόγιο του μήνα

07.02.2017
Οι εργασίες τον μήνα Φεβρουάριο στο σπίτι, στην κουζίνα, στον κήπο.

ΣΠΙΤΙ

―Ξεκινάμε από τώρα την προετοιμασία για την Καθαρά Δευτέρα: με μερικά ξύλα που θα βρούμε σε ένα μαραγκό και τσιγαρόχαρτο που μπορούμε να αγοράσουμε από ένα βιβλιοπωλείο μπορούμε να φτιάξουμε τον τέλειο χαρταετό.
―Αφιερώνουμε μια μέρα στο άλλαγμα των φίλτρων όλων των συσκευών: από την καφετιέρα μέχρι την ηλεκτρική σκούπα και τον απορροφητήρα. Οσον αφορά τον τελευταίο, μπορούμε να τον πλύνουμε με ζεστό νερό, σαπούνι και μία κουταλιά ξίδι για να φύγουν τα λίπη. Δεν ξεχνάμε ότι ειδικά τον απορροφητήρα πρέπει να τον αλλάζουμε κάθε μήνα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
―Για να αφαιρέσουμε τα άλατα από το σίδερο, ρίχνουμε μέσα στην ειδική εσοχή ίση ποσότητα νερού και ξιδιού. Το τοποθετούμε όρθιο, ρυθμίζουμε το διακόπτη στον ατμό και μετά από πέντε λεπτά το βγάζουμε από την πρίζα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε.
―Για να καθαρίσουμε λεκέδες από μελάνι στα βαμβακερά ρούχα, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα τρίβουμε με βαμβάκι που έχουμε βουτήξει σε γάλα. Αν είναι συνθετικά, τα περνάμε με λεμονόκουπα.
―Για να αφαιρέσουμε τη μούργα από τον πάτο των μπουκαλιών, προσθέτουμε κατακάθι του καφέ. Ανακινούμε καλά και πλένουμε με νερό και σαπούνι.
―Για να καθαρίσουμε το βραστήρα από τα άλατα, βάζουμε ίση ποσότητα νερού και ξιδιού. Μόλις πάρει βράση τον κατεβάζουμε από το μάτι και τον αφήνουμε για ένα βράδυ. Την επομένη πλένουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε μόνο νερό να βράσει. Πετάμε το νερό από το πρώτο βράσιμο και μπορούμε πλέον να τον χρησιμοποιήσουμε κανονικά.
―Αν υπάρχουν σημάδια από κάψιμο τσιγάρου στα έπιπλα, τα τρίβουμε προσεκτικά με ένα γυαλόχαρτο και μετά τα περνάμε με γυαλιστικό ή κερί για έπιπλα.
―Για να τακτοποιήσουμε τις ομπρέλες και τα μπουφάν στην είσοδο, στερεώνουμε στον τοίχο πολύχρωμα πόμολα ντουλάπας και γράφουμε από πάνω το όνομα κάθε παιδιού.

ΚΟΥΖΙΝΑ

―Για να καθαρίσουμε την καμμένη κατσαρόλα, ανακατεύουμε ζεστό νερό με μία κουταλιά σόδα, την αφήνουμε να μουλιάσει και ξεβγάζουμε καλά. Εναλλακτικά, προσθέτουμε 2 αναβράζοντα παυσίπονα, που αποκολλούν τα λίπη αμέσως.
―Για να φύγουν οι μυρωδιές από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε καφέ σε σκόνη, ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Η συνταγή του μήνα
Μύδια με πατάτες αχνιστές
YλικA
―1 κιλό πατάτες μικρές
―1 κιλό μύδια φρέσκα
―3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
―2 δαφνόφυλλα
―2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
―2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
―2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
―1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
―1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
―½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
―1/4 φλιτζανιού ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
―πιπέρι

Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε τα μύδια καλά, αφαιρώντας κάθε βρομιά από το κέλυφος και τα «μουστάκια» στην άκρη τους. Ξεπλένουμε καλά και τα κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένα με παγάκια. Kαθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Zεσταίνουμε σε κατσαρόλα τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Pίχνουμε το μπαχάρι, τον ντοματοπελτέ και την ντομάτα, 2 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Bγάζουμε τις πατάτες από τη φωτιά και ελέγχουμε τα μύδια ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουν ανοίξει. Πετάμε όσα παραμένουν κλειστά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις ελιές και το ελαιόλαδο, αρκετό πιπέρι και σερβίρουμε.

ΚΗΠΟΣ

―Φυτεύουμε ή μεταφυτεύουμε τριανταφυλλιές (εκτός αν έχει παγετό). Επίσης, μπορούμε να δέσουμε τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές (ή να ελέγξουμε τα δεσίματα στις παλιές).
―Μπορούμε να σπείρουμε κηπευτικά: μπρόκολο, μπιζέλι, λάχανο, ραδίκι.
―Φύτευση ανοιξιάτικων βολβών (αγάπανθοι, ντάλιες, κάλλες, γλαδιόλες, νάρκισσοι, φρέζες, βιγόνιες, τουλίπες, λίλιουμ κ.ά.).
―Δεν κλαδεύουμε φυτά που είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και ανθοφορούν αυτήν την εποχή (π.χ. μιμόζα Νίκαιας).
―Ποτίζουμε τακτικά τους βολβούς που αναπτύσσονται αυτήν την εποχή.
―Μπορούμε να κλαδέψουμε τα αρωματικά (όπως δενδρολίβανο, ρίγανη), να δώσουμε σχήμα -αν θέλουμε- σε λεβάντες και λεβαντίνια, να αραιώσουμε δυόσμο και μέντα.
―Κλαδεύουμε χαμηλά διμορφοθήκες, λαντάνες, υπερικά, βερονίκες και άλλα πολυετή φυτά.

Κείμενα: Ρόζα Κράμερη, Αγγελος Ζίας, Επιμέλεια-Styling Μαίρη Δεληγιώργη, Φωτογραφία: Studio White