Πεθερά

09.02.2015
Την συγκρίνω με τους δικούς μου γονείς και δεν βρίσκω καμία ομοιότητα... Και παρόλα αυτά, την πήρα τηλέφωνο για να χαρεί ο άντρας μου.

Αγαπητή θεία Λουκία καλησπέρα. Θα θελα να σου πω και εγώ το πρόβλημά μου. Έχει να κάνει με την πεθερά μου. Πριν λίγες ημέρες, αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα ότι έχω μια πολύ καλή πεθερά που με έχει σαν κόρη της. Πραγματικά δεν είχα κανένα παράπονο. Πριν λίγο καιρό, μας έγραψε το σπίτι της για να μην είμαστε στα ενοίκια και εκείνη νοίκιασε ένα διαμέρισμα ακριβώς δίπλα από εμάς. Το σπίτι το έγραψε επειδή της το ζήτησε ο άντρας μου και γιος της. Να σου πω ότι παρόλο που το σπίτι ήταν σε άθλια κατάσταση, με συγκίνησε πολύ η κίνησή της. Από την στιγμή που άρχισε η ανακαίνιση, άρχισε και η πεθερά να προσπαθεί να μου επιβάλλει πώς θα γίνει το σπίτι, με τρόπο επίμονο και κουραστικό. Δεν της αντιμίλησα ποτέ, απλά άκουγα όσα μου έλεγε και την έγραφα. Κούρασε τόσο πολύ και τον άντρα μου που σταμάτησε για κάποιο διάστημα να της μιλάει. Αυτός που πληρώνει για όλα, είναι ο πατέρας μου ο οποίος δεν ανακατεύτηκε ούτε μια φορά. Τώρα τελευταία, σταμάτησε να μου μιλάει και είναι τυπική απέναντί μου, και πραγματικά δεν γνωρίζω το λόγο. Θεωρώ ότι είτε δεν ήθελε να δώσει το σπίτι και της κακοφαίνεται, είτε επειδή δεν περνάει το δικό της, αντιδρά έτσι. Να σου πω ότι μια ζωή εκείνη ήταν ο άντρας του σπιτιού. Ο πεθερός μου είναι ένα άβουλο ον. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι τώρα θα πληρώνουμε και το δάνειο του σπιτιού. Και έχει δίκιο σε αυτό εφόσον μας το έγραψε. Στην ουσία, το αγοράσαμε το σπίτι. Νιώθω ότι προσπαθεί να διώξει τα βάρη από πάνω της και να τα φορτώσει σε εμάς. Ο άντρας μου σε γενικές γραμμές παίρνει το μέρος μου, αλλά όταν του αναφέρω το οικονομικό, λέει ότι δεν έχουν λεφτά οι γονείς του. Δεν το πιστεύω αυτό, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, θεωρώ ότι βάζουν πάνω από όλα την καλοπέρασή τους και μετά το παιδί τους. Όταν εγώ έχω μεγαλώσει με τέλειους γονείς, μου κακοφαίνεται. Να σου πω επίσης ότι το ενοίκιο που πληρώνουν τώρα (συνταξιούχοι και οι δύο), είναι μικρότερο από τη δόση του δανείου! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έγινε και ένα άλλο σκηνικό. Είχε βάλει τον άντρα μου πριν χρόνια, να βαφτίσει 3-4 παιδάκια. Προχθές πήρε δώρο για το παιδάκι, και ενώ ξέρει την άθλια οικονομική μας κατάσταση, ήρθε και μου ζήτησε 30 ευρώ για το δώρο που πλήρωσε! Της τα έδωσα χωρίς να μιλήσω αλλά δεν μπορώ να το ξεχάσω. Λες και ο άντρας μου δεν είναι γιος της. Την συγκρίνω με τους δικούς μου γονείς και δεν βρίσκω καμία ομοιότητα... Και παρόλα αυτά, την πήρα τηλέφωνο για να χαρεί ο άντρας μου. Μου μίλησε τυπικά. Ποια στάση πρέπει να κρατήσω απέναντί της; Με στεναχωρεί η στάση της. Πραγματικά ήμουν διατεθειμένη να τη δω σαν μάνα, καθώς η δική μου δεν ζει. Να κρατήσω τυπική στάση; Αυτή στο σπίτι της και εγώ στο δικό μου; Ενώ ανυπομονώ να μπούμε στο σπίτι μας, νιώθω ότι θα είναι δίπλα και δεν μπορώ να το χαρώ...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Σπυριδούλα μου, είναι σαφές ότι η πεθερά σου σας έγραψε το σπίτι για να απαλλαγεί από τους φόρους και το δάνειο που πλήρωνε. Πιθανόν να έχει καταλάβει ότι η οικογένεια σου έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση και καθώς σίγουρα ζορίζονται οικονομικά με τον πεθερό σου –θα έχεις ακουστά για τις περικοπές των συντάξεων τα τελευταία χρόνια- θεώρησε ότι είναι προτιμότερο να μείνει στο νοίκι, παρά να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο και πιθανόν να μην προλάβει να χαρεί και το σπίτι της λόγω ηλικίας.

Οπωσδήποτε αυτή η επιλογή δείχνει μια ιδιοτέλεια αλλά ταυτόχρονα σου προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσεις δική σου στέγη, ενώ σε απαλλάσσει από την οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντι της καθώς ουσιαστικά αυτό που σας μεταβίβασε είναι ένα δάνειο κατοικίας και όχι ένα σπίτι που της ανήκε εξ ολοκλήρου.

Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από σένα να της βάλεις όρια όπως πρέπει να κάνεις με όλους τους ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη θέση τους. Γιατί βέβαια, εφόσον το σπίτι σας ανήκει, εκείνη δεν έχει κανένα λόγο να σου υποδεικνύει πώς θα το διαμορφώσεις. Επίσης, δεν έχει κανένα δικαίωμα να σας ζητάει χρήματα για δώρα χωρίς να έχετε συμφωνήσει προηγουμένως το ποσό που είσαστε διατεθειμένοι να δώσετε. Πες της λοιπόν ότι την επόμενη φορά που σκοπεύει να πάρει κάποιο δωράκι στα βαφτιστήρια του άντρα σου καλό θα ήταν να συνεννοείται προηγουμένως μαζί σας, καθώς μπορεί να μην έχετε εκείνο τον μήνα και τότε θα χρειαστεί να βάλει τα χρήματα από την τσέπη σας.

Εννοείται ότι θα ενημερώσεις τον άντρα σου για την αυθαιρεσία της μητέρας του, αλλά αν θέλεις να τον έχεις με το μέρος σου θα το κάνεις υπό τύπον παραπόνου και όχι σαν κατηγορία εναντίον της.

Το γεγονός ότι θα μένει δίπλα σας κάνει ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα να της βάλεις όρια καθώς αύριο μεθαύριο που θα αποκτήσετε παιδάκι εκείνη θα θελήσει να έχει λόγο και σε αυτό, αν δεν έχετε ρυθμίσει τις μεταξύ σας ισορροπίες. Καλύτερα λοιπόν να είναι εκείνη αρχόντισσα στο σπίτι της κι εσύ στο δικό σου παρά να παραγνωριστείτε και να καταλήξετε να ψυχρανθείτε εντελώς.

Τέλος, είναι λάθος να συγκρίνεις τα πεθερικά σου με τους δικούς σου γονείς. Κάθε άνθρωπος είναι όπως είναι κι όπως θέλεις να σε δέχονται εσένα όπως είσαι, έτσι πρέπει να δέχεσαι κι εσύ του άλλους. Μπορεί να μην έχουν όλοι το περιθώριο να είναι όσο τέλειοι θα τους ήθελες, αλλά σίγουρα κάτι καλό έχουν και είναι στο χέρι σου να το ανακαλύψεις –αφού βέβαια πρώτα τους βάλεις τα όρια που είπαμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ