«Ο πρίγκιπας της Περσίας»- Εξωτική περιπέτεια με ανεπανάληπτη δράση [vds]

25.09.2015
Ο πρίγκιπας Ντάσταν (Tζέικ Τζίλενχαλ) αναγκάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τη μυστηριώδη πριγκίπισσα Ταμίνα (Τζέμα Άρτερτον) και να πολεμήσουν μαζί ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις που διεκδικούν το Στιλέτο του Χρόνου.

Το αρχαίο στιλέτο έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει την Άμμο του Χρόνου, αναστρέφοντας το χρόνο και επιτρέποντας στον κάτοχό του να γίνει κυρίαρχος του κόσμου. Μια επική περιπέτεια δράσης στη μυθική Περσία, με την υπογραφή του παραγωγού Tζέρι Μπρουκχάιμερ.

«Θέλουμε πάντα να ταξιδεύουμε τους θεατές σε νέους, ανεξερεύνητους κόσμους, και η αρχαία Περσία είναι ένας από τους πιο υπέροχους προορισμούς» λέει ο παραγωγός Τζέρι Μπρούκχαϊμερ. «Η ταινία ‘Prince of Persia: The Sands of Time’ περιέχει απίστευτη φαντασία και εντυπωσιακή δράση. Είναι ένα έργο επικών προδιαγραφών, όπως οι παραγωγές ‘Αρμαγεδδών’ και ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής’».

Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο video game που δημιούργησε το 1989 ο Τζόρνταν Μέτσνερ. «Αναζητούσα ένα σύμπαν που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε βιντεοπαιχνίδι» εξηγεί ο Μέτσνερ σχετικά με την επιλογή της Περσίας.

Ο δημιουργός επηρεάστηκε σημαντικά από δύο κλασικά έργα της Περσικής λογοτεχνίας: το έπος Shah-Nameh, που γράφτηκε γύρω στο 1000 μ.Χ. από τον ποιητή Ferdwosi και τις ‘Χίλιες και Μία Νύχτες’, μια συλλογή ιστοριών του 9ου αιώνα που συνδυάζει διάφορα παραδοσιακά παραμύθια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολής.

Διαβάζοντάς τα, ο Μέτσνερ σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φανταστικό κόσμο, βασισμένο σε ιστορικές αλήθειες της αρχαίας Περσίας αλλά και σε νέες μυθολογίες σχετικά με αυτήν. Οι παραγωγοί με τη σειρά τους, ακολουθώντας τη συνταγή του φιλμ ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής’, εμπνεύστηκαν από το παιχνίδι και διατήρησαν ορισμένα στοιχεία του αλλά ταυτόχρονα ανέπτυξαν τη δική τους ιστορία, προσπαθώντας να παραμείνουν πιστοί στο όραμα του Μέτσνερ.

Σκηνές παρκούρ που αψηφούν τη βαρύτητα, ασύλληπτα άλματα και ακροβατικά, αγώνες με στρουθοκαμήλους στα βάθη της ερήμου, ξιφομαχίες που κόβουν την ανάσα: η ταινία ‘Prince of Persia: The Sands of Time’ αποτελεί τον ιδανικό καμβά έκφρασης για τον Τζόρτζ Άγκιλαρ και τους 4 ακόμα υπεύθυνους των επικίνδυνων σκηνών. Αρκετές εβδομάδες προτού αρχίσουν τα γυρίσματα, όλοι οι ηθοποιοί ακολούθησαν εντατικά προγράμματα προπόνησης για να ανταποκρίνονται στις σωματικές απαιτήσεις της ταινίας.

«Δεν έχει νόημα να παίξεις σε ένα τέτοιο έργο αν δε μπορείς να συμμετέχεις στις επικίνδυνες σκηνές. Γι’ αυτό κι εγώ προσπάθησα να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, κάνοντας τρέξιμο, παρκούρ, βάρη και ιππασία» σχολιάζει ο Τζέικ Τζίλενχαλ. Συγκεκριμένα για την ιππασία, οι ηθοποιοί μεταφέρθηκαν σε ένα ράντσο έξω από τη Μαδρίτη, όπου και εκπαιδεύτηκαν από τον κορυφαίο Ισπανό ιππέα Ρικάρντο Κρουθ Μοράλ.

Θέλοντας να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο πιστοί στο βιντεοπαιχνίδι όσον αφορά στον τρόπο κίνησης του Ντάσταν, που μπορεί να τρέχει εύκολα πάνω σε τοίχους, παραγωγός και σκηνοθέτης επέλεξαν να ενσωματώσουν πολλές κινήσεις παρκούρ.

Και για να το καταφέρουν με επιτυχία αναζήτησαν τον «άνθρωπό» τους στη Γαλλία – τη γενέτειρα του παρκούρ - εξασφαλίζοντας τελικά τη συνεργασία του κατά πολλούς «ιδρυτή» του αθλήματος, Νταβίντ Μπελ. Για τη σκηνοθεσία των πολεμικών σκηνών κλήθηκε ο Τόμας Ντιπόντ, που είχε αναλάβει τα αντίστοιχα καθήκοντα και στις τρεις ταινίες ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής’.

Κανάλι: Alpha
Ημέρα προβολής: Παρασκευή
Ώρα προβολής: 20.00
Διάρκεια: 104 λεπτά
Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζέμα Άρτερτον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Άλφρεντ Μολίνα, Τόμπι Κέμπελ