White Dog

29.12.2008
Μια από τις πιο διάσημες απρόβλητες ταινίες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά βλέπει επιτέλους το φως. Στην εκδοχή που είχε επιθυμήσει να της δώσει εξαρχής ο δημιουργός της και με την αρχική της δύναμη αμετάβλητη

1982 / DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 1, WIDESCREEN (1.78:1), CRΙΤΕRΙΟΝ

Νεαρή ηθοποιός (Κρίστι ΜακΝίκολ) περισυλλέγει μια νύχτα από τον δρόμο ένα πληγωμένο αδέσποτο και διαπιστώνει σύντομα ότι το πανέμορφο λευκό τετράποδο έχει εκπαιδευτεί προκειμένου να επιτίθεται σε ανθρώπους μαύρου χρώματος. Ελπίζοντας να γιατρέψει το πολύπαθο κατοικίδιο, αναθέτει την «αποκατάστασή» του σε έναν έγχρωμο εκπαιδευτή σκύλων (Πολ Γουίνφιλντ), ο οποίος εγγυάται την ομαλή επαναφορά του. Οσο κι αν μοιάζει με αποκύημα της φαντασίας του Ρομέν Γκαρί που έγραψε το ομώνυμο βιβλίο στο οποίο στηρίχτηκε η ταινία, η παραπάνω ιστορία βασίζεται εν μέρει σε ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη στον ίδιο τον συγγραφέα.

Δώδεκα χρόνια μετά την έκδοση του «Λευκού Σκύλου», η Paramount αγόρασε τα δικαιώματα και ανέθεσε την κινηματογραφική εκμετάλλευσή τους στον 70χρονο τότε Φούλερ. Με το που ξεκίνησε, ωστόσο, να γυρίζεται η ταινία, η εταιρεία θορυβήθηκε από το εύφλεκτο θέμα που μεταχειριζόταν και, κυρίως, από τις διαμαρτυρίες διαφόρων αντιρατσιστικών συλλόγων που βιάστηκαν να την καταδικάσουν και αποφάσισε να μην την κυκλοφορήσει ποτέ στις αμερικανικές αίθουσες.

Το «White Dog» προβλήθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1984, από καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι που επέλεξε να αναμεταδώσει μια άθλια εκδοχή του φιλμ, απαλείφοντας κάθε αναφορά στο ρατσιστικό μένος του σκύλου. Περισσότερο από δυο δεκαετίες μετά την άδικη φίμωσή του, αξίζει τον κόπο να ανακαλύψει κανείς αυτό το θυμωμένο φιλμ στο οποίο ο ανέκαθεν φιλελεύθερος δημιουργός του βεβαιώνει μέσω μιας απλής σεναριακής ιδέας ότι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία ανήκουν στις ανθρώπινες επιδημίες που δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να γιατρέψει. Το δηλητήριό τους, ισχυρίζεται ο πεσιμιστής Φούλερ,είναι γραπτό να μεταβιβάζεται πάντα από γενιά σε γενιά.

DVD EXTRAS Βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τον παραγωγό Γιον Ντέιβισον, τον συν-σεναριογράφο Κέρτις Χάνσον, τη σύζυγο του σκηνοθέτη και έναν εκπαιδευτή σκύλων που εργάστηκε για το φιλμ, σπάνιες φωτογραφίες από τα γυρίσματα, βιβλιαράκι με δυο μελέτες, αγγλικοί υπότιτλοι.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ