HIGH AND LOW ΤΟΥ ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ

24.11.2008
«Παράδεισος Και Κόλαση» όπως τιτλοφορείται στη μητρική του γλώσσα, «Ο Δολοφόνος Του Τόκιο» όπως μας συστήθηκε στην Ελλάδα, το θρίλερ του Κουροσάβα αποτελεί ένα από τα καλύτερα φιλμ στην καριέρα του

TENGOKU ΤΟ JIGOKU / 1963, 2 DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 1, WIDESCREEN (2.35:1), CRΙΤΕRΙΟΝ

Το τηλέφωνο χτυπά και μια φωνή από την άλλη γραμμή ενημερώνει έναν ζάμπλουτο οικογενειάρχη ότι ο μικρός του γιος έχει μόλις απαχθεί και πως απαιτείται ένα εξωφρενικά υψηλό ποσό ως λύτρα για την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι. Λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώνεται ότι ο απαγωγέας έχει κατά λάθος στα χέρια του τον γιο του σοφέρ, ζητώντας όμως το ίδιο υπέρογκο πόσο για τη ζωή του. Ο βιομήχανος ήρωας καλείται μέσα σε ελάχιστες ώρες να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τα χρήματα, καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δική του ευημερία ή αν προτίθεται να γυρίσει πλάτη στο δράμα του άμοιρου σοφέρ του.

Διασκευάζοντας ένα μυθιστόρημα του Εντ ΜακΜπέιν, ο Κουροσάβα αντλεί τα μέγιστα από την προσεκτικά δομημένη πλοκή του, φροντίζοντας ωστόσο να αιφνιδιάζει στην πορεία αλλεπάλληλα το κοινό του. Χωρίζει την ταινία σε τρεις άτυπες πράξεις, καθεμιά από τις οποίες μετατοπίζει δεξιοτεχνικά την πλοκή από έναν χαρακτήρα σε κάποιον άλλο και από έναν δεδομένο χώρο δράσης σε κάποιον καινούργιο. Διαλέγει να αποκαλύψει αιφνίδια την ταυτότητα του δράστη μόλις στα μισά. Και βουτά γεωγραφικά το φιλμ από τα συμβολικά ύψη όπου δεσπόζει το πολυτελές οίκημα του ήρωα (αγναντεύοντας θαρρείς με κάποια υπεροψία τον κοινωνικά ανισομερή κόσμο που απλώνεται αχανής στα πόδια του), στα χαμηλά των ασφυκτικά πυκνοκατοικημένων εργατικών συνοικιών και των εξαθλιωμένων στενών της Γιοκοχάμα. Προοδευτικά, ο σκηνοθέτης αφήνει να υποχωρήσει το προσωπείο της περίτεχνης αστυνομικής ίντριγκας για να αποκαλύψει ένα θαυμάσιο σχόλιο πάνω στο αχανές ταξικό χάσμα που χωρίζει βίαια την μεταπολεμική ιαπωνική κοινωνία σε προνομιούχους και μη έχοντες. Μπολιάζοντας την κοινωνική κριτική του σε μια σφιχτοδεμένη αφήγηση, ο Κουροσάβα πλάθει το αντίστοιχο ενός μεγαλεπήβολου δράματος.

DVD EXTRAS
Μεταξύ πολλών ξεχωρίζει ο ηχητικός σχολιασμός, ένα αρχειακό ντοκιμαντέρ γυρισμάτων και μια παλιότερη συνέντευξη του Τοσίρο Μιφούνε. Αγγλικοί υπότιτλοι.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ