«50 Λέξεις» του Γιώργου Παλούμπη στο Βικτώρια

18.11.2010
«Αγάπη. Ανόητη λέξη. Θα έπρεπε να υπάρχουν πενήντα λέξεις για την αγάπη, όπως οι Εσκιμώοι έχουν πενήντα λέξεις για το χιόνι». Ποιος περνά περισσότερο χρόνο με το παιδί; Ποιος βαρέθηκε το σεξ νωρίτερα; Ποιος θυσίασε για χάρη του γάμου την επαγγελματική του ανέλιξη;

«Αγάπη. Ανόητη λέξη. Θα έπρεπε να υπάρχουν πενήντα λέξεις για την αγάπη, όπως οι Εσκιμώοι έχουν πενήντα λέξεις για το χιόνι». Ποιος περνά περισσότερο χρόνο με το παιδί; Ποιος βαρέθηκε το σεξ νωρίτερα; Ποιος θυσίασε για χάρη του γάμου την επαγγελματική του ανέλιξη; Ποιος κάνει τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι; Κι εν τέλει ποιος έχει συσσωρεύσει τον περισσότερο θυμό; Πόσοι γάμοι και πόσες σχέσεις γενικότερα δεν βασανίζονται απ' αυτές τις ερωτήσεις;

Ο Γιώργος Παλούμπης, σκηνοθέτης των πολυσυζητημένων «Νο 44», «Πέναλτι», «Penetrator», «Πάκμαν» και του βραβευμένου «BUG» Γιώργος Παλούμπης, επιλέγει να κάνει την πρεμιέρα του ως καλλιτεχνικός συν-διευθυντής με το ωμό ρεαλιστικό έργο του Michael Weller, «50 Λέξεις», που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή στο Θέατρο Βικτώρια από τις 19 Νοεμβρίου 2010.

Στη διανομή της παράστασης δύο σημαντικοί ηθοποιοί: η Μαρία Τσιμά και ο Χρήστος Σαπουντζής.

Οι «50 Λέξεις», η καινούργια δουλειά ενός από τους πιο διορατικούς δραματουργούς της Αμερικής, σκληρή και εμπνευσμένη, αστεία και τρομακτική ταυτόχρονα, ρίχνει μια βαθιά ματιά στο θεσμό του γάμου, όπως αυτός καθρεφτίζεται στο μακρύ ταξίδι μιας νύχτας ενός ζευγαριού προς την επόμενη μέρα.

Η Τζανίν είναι μια πρώην χορεύτρια που εγκατέλειψε την καριέρα της προκειμένου να αφοσιωθεί στο παιδί και τον άντρα της. Ωστόσο, όταν η ρουτίνα χτυπάει κόκκινο, αποφασίζει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πιάνει δουλειά σε ένα τμήμα μάρκετινγκ. Ο Άνταμ είναι αρχιτέκτονας που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, συχνά απουσιάζει από το σπίτι καθώς αναλαμβάνει δουλειές εκτός πόλεως.

Ο εννιάχρονος γιος τους λείπει απ’ το σπίτι - είναι η πρώτη φορά που θα κοιμηθεί σε ένα φίλο του - και ο Άνταμ με την Tζανίν ετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα μόνοι τους μετά από πολλά χρόνια. Η προσπάθεια του Άνταμ να «αποπλανήσει» τη γυναίκα του πριν φύγει για το επαγγελματικό ταξίδι του γίνεται αφετηρία για μια ξέφρενη διαδοχή αποκαλύψεων, μνησικακίας, πάθους και χιούμορ.


Το έργο αφηγείται τη σχέση δύο «κανονικών» ανθρώπων σε μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Με αφοπλιστική απλότητα και ευθύτητα ο Γουέλερ παραθέτει τα προσωπικά τους γεγονότα γνώριμα και οικεία, αναγνωρίσιμα σε όλους μας. Η σχέση τους διέρχεται κρίση. ∆υο «καθημερινοί» άνθρωποι στην πρώτη απουσία του εννιάχρονου γιού τους - του αθώου παρατηρητή της σχέσης τους - βιώνουν ένα βίαιο ξέσπασμα. Μέσα από τη σκηνική δημιουργία μιας ωμής καθημερινότητας, και εν συνεχεία μιας κρίσιμης κατάστασης, ο συγγραφέας πετυχαίνει την ψυχική τους «απογύμνωση».

Το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο ζευγάρι μοιάζει με πολεμικό χορό μεγάλης ακρίβειας. Σε όλα τα επίπεδα αναδύονται διαφωνίες. Οι διαξιφισμοί είναι κοφτεροί. Οι διάλογοι είναι γρήγοροι και διεισδυτικοί. Όλα τα μονοπάτια τους, δύσβατα, άλλοτε οδηγούν στο φως και άλλοτε υψώνουν τείχη. Οι λέξεις -το μόνο όχημα των ηρώων του έργου - αποκρύπτουν και φανερώνουν, προδίδονται στην ανεπάρκειά τους.

Αυτό που προκύπτει είναι καινούριο. Η προσωπική τους κάθαρση είναι σε άμεση συνάρτηση με την αποδοχή, η αλληλουποστήριξη με τη γενναιοδωρία, ο φόβος με την οργή. Επίτηδες ο Γουέλερ αφήνει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Αυτή ακριβώς είναι και η επιτυχία του έργου «50 Λέξεις» που απέσπασε πλήθος θετικών κριτικών όταν παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο Michael Weller υποψήφιος για το βραβείο της Ακαδημίας, απογειώθηκε στην κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος με το δυνατό αντιπολεμικό δράμα Moonchildren. Η μοναδική φωνή του Weller, συγκινητική και αποκαλυπτική, συλλέγει επαίνους εδώ και τρεις δεκαετίες σε παραγωγές ξεχωριστών θεάτρων, όπως το Chicago’s Steppenwolf Theatre Company και το New York’s Circle-in- the Square.

Ο Michael Weller γεννήθηκε το 1942, ζει στο Μπρούκλυν και είναι από τους ιδρυτές του πετυχημένου Mentor Project του Cherry Lane Theatre. Το 2005, η Broken Watch Theatre Company στη Νέα Υόρκη έδωσε το όνομά του στο θέατρό της «προς τιμή των εκπληκτικών επιτευγμάτων του». Σήμερα, ο Γουέλερ ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του New School for Drama στη Νέα Υόρκη.

Συντελεστές
Μετάφραση/σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Μαργαρίτη
Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Χρήστος Σαπουντζής

INFO:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9.15μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7.15μμ
THEATROVICTORIA ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5 (& 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 119)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210-8233125
για περισσότερες πληροφορίες & συνεχή ενημέρωση
www.theatrovictoria.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Πέμπτη, (γενική είσοδος) 12,00 €
Παρασκευή, Κυριακή (γενική είσοδος) 15,00 €
Σάββατο: Κανονικό 18,00€ , Φοιτητικό 12,00€
Εξώστης: 12,00 €