Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

30.12.2008
Ξεκινώντας το 1918 από τη Νέα Ορλεάνη, στο τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα, ο Mπέντζαμιν Μπάτον διαγράφει μία πορεία ζωής τόσο ασυνήθιστη, όσο θα μπορούσε να είναι η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου.
«Γεννήθηκα κάτω από περίεργες συνθήκες». Με αυτή τη φράση ξεκινά η ταινία «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» που αναφέρεται στην ιστορία ενός άντρα που γεννήθηκε ογδόντα χρονών και καθώς περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και πιο νέος. Την ιστορία ενός κατά τα άλλα συνηθισμένου ανθρώπου, που δεν μπορούσε να σταματήσει το χρόνο να γυρίζει αντίστροφα γι΄ αυτόν και που ήταν «καταδικασμένος» να βλέπει τους αγαπημένους του ανθρώπους να γερνούν, ενώ αυτός γινόταν νεότερος.
Ξεκινώντας το 1918 από τη Νέα Ορλεάνη, στο τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα, ο Μπέντζαμιν Μπάτον διαγράφει μία πορεία ζωής τόσο ασυνήθιστη, όσο θα μπορούσε να είναι η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Συναντά ανθρώπους, ανακαλύπτει νέα μέρη, βρίσκει και χάνει την αγάπη, τις χαρές της ζωής, έρχεται αντιμέτωπος με τη θλίψη του θανάτου, αλλά και με τόσα άλλα συναισθήματα που ξεπερνούν το χρόνο...

Ο ταλαντούχος Ντέιβιντ Φίντσερ - ο σκηνοθέτης που έχει στο ενεργητικό του δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των τελευταίων ετών, το Zodiac και το Fight Club- επιστρέφει στο κινηματογραφικό προσκήνιο με μία πραγματικά Απίστευτη Ιστορία. Στηριζόμενος στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέρλαντ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1920, έφερε στη μεγάλη οθόνη μία βαθιά ανθρώπινη ταινία.

«Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» είναι μία ταινία πρωτότυπη, έξυπνη, ρομαντική και ατμοσφαιρική. Μία ταινία ανατρεπτική που μας συγκίνησε και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως τελικά «η ζωή δεν έτσι?» (Life doesn't work this way) και πως «στο ίδιο μέρος κατευθυνόμαστε όλοι, ακολουθούμε απλά διαφορετική διαδρομή».

Η σκηνοθετική ματιά του Φίντσερ είναι καθηλωτική και διεισδυτική, καθώς αναδεικνύει όλες τις ευαίσθητες πτυχές της ταινίας χωρίς να ρέπει στο μελό και χειρίζεται με άριστο τρόπο όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα και τις εντάσεις που προκύπτουν στις διαπροσωπικές σχέσεις των πρωταγωνιστών (σχέσεις μητέρας- κόρης, γιου- μητέρας, γιου - πατέρα, ζευγαριού και των φίλων).

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Μπραντ Πιτ- Κέιτ Μπλάνσετ έδωσε έξοχες ερμηνείες με τον πρώτο να ενσαρκώνει αριστοτεχνικά τον Μπέντζαμιν Μπάτον και να υποστηρίζει στιβαρά την μεταμόρφωσή του σε νεαρό υπερήλικα. Η Μπλάνσετ αντίστοιχα, στο ρόλο της Ντέιζι ήταν επίσης εξαιρετική, καθώς κατόρθωσε να κρατήσει όλες τις δέουσες ισορροπίες στο ταξίδι της στο .... χρόνο.

Πολύ καλές ερμηνείες έδωσε και το υπόλοιπο καστ της ταινίας με την Τίλντα Σουίντον να ξεχωρίζει στο ρόλο της παντρεμένης ερωμένης του Μπάτον, η Ταράτζι Π. Χένσον στο ρόλο της έγχρωμης θετής μητέρας του Μπέντζαμιν και ο Τζέισον Φλέμινγκ στο ρόλο του πραγματικού του πατέρα.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]