Βάψε το σπίτι καλύτερα και από επαγγελματία

30.06.2014
Ο απόλυτος οδηγός από το Α ώς το Ω για τέλειο αποτέλεσμα. Πότε να βάψεις, τι θα χρειαστείς, πόσο χρόνο θα πάρει, τα σωστά βήματα και το budget που πρέπει να υπολογίσεις.

1. Ο εξοπλισμός

Τρεις με τέσσερις σπάτουλες (4, 7, 12 και 20 εκ.), γυαλόχαρτα (Νο 60 και Νο 100) και πινέλα (2 και 3,5 ιντσών). Μην ξεχάσεις το πινέλο για τα «κοψίματα» (για τα διαχωριστικά σημεία των τοίχων ή μεταξύ των θυρών και των τοίχων). Επίσης, θα χρειαστείς ένα τηλεσκοπικό κοντάρι, στο οποίο θα τοποθετήσεις τα ρολά των 20 εκ. για πλαστικό χρώμα, αλλά και μια σκάφη για να βάζεις χρώμα στα ρολά. Η σκάλα που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι αλουμινένια. Οσον αφορά το ύψος της, για ένα κανονικό σπίτι χρειάζεσαι μια σκάλα με 5 σκαλοπάτια και για ψηλοτάβανο μία με 8 σκαλοπάτια.

2. Για μεγάλες χρωματικές αλλαγές

Αν ο τοίχος που σκοπεύεις να βάψεις έχει πιο έντονο χρώμα από αυτό που έχεις επιλέξει να χρησιμοποιήσεις, η μόνη λύση είναι να το περάσεις περισσότερα χέρια. Οταν πηγαίνεις από τις ανοιχτές στις πιο σκούρες αποχρώσεις, πιθανόν να μπορέσεις να καλύψεις την ήδη υπάρχουσα περνώντας την επιφάνεια μόνο μία φορά. Στην αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστείς κατά κανόνα περισσότερα από δύο περάσματα. Συνήθως, με τρία τέσσερα, χέρια, όταν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να χρειαστεί να περάσεις και πέμπτο, θα πρέπει να κάνεις κάτι ακραίο, όπως το να πηγαίνεις από το μαύρο στο λευκό.

3. Ποσό χρώμα θα χρειαστείς

Θα πρέπει να διαβάσες την ετικέτα του χρώματος που επέλεξες, στην οποία αναγράφεται η καλυπτικότητα του υλικού ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτήν την ένδειξη, ένας έμπειρος ελαιοχρωματιστής θα σου πρότεινε να υπολογίσεις επιπλέον 30%-40% προϊόντος.

4. Πόσα χέρια χρώμα

Το χρώμα, για να αποδώσει πάνω στον τοίχο, πρέπει να το περάσεις τουλάχιστον δύο χέρια. Ανάμεσα σε κάθε πέρασμα, αφήνεις να περάσει ακόμα και ο διπλάσιος χρόνος από αυτόν που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία.

5. Ο τέλειος τοίχος

Πριν ξεκινήσεις να βάφεις, θα πρέπει πρώτα να τρίψεις καλά, για να αφαιρέσεις τυχόν σκασίματα και σαθρές επιφάνειες. Τα πρώτα είναι ορατά με γυμνό μάτι, ενώ τα δεύτερα τα ανακαλύπτεις στη φάση του τριψίματος.

6. Πρώτα το ταβάνι

Ξεκίνησε το βάψιμο πρώτα από το ταβάνι. Σε περίπτωση που λερώσεις τους τοίχους, καθάρισε αμέσως με υγρό πανί (στο χρώμα διαλύτη θα χρησιμοποιήσεις διαλύτη, ενώ στο χρώμα νερού θα το βρέξεις με νερό), πριν στεγνώσει η λερωμένη επιφάνεια. Διαφορετικά, δοκίμασε να την τρίψεις με γυαλόχαρτο.

7. Βρήκες υγρασίες;

Αναζήτησε την αιτία και τον τρόπο να τις αντιμετωπίσεις. Πιθανόν η εμφάνισή τους να οφείλεται σε διαρροή ύδρευσης και αποχέτευσης, στα όμβρια ύδατα (ή, αλλιώς, τα νερά της βροχής) και στις κλιματιστικές μονάδες. Μην ξεκινήσεις το βάψιμο αν δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, γιατί είναι βέβαιο ότι η επιφάνεια του τοίχου θα χαλάσει ξανά.

8. Η προστασία του πατώματος

Θα χρειαστείς χαρτί «οντουλέ» ή χοντρό νάιλον. Οι εφημερίδες, που ίσως σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά, ακόμα και όταν συνδέονται με χαρτοταινία, με την παραμικρή μετακίνηση της σκάλας μπορεί να σκιστούν, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να τις διαπεράσει η μπογιά. Ποιο δάπεδο είναι το πιο ευαίσθητο; Το ξύλινο δάπεδο είναι αυτό που κινδυνεύει περισσότερο από τις μπογιές. Εξίσου ευαίσθητα, όμως, είναι και τα πορώδη πατώματα από μάρμαρο, πλακάκι ή τσιμεντοκονίες.

9. Η καλύτερη εποχή

Ξεκίνα να βάφεις να βάφεις την άνοιξη, το καλοκαίρι (όχι όμως με καυσωνες) ή στις αρχές του φθινοπώρου. Και αυτό γιατί η υπερβολική ζέστη, αλλά και η υγρασία (οι βροχές) δεν ευνοούν το στέγνωμα των τοίχων. Επίσης, μετά το βάψιμο είναι καλό να μπορείς να αφήσετε μια δυο μέρες ανοιχτά τα παράθυρα.

10. Το αστάρι

Λεπτόρρευστο, διαφανές υλικό με το οποίο περνάς τους τοίχους με σπάτουλα πριν προχωρήσεις στο βάψιμο, για να δημιουργηθεί μια μονωμένη επιφάνεια έτοιμη να δεχτεί το χρώμα. Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε αστάρι στα σημεία που δεν ήταν βαμμένα. Στα υπόλοιπα, αν και δεν επιβάλλεται, καλό είναι να περαστεί, επίσης... Το είδος και η ποιότητα του χρώματος που θα βάψεις θα καθορίσει και το προϊόν που θα επιλέξεις.
Το αστάρι νερού χρησιμοποιείται σε απλά «πλαστικά», αλλά και στα χρώματα νερού.
Το αστάρι διαλύτου (που διαλύεται με white spirit) ενδείκνυται για χρώματα διαλύτου ή ακρυλικά (π.χ. ριπουλίνη διαλύτου). Το σιλοξανικό αστάρι εφαρμόζεται σε τοίχους με μεγαλύτερες απαιτήσεις αντοχής και εμφάνισης. Μετά το πέρασμα με το αστάρι, πρέπει να αφήσεις να περάσουν 24 ώρες. Εδώ ισχύει το «όσο περισσότερο χρόνο αφήσεις να περάσει, τόσο το καλύτερο».

11. Πόσο χρόνο θα σου πάρει;

Για έναν χώρο 70 τ.μ. θέλεις 5 με 7 μέρες για τοίχους και οροφή και 2 με 3 μέρες για βαφή ερμαρίων (ντουλάπες) και θυρών (πόρτες).

12. Οικολογικές βαφές γιατί να τις προτιμήσω;

Τα φυσικά χρώματα αποτελούνται αποκλειστικά από φυσικές χρωστικές, δεν απελευθερώνουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις, δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και η άμεση επαφή τους με οργανισμούς είναι εντελώς ακίνδυνη. Ενδείκνυνται για παιδιά, αλλά και για άτομα με αλλεργίες. Στην περίπτωση που το παιδικό υπνοδωμάτιο έχει βαφτεί με οικολογικά χρώματα, το παιδί μπορεί να κοιμηθεί εκεί μετά από 2 μέρες (ακόμα και αν οι προδιαγραφές του προϊόντος αναφέρουν 1 μέρα, καλό είναι να δώσετε ένα ακόμα 24ωρο). Αντίστοιχα, για δωμάτιο που βάφτηκε με κλασικά χρώματα χρειάζονται σίγουρα 3-4 μέρες, ώστε να αεριστεί ο χώρος.
Οι οικολογικές βαφές έχουν την ίδια γκάμα αποχρώσεων και αποδίδουν όπως οι «χημικές», δηλαδή, γύρω στα 5 με 8 τ.μ. ανά λίτρο μπογιάς, ενώ το αποτέλεσμά τους είναι κατά κανόνα πιο φυσικό και γήινο. Προς το παρόν, όμως, κοστίζουν κατά τι περισσότερο σε σχέση με τα κλάσικά χρώματα. Φυσικά χρώματα Ο πρώτος παραγωγός χρωμάτων και βερνικιών παγκοσμίως, που πιστοποιήθηκε ως «Carbon Neutral Company» από τον διεθνούς φήμης οργανισμό Climate Neutral Group. Τα φυσικά χρώματα Auro δεν απελευθερώνουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις, δεν περιέχουν χλωριωμένους υδρογονάνθρακες ή άλλες τοξικές ουσίες, δεν απελευθερώνουν ούτε μετά το στέγνωμά τους επιβλαβή αέρια και η άμεση επαφή με οργανισμούς είναι ακίνδυνη. Επίσης, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον τόσο κατά την παραγωγή τους όσο και κατά τη χρήση τους.

13. Βγαίνει η απόχρωση όπως στο δειγματολόγιο;

Η επιλογή του χρώματος είναι δύσκολη υπόθεση. Επίλεξε τους τόνους που προτιμάς από το δειγματολόγιο, με τους κωδικούς και τα νούμερα που αναγράφονται δίπλα τους. Στη συνέχεια, αγόρασε μικρή ποσότητα και δοκίμασέ τη σε μια μεγάλη επιφάνεια του τοίχου γιατί η αίσθηση που δίνει ένα χρώμα είναι εντελώς διαφορετική αν δοκιμαστεί σε πολύ μικρή επιφάνεια (για να έχεις μια αίσθηση, ένα λίτρο αντιστοιχεί με 5-8 τ.μ., ήδη, βαμμένης επιφάνειας). Για να δεις αν σας δίνει ακριβώς την απόχρωση που διάλεξες, πέρασε δύο χέρια το συγκεκριμένο τμήμα του τοίχου. Μόνο έτσι θα διαπιστώσεις αν σου κάνει η απόχρωση ή όχι.

14. Ο στόκος

Ο τοίχος μπορεί να έχει τρύπες. Τις μεγάλες τις κλείνεις με τσιμέντο ή γύψο και τις μικρές με ακρυλικό στόκο, γιατί ο συγκεκριμένος δεν απορροφά υγρασία και δεν συρρικνώνεται.

15. Μπορώ να αναμείξω 2 χρώματα;

Είναι δύσκολο να αναμείξεις μόνη σου χρώματα, γιατί αν βάφοντας τελειώσει το χρώμα και χρειαστεί να δημιουργήσεις ξανά τη μίξη δεν πρόκειται να πετύχεις πάλι την ίδια απόχρωση. Το καλύτερο είναι να δουλέψεις με τους κωδικούς των χρωμάτων που βγάζουν οι εταιρείες και στη συνέχεια να παραγγείλεις ένα ένα λίτρο, το οποίο θα δοκιμάζεις στην επιφάνεια του τοίχου (όπως αναφέραμε και πριν). Αν θέλεις να αραιώσεις τα χρώματα, ακολούθησε τον παρακάτω κανόνα: τα χρώματα νερού τα αραιώνεις με νερό, τα χρώματα διαλύτου με κάποιο διαλύτη, όπως νέφτι, white spirit, διαλυτικό.

16. Το budget

Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα καλό είναι να μη χρησιμοποιήσεις τα πιο φτηνά υλικά. Τα σωστά εργαλεία, ακόμα και αν είσαι άπειροι, θα δικαιώσουν τις προσπάθειές σου.
Για τις σπάτουλες υπάρχει τεράστια γκάμα, ποιοτικά: μπορείς να αγοράσες 4 σπάτουλες με €8, αλλά μπορεί και να φτάσεις τα €20 με €30. Καλό είναι να επιλέξεις μια ενδιάμεση ποιότητα.
Τα γυαλόχαρτα δεν έχουν διαφορετικές ποιότητες και η τιμή τους είναι στάνταρ.
Η τιμή των δύο πινέλων των 2 και 3,5 ιντσών κυμαίνεται μεταξύ €2, €6 και €7. Καλό είναι να προτιμήσετε εκείνα των €4 με €5, γιατί στα πιο φθηνά οι τρίχες αποκολλούνται και, κατά το βάψιμο, μένουν πάνω στις βαμμένες επιφάνειες.
Το τηλεσκοπικό κοντάρι στοιχίζει από €5 μέχρι €15 με €20. Σε αυτή την περίπτωση, προτίμησε ένα γύρω στα €10.
Τα ρολά 20 εκ. για πλαστικό χρώμα κοστίζουν από €4 μέχρι €6.
Για τη σκάφη θα δώσεις από €2 ώς €3.
Η σκάλα κοστίζει από €60 έως €100. Προτίμησε, καλύτερα, μια ακριβή που θα την έχετε για χρόνια.