50 μέρες αίμα

06.02.2015
Γέννησα πριν 50 μέρες και έχω ακόμα αίμα είναι φυσιολογικο; Με τον άντρα μου ξεκινήσαμε να κάνουμε σεξ στις...

Θεία μου γέννησα πριν 50 μέρες και έχω ακόμα αίμα είναι φυσιολογικο; Με τον άντρα μου ξεκινήσαμε να κάνουμε σεξ στις 20 μέρες και φοβάμαι μην κάναμε καμιά ζημιά γιατί πονάω κιόλας σε κάθε επαφή μας! Επίσης υπάρχει περίπτωση να μπορώ να μείνω πάλι έγκυος όσο έχω αίμα ακόμα;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κοίτα, λογικά ο γιατρός σου ή η μαία σου θα έπρεπε να σου είχαν πει ότι δεν θα πρέπει να κάνεις σεξ όσο διαρκεί η αιμορραγία ή ακόμα καλύτερα για σαράντα μέρες μετά τη γέννα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και παραδοσιακά -σε όλους του πολιτισμούς- τόσο κρατάει η περίοδος της λοχείας, δηλαδή ένα διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να ξεκουράζεσαι και να μην έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο, καθώς ο οργανισμός σου είναι καταπονείται από τις ορμονικές αλλαγές.

Τώρα, αν θηλάζεις αποκλειστικά το μωράκι σου είναι σχεδόν απίθανο να μείνεις έγκυος όσο καιρό κρατάει ο θηλασμός, ο οποίος ως γνωστόν αναστέλλει την ωορρηξία. Όμως προσοχή: αν δίνεις και συμπλήρωμα με ξένο γάλα ή αν δεν θηλάζεις καθόλου τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μείνεις έγκυος ακόμα και αμέσως μετά τη γέννα.

Όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για τον οργανισμό σου αφού το σώμα σου δεν θα είχε προλάβει να επανέλθει πλήρως, αλλά ούτε και για την ψυχολογική σου κατάσταση αφού η φροντίδα ενός νεογέννητου είναι πολύ απαιτητική και δύσκολα μπορείς ν' ανταπεξέλθεις. Γι' αυτό και σ' αυτές τις περιπτώσεις –μεικτού θηλασμού ή αποκλειστικά συνθετικού γάλακτος- θα πρέπει να ακολουθείς κάποια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης.

Το γεγονός ότι έχεις ακόμη αίμα μετά από τόσες μέρες και ταυτόχρονα πονάς κατά την επαφή δεν είναι καλό και θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου. Άλλωστε, η επίσκεψη στον γυναικολόγο μετά τις σαράντα μέρες είναι επίσης μέρος της καθιερωμένης ιατρικής φροντίδας μετά τον τοκετό προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα εσωτερικά σου όργανα έχουν επανέλθει στην αρχική τους κατάσταση και όλα λειτουργούν φυσιολογικά.

Καλύτερα λοιπόν να διακόψεις για λίγο τις σεξουαλικές επαφές με τον σύζυγό σου και να επισκεφτείς άμεσα τον γυναικολόγο σου ή κάποιον άλλον συνάδελφο του ίσως, καθώς είναι ο γυναικολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σου δώσει το πράσινο φως, αλλά και να σε συμβουλέψει στο θέμα της αντισύλληψης από τώρα και στο εξής.