Υπνος & ακράτεια

08.02.2015
Μεσα σε μια βδομαδα εχω κατουρηθει δυο φορες στον υπνο μου. Τι στο καλο γινεται;

Θεια Λουκια, εβδομο μηνυμα μου και τελευταιο. Ελπιζω να απαντησεις τουλαχιστον σε αυτο. Ειμαι 15 χρονων και μεσα σε μια βδομαδα εχω κατουρηθει δυο φορες στον υπνο μου. Τι στο καλο γινεται; Δεν το εχω ξανα παθει απο τα 5-6 μου χρονια.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αναστασία μου, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρουσιάζεις ακράτεια κατά τη διάρκεια του ύπνου στην ηλικία που είσαι. Ο ένας είναι να έχεις ταραχτεί συναισθηματικά από κάποιο σημαντικό γεγονός που συνέβη στην οικογένεια σου (π.χ. γέννηση αδελφού, χωρισμός, θάνατος) ή να έχεις μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει την παραγωγή ούρων.

Κανονικά, όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή για να παράγονται λιγότερα ούρα απ' ότι στη διάρκεια της ημέρας. Κάποιες φορές όμως αυτός ο μηχανισμός απορρυθμίζεται και τότε μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο "ατύχημα".

Ένας άλλος λόγος να παρουσιάζεις ακράτεια είναι να έχεις πάθει ουρολοίμωξη, αλλά σ' αυτή την περίπτωση θα είχες κι άλλες ενοχλήσεις όσο είσαι ξύπνια. Επίσης, η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να παρουσιαστεί στους ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, όμως ελπίζω ότι δεν είσαι μια από αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως κι αν έχει το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείς έναν γιατρό –ουρολόγο κατά προτίμηση- ώστε να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα και στη συνέχεια, αν δεν βρεις άκρη αλλά η νυχτερινή ενούρηση επιμένει, να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ