Ιανουάριος: Το ημερολόγιο του μήνα

11.01.2017
Οι εργασίες στο σπίτι, στην κουζίνα, στον κήπο.

ΣΠΙΤΙ

―Αναζητάμε στις εκπτώσεις βαμβακερά υφάσματα με το μέτρο. Είναι εξαιρετική λύση για να φτιάξουμε εύκολα τραπεζομάντιλα και κουρτίνες για την κουζίνα.
―Πριν βάλουμε τις μπάλες του δέντρου στην κούτα τους, τις τυλίγουμε μία μία προσεκτικά με χαρτοβάμβακο ή χαρτί κουζίνας που είναι πιο σκληρό από τις χαρτο-πετσέτες.
―Αν έχει πέσει κερί στο χαλί, βάζουμε πάνω απορροφητικό χαρτί ή λαδόκολλα και το περνάμε με το σίδερο όταν είναι ακόμα ζεστό.
―Για να καθαρίσουμε το ψυγείο, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και μαγειρική σόδα. Για τον καταψύκτη είναι πιο αποτελεσματικό ένα μείγμα νερού, ξιδιού και απορρυπαντικού πιάτων.
―Αντικαθιστούμε όλες τις λάμπες του σπιτιού με οικονομικές. Το αρχικό κόστος είναι σημαντικό, γιατί οι συγκεκριμένες λάμπες είναι πιο ακριβές, αλλά η μείωση στην κατανάλωση υπερβαίνει το 20%, ενώ επιπλέον έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
―Αν θέλουμε να βγάλουμε μια σκουριασμένη βίδα από τον τοίχο, θερμαίνουμε λίγο την άκρη της με έναν αναπτήρα. Επίσης, αν χαλάρωσε η ξύλινη λαβή στο σφυρί, το βάζουμε ένα βράδυ σε λεκάνη με νερό. Θα φουσκώσει και θα ξαναπάρει το σχήμα του.
―Αν τα ξύλινα πατώματα είναι θολά, τα γυαλίζουμε με μάλλινο πανί που έχουμε βουτήξει σε λινέλαιο (το βρίσκουμε εύκολα στην αγορά).
―Για να καθαρίσουμε τη σκόνη από τις σελίδες των βιβλίων, χρησιμοποιούμε ένα πινέλο. Για τα εξώφυλλα προτιμάμε βρεγμένο πανί που θα έχουμε στίψει καλά ώστε να μην αφήνει ίχνη.
―Για να μην χαλάσουν τα φώτα του δένδρου από την υγρασία στο πατάρι, τα τοποθετούμε σε χάρτινα κουτιά (κατά προτίμηση της αρχικής συσκευασίας).
―Για να φτιάξουμε ζεστά ριχτάρια για τον καναπέ, ράβουμε παλιές φθαρμένες κουβέρτες με μερικά κομμάτια από καρό μάλλινο ύφασμα κατά την τεχνική patchwork.

ΚΟΥΖΙΝΑ

―Για να καθαρίσουμε την πόρτα του φούρνου από τα λίπη της γαλοπούλας, φτιάχνουμε ένα μείγμα από νερό, μαγειρική σόδα και ξίδι. Περνάμε απαλά για να μην χαράξουμε το γυαλί και σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί.
―Mία φορά το μήνα καθαρίζουμε την καφετιέρα από τα άλατα βάζοντας ξίδι.

Η συνταγή του μήνα
Xοιρινά μπριζολάκια μαριναρισμένα σε μέλι και σκόρδο
Υλικά
―4 μπριζόλες από χοιρινό λαιμό
―1 λεμόνι (το χυμό του)
―2 κουτ. σούπας σόγια
―1 κουτ. σούπας κρασί γλυκό (π.χ. μαυροδάφνη)
―1/4 φλιτζανιού μέλι
―2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
―1 κρεμμύδι πράσινο ψιλοκομμένο
―1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
―αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Aναμειγνύουμε τα υλικά σε γυάλινο μπολ μαζί με το κρέας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Γυρίζουμε τις μπριζόλες κάθε 2 ώρες για να μαριναριστούν σωστά από όλες τις πλευρές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του, τοποθετώντας από κάτω ένα ταψί για να μαζεύονται τα υγρά του ψησίματος. Bάζουμε τις μπριζόλες στη σχάρα μόλις ζεσταθεί καλά ο φούρνος και τις ψήνουμε για 15 λεπτά από την κάθε πλευρά τους, φροντίζοντας να τις αλείφουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη μαρινάδα.

ΚΗΠΟΣ

―Κλαδεύουμε με προσοχή τα οπωροφόρα δένδρα (κερασιά, βερικοκιά, αχλαδιά, ροδακινιά κ.λπ.) και ψεκάζουμε προληπτικά με χαλκούχα σκευάσματα (π.χ. με βορδιγάλειο πολτό, τον οποίο μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε και μόνοι μας). Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα υπόλοιπα του κλαδέματος για να δημιουργήσουμε μπόλια.
―Αφού έχουμε αφαιρέσει προσεκτικά τα ζιζάνια, σκαλίζουμε επιφανειακά τα παρτέρια του κήπου (εάν υπάρχουν εσπεριδοειδή, π.χ. λεμονιές, αποφεύγουμε το πολύ βαθύ σκάλισμα).
―Βάζουμε χωνευμένη κοπριά στα φυτά (τριανταφυλλιά, ξινά δένδρα).
―Καθαρίζουμε και λαδώνουμε τα εργαλεία του κήπου.
―Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα, αφού πέσουν πρώτα όλα τα φύλλα τους, αλλά ποτέ με βροχερό καιρό ή όταν έχει υπερβολική υγρασία.
―Σχετικά με τους κάκτους, δεν ποτίζουμε, δεν λιπαίνουμε και τους προστατεύουμε από το κρύο τοποθετώντας πανί παγετοπροστασίας.
―Αερίζουμε το χλοοτάπητα είτε με αεριστήρα είτε με τσουγκράνα είτε με παπούτσια με μεγάλα καρφιά.
―Μειώνουμε τα ποτίσματα στο ελάχιστο ή τα σταματάμε εντελώς αν βρέξει 2 ή 3 φορές.