Mοοnlighting

29.12.2008
Ενα πρώην μοντέλο κι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ λύνουν μυστήρια -κυρίως αυτό της ερωτικής έλξης- στην τηλεοπτική σειρά που έδωσε νόημα στον όρο dramedy

1985-1989/ 15 DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 1, FULL SCREEN, LIONSGATE

H σειρά του Γκλεν Γκόρντον Κάρον ξεκίνησε με χαμηλές φιλοδοξίες αλλά γνώρισε σύντομα την επιτυχία, για λόγους που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς. Σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που στηριζόταν σε γνώριμες φόρμουλες, το «Μoonlighting» τόλμησε να ρισκάρει όχι μόνο με τον ιδιαίτερο συνδυασμό της κωμωδίας, του ρομάντζου, του αστυνομικού μυστηρίου και του δράματος αλλά και με μια φόρμα που δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη στην τηλεόραση της δεκαετίας του 80. Η έμπνευση για τους χαρακτήρες, η φανερή και τόσο χαριτωμένη ερωτική τους ασυμβατότητα, οι ατακαριστοί διάλογοι έμοιαζαν να έρχονται από τις screwball κωμωδίες του κλασικού Χόλιγουντ, η σειρά όμως κάθε άλλο παρά έπαιζε με τους κανόνες της. Αντίθετα τολμούσε να γκρεμίσει το φράγμα ανάμεσα στους ήρωες και τους θεατές, βάζοντας συχνά τους πρώτους να απευθύνονται στους δεύτερους, γύρισε θεματικά επεισόδια -ακόμη και ασπρόμαυρα, έδωσε χώρο στη φαντασία και τον σουρεαλισμό και κυρίως σε ένα στρεβλό χιούμορ που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της. Το «Μoonlighting» άντεξε πέντε σεζόν πριν το κοινό χάσει το ενδιαφέρον του και η σειρά κοπεί, δεν ήταν όμως το γεγονός ότι η Μάντι Χέις και ο Ντέιβιντ Αντισον το «έκαναν» τελικά στο τέλος του τρίτου κύκλου που της στοίχισε τη δημοτικότητά της. Ηταν ότι ο Μπρους Γουίλις ήθελε να κάνει ταινίες, ότι η Σίμπιλ Σέπερντ γέννησε δίδυμα, αλλά κυρίως η εκ των υστέρων διαπίστωση πως η σειρά ήταν πιο έξυπνη και πιο προχωρημένη από την ίδια της την εποχή, με αποτέλεσμα ακόμη και η σύντομη διάρκεια της επιτυχίας της να μοιάζει σήμερα με μια από τις πιο ευτυχείς ανωμαλίες στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.

DVD EXTRAS Η σειρά κυκλοφορεί σε box sets με τον κάθε κύκλο τοποθετημένο ξεχωριστά, εκτός του πρώτου και του δεύτερου που κυκλοφορούν μαζί και τα extras περιλαμβάνουν ηχητικούς σχολιασμούς, ντοκιμαντέρ, κομμένες σκηνές, bloopers καθώς και τα δοκιμαστικά των πρωταγωνιστών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ