Δείξε μου πώς διακοσμείς το σπίτι σου να σου πω ποιος είσαι

26.02.2016
Eπινοητικοί και δημιουργικοί, ανέμπνευστοι και φοβισμένοι. Ο τρόπος με τον οποίο "στολίζουμε" το σπίτι μας λέει περισσότερα από όσα νομίζουμε. Μας (ξε)χωρίζει!

Η δημιουργικότητα των πρώτων είναι εκκωφαντική: Εχουν αντικαταστήσει το χαλάκι μπάνιου με περσικό χαλί. Αυτά που εσύ θεωρείς κουρέλια, εκείνοι τα μετατρέπουν σε patchwork κουβέρτες που θυμίζουν αγγλική εξοχή. Ανασταίνουν τα αντικείμενα βαφτίζοντας την τσαγιέρα βάζο και το vintage καθρέφτη δίσκο σερβιρίσματος. Είναι πρώτοι στον τομέα του DIY που αφορά τη διακόσμηση, όρος που εμφανίστηκε το ’50 για να περιγράψει τα μαστορέματα του σπιτιού και κατέληξε σε ένα τεράστιο κίνημα που περιλαμβάνει τα πάντα.

Οι δεύτεροι κάθονται και κοιτάζουν τους πρώτους με θαυμασμό, αφού δεν τολμούν ούτε έναν καναπέ να μετακινήσουν! Ακόμα και αν κατανοούν το «Παράδοξο του Ράσελ» με την πρώτη, σε περίπτωση που τους ζητήσεις να διαλέξουν χρώμα για τον τοίχο, θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Για εκείνους, ένα βαρέλι δεν μπορεί ποτέ να γίνει γλάστρα.

Μπορεί να μη γίνεις ποτέ σαν αυτούς που διακοσμούν τα πασχαλινά αβγά σαν αρκουδάκια πάντα για να αρέσουν στα παιδιά τους, αλλά υπάρχουν και πιο εύκολες DIY ιδέες.

Nαι, αν δεν «το έχεις» μπορεί να μην κάνεις διακοσμητικά θαύματα από το τίποτα, αλλά το DIΥ αφορά και εσένα όπως όλους, αφού είναι πιο οικονομικό να κάνεις μια καρέκλα «σαν καινούρια» παρά να αγοράσεις μια καινούρια. Αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στην κρίση, αφού τονώνει την αυτοπεποίθηση και αφυπνίζει την εφευρετικότητα. Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, όπως έχει πει και ο Γιουνγκ, πατέρα της αναλυτικής ψυχολογίας: «Αν δεν έχεις τίποτε άλλο να δημιουργήσεις, ίσως δημιουργείς τον εαυτό σου».

Mάρθα Κορινθίου