ΜΑΚΕ WAY FOR TOMORROW ΤΟΥ ΛΙΟ ΜAK ΚΑΡΕΪ

24.11.2008
«Αυτή η ταινία θα μπορούσε να κάνει και μια πέτρα να κλάψει» είχε πει ο Ορσον Γουέλς για το υπέροχο φιλμ. Βλέποντάς το κανείς, εύκολα καταλαβαίνει το γιατί

1937 / DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 2, FULL SCREEN, BAC VΙDΕΟ

Ανεβαίνοντας τη σκηνή της τελετής των Οσκαρ του 1938 προκειμένου να παραλάβει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Αwful Τruth», ο Λίο ΜακΚάρεϊ ευχαρίστησε ευγενικά όσους τον ψήφισαν, συμπληρώνοντας όμως ότι «μου το δώσατε για τη λάθος ταινία». Και η ταινία στην οποία αναφερόταν, όχι δίχως μια μικρή δόση παραπόνου, ήταν το «Μake Way For Τomorrow» που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν και είχε συναντήσει μηδαμινή ανταπόκριση στις αίθουσες. Ισως επειδή το κοινό που ακόμη προσπαθούσε να συνέλθει από τη δυστυχία του μεγάλου οικονομικού κραχ δεν έμοιαζε διατεθειμένο να παρακολουθήσει τη θλιμμένη ιστορία ενός ζευγαριού ηλικιωμένων οι οποίοι υποχρεώνονται, μετά από πενήντα χρόνια κοινής συμβίωσης, να ζήσουν μακριά ο ένας από τον άλλο, αφού η τράπεζα τους παίρνει το σπίτι, χρήματα δεν υπάρχουν για να τους εξασφαλίσουν μια νέα στέγη και κανένα από τα παιδιά τους δεν μπορεί να φιλοξενήσει και τους δυο γονείς μαζί.

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, μια ταινία με τόσο έκδηλα δακρυγόνο θέμα θα χανόταν στα κατάβαθα του εύκολου συναισθηματισμού. Ο ΜακΚάρεϊ απαντά, ωστόσο, με ένα διακριτικό και αριστοκρατικά συγκινητικό φιλμ που μιλά με τρόπο απλό, άμεσο και τρομερά ειλικρινή για τις αναπόφευκτες διαδρομές της ανθρώπινης φύσης, όσο και για την πικρή αλήθεια που βεβαιώνει ότι ο κόσμος είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό μέρος για να ζει κανείς δίχως λίγη αγάπη. Το «Μake Way...» αξίζει να καταχωρηθεί στη μνήμη και ως το προσωπικό όραμα του ίδιου του σκηνοθέτη, ο οποίος πάλεψε με το στούντιο της Paramount προκειμένου η ταινία να μην φορτωθεί το υποχρεωτικό χάπι εντ που του επέβαλαν, για να οδηγηθεί εν τέλει στην απόλυση. Μόνο έτσι όμως θα μπορούμε να απολαμβάνουμε εσαεί ένα από τα ωραιότερα φινάλε του σινεμά που δεν θα αποκαλύψω φυσικά, αλλά για το οποίο προκαλώ οποιονδήποτε θεατή της ταινίας να παραμείνει, βλέποντάς το, με τα μάτια στεγνά.

DVD EXTRAS
Οσο απίστευτο κι αν μοιάζει η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε dvd στην αμερικανική αγορά και κάνει πρεμιέρα κατευθείαν σε γαλλική έκδοση (με τίτλο «Ρlace Aux Jeunes»- «Τόπο Στα Νιάτα») και κανένα πρόσθετο υλικό.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ