Υπάλληλος του μήνα ή προτεινόμενη για αποχώρηση;

08.04.2009
Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εργατική, φιλική και πρότυπο υπαλήλλου. Όμως είναι έτσι τα πράγματα ή έχεις στο μυαλό σου μια ψεύτικη πραγματικότητα; Τέλικά, ποιό είναι το εργασιακό σου προφίλ και πώς σε βλέπους οι συνάδελφοι και τα ανώτερα στελέχη στο χώρο εργασίας; Κάνε το παρακάτω τεστ και λύσε τις απορίες σου.

Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εργατική, φιλική και πρότυπο υπαλλήλου. Όμως είναι έτσι τα πράγματα ή έχεις στο μυαλό σου μια ψεύτικη πραγματικότητα; Τελικά, ποιό είναι το εργασιακό σου προφίλ και πώς σε βλέπουν οι συνάδελφοι και τα ανώτερα στελέχη στο χώρο εργασίας; Κάνε το παρακάτω τεστ και λύσε τις απορίες σου.

Α. Κάποιοι μεγάλοι πελάτες της εταιρίας που εργάζεσαι απαιτούν να δουν την παρουσίαση του πρότζεκτ που ετοιμάζατε νωρίς το πρωί. Για το λόγο αυτό το αφεντικό σας ζήτησε να μείνετε στο γραφείο μέχρι αργά Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση;

  1. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Σου αρέσουν οι προκλήσεις έτσι κι αλλιώς.
  2. Γκρινιάζεις και φωνάζεις και σχεδιάζεις να παραγγείλεις πίτσα για όλους (με έξοδα της εταιρίας φυσικά).
  3. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις το προγραμματισμένο ραντεβού με τον καυτό κούκλο. Προφασίζεσαι πως έχεις ραντεβού στον οδοντίατρο και φεύγεις.
  4. Θα μείνεις αλλά ειδοποιείς τους υπόλοιπους ότι θα φύγεις στις 9 ακριβώς. Μέχρι εκείνη τη στιγμή σκίζεσαι να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς.

Β. Φτάνεις ένα πρωί στο γραφείο και όλοι σχολιάζουν τον δύσκολο πελάτη που σου φόρτωσε η εταίρα να αναλάβεις; Πώς αντιδράς;

  1. Έφτασε η στιγμή της αναγνώρισης που ζητούσες. Είσαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις και μετά η αύξηση είναι σίγουρη. Φυσικά πετάς στα ουράνια και δεν σταματάς να μιλάς για την ευχάριστη (κατά εσένα) εξέλιξη.
  2. Κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις και δεν χάνεις το απογευματινό μάθημα πιλάτες.

  3. Ετοιμάζεσαι για το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί και φτιάχνεις το βιογραφικό σου σημείωμα από την αρχή.

  4. Βρίσκεις τη σύμβαση που έχεις υπογράψει και ψάχνεις εξονυχιστικά να βρεις αν υπάρχει κάποια παράγραφος που μπορεί να σε αποδεσμεύσει από το συγκεκριμένο πελάτη.

Γ. Τι προτιμάς να φοράς στη δουλειά;

  1. Σοβαρά ταγέρ

  2. Σου αρέσουν τα ριγέ πουκάμισα

  3. Προτιμάς τα φαρδιά παντελόνια

  4. Έχεις μια έφεση στις φουστίτσες

Δ. Τι θα ήθελες να βελτιωθεί στην εταιρία σου;

  1. Να αμείβεται πλουσιοπάροχα όποιος μοχθεί για την εταιρία

  2. Να δημιουργηθεί παιδικός σταθμός για εργαζόμενες μητέρες εντός της εταιρίας.

  3. Να γίνουν περισσότερα χαλαρά τα ωράρια εργασίας.

  4. Να θεσμοθετηθούν συναντήσεις των εργαζομένων για ποτά και κοκτέιλ μετά τη δουλειά.

Ε. Παντρεύεσαι! Θα καλέσεις τους συναδέλφους

  1. Καλείς όλη την εταιρία: συναδέλφους, αφεντικά ακόμα και τις καθαρίστριες.

  2. Καλείς μερικούς, ειδικά εκείνους που νιώθεις πιο κοντά σου.

  3. Σιγά μην καλέσεις κανέναν από αυτούς. Δεν φτάνει που τους βλέπεις τόσες ώρες κάθε μέρα.

  4. Λίγο μετά το γάμο, κάνεις μια ειδική έξοδο για τους συναδέλφους και μόνο.

Περισσότερα 1: η δεσποινίς διευθυντής

Το προφίλ σου: είσαι επαγγελματίας, ατρόμητη και μερικές φορές λιγάκι αδίστακτη. Μέσα στο αυστηρό σου ταγέρ και στις γόβες στιλέτο δεν χάνεις την θηλυκότητα και την πειθώ σου πάνω σε πελάτες και αφεντικά. Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για εσένα: όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Πιστεύεις ότι έχεις τις ικανότητες και την υπομονή να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Τα όριά σου: οι γύρω σε φωνάζουν εργασιομανή και το κακό είναι ότι το λαμβάνεις ως κομπλιμέντο. Είσαι πολύ απαιτητική από τον εαυτό σου και τους άλλους. Με αυτή την στάση η προσωπική σου ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα (αν υπάρχει. Η συμβουλή μας: πρόσεξε μην καταλήξεις η υπάλληλος ρομπότ και περνώντας τα χρόνια, ξυπνήσεις ένα πρωί και σου έχει απομείνει μόνο η θέση και το γραφείο σου. Δεν είναι κακό να θέλεις να είσαι ηγέτης στο χώρο εργασίας αλλά κράτησε λίγο χρόνο και για την προσωπική σου ζωή. Αν είσαι καλά στα προσωπικά σου, θα διαπρέψεις και στα επαγγελματικά τίμια και σίγουρα.

Περισσότερα 2: το ελεύθερο πνεύμα

Το προφίλ σου: είσαι πολύ ανεξάρτητη και υπερβολικά σίγουρη για τις ικανότητές σου. Ξέρει τι θέλεις από μια δουλειά και όταν δεν το παίρνεις φεύγεις. Λες την άποψή σου με θάρρος ακόμα και μπροστά στο αφεντικό. Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για εσένα: ό,τι κάτσει. Δεν είσαι διατεθειμένη να αφιερώσεις όλη σου τη ζωή για τη δουλειά, ούτε φυσικά στην ίδια δουλειά. Μήπως να ανοίξεις μια εταιρία δική σου;Τα όριά σου: ενώ είσαι εργατική, δεν διαθέτεις την υπομονή για να χαρείς την επιτυχία (συνήθως φεύγεις λίγο πριν να έρθει). Δεν σου αρέσει η κριτική και ειδικά όταν γίνεται από συναδέλφους ίσους με εσένα. Η συμβουλή μας: μην είσαι τόσο ατομίστρια. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να χτίσεις σχέσης φιλίας με τους συναδέλφους και μην απέχεις από τις κοινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Είναι καλό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που θα σε στηρίξουν και θα μπορείς να βασιστείς πάνω τους σε μια αναποδιά.

Περισσότερα 3: η κυρία Τέλεια

Το προφίλ σου: είσαι ακριβής, αποτελεσματική και βοηθάς τους πάντες. Είσαι πρότυπο υπαλλήλου και μένεις εκεί χωρίς να κάνεις πιο βαθιές φιλίες με το υπόλοιπο προσωπικό. Είσαι το διαμάντι της δουλειάς και οι προϊστάμενοι ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν πάνω σου. Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για εσένα: αν υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στην εταιρία που εργάζεσαι, κινδυνεύεις να γίνεις αόρατη. Μια εταιρία με 50 υπαλλήλους είναι η ιδανική για εσένα. Τα όριά σου: έχεις τόσο χαμηλό προφίλ και είσαι πολύ απόμακρη και αυτό ίσως να σου στερήσει την προαγωγή που θέλεις. Αυτή η απόσταση από τους υπόλοιπους συναδέλφους μπορεί να σε κάνει να χάσεις πολλές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γραφείο και τελικά να μην μπορείς να ακολουθήσεις. Η συμβουλή μας: αναρωτήσου γιατί είσαι τόσο ήσυχη και απόμακρη; φοβάσαι ότι θα ενοχλήσεις κάποιον; Δεν μπορείς συνεχώς να καταπιέζεις τον πραγματικό χαρακτήρα σου για να είσαι κρυσταλλικά αρεστή στους γύρω σου. Επωφελήσου από τα μπράβο που εισπράττεις και από την καλή δουλειά που όντως κάνεις αλλά χάνεται εξαιτίας του ήρεμου χαρακτήρα σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις κολλητή με τους συναδέλφους αλλά μια πραγματική σχέση είναι καλύτερη από μια δήθεν σχέση με τους άλλους. Μόνο αν ανοιχθείς θα ξεχωρίσεις και θα επιτύχεις όσα θέλεις επαγγελματικά.

Περισσότερα 4: η διασκεδάστρια

Το προφίλ σου: είσαι η διασκεδάστρια του γραφείου. Μπορείς στο άψε σβήσε να ελαφρύνεις και την πιο δύσκολη κατάσταση. Λατρεύεις να διοργανώνεις τα πάρτυ της εταιρίας και να βγαίνεις με συναδέλφους, ενώ κάποια στιγμή (συνήθως μετά από επίπληξη) θυμάσαι και τη δουλειά που έχεις να κάνεις. Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για εσένα: μια εναλλακτική εταιρία που θα αναγνωρίσει τα ξεχωριστά ταλέντα σου. Αν θέλεις να αναγνωριστεί το ανθρώπινο πρόσωπο και η οικειότητα που διαθέτεις, προτίμησε μια μικρή εταιρία.Τα όριά σου: όσο κι αν το θέλεις, δεν μπορείς να συνδυάσεις το ίδιο καλά οικογένεια, φιλία, καριέρα, συναδέλφους, φίλους γιατί κινδυνεύεις να χάσεις εσένα στο δρόμο. Αν και εκτιμά την φιλοτιμία, το αφεντικό σου δεν σε εμπιστεύεσαι και τόσο και δύσκολα θα δεις αύξηση και προαγωγή. Η συμβουλή μας: γιατί θέλεις να τα κάνεις όλα μόνη σου; Μην ντρέπεσαι να ζητάς βοήθεια. Δεν είναι κακό να λυγίζεις που και που. Δεν λέμε να χάσεις και την ανθρωπιά σου αλλά δούλεψε και λίγο βρε παιδί μου. Αν δεν θέλεις να μείνεις για πάντα κολλημένη στο ίδιο πόστο εργασίας, συγκεντρώσου και πιάσε δουλειά. Υπάρχουν και τα διαλείμματα για να διασκεδάζεις τους γύρω σου.