Utopia Project από την ΑΣΚΤ

15.11.2010
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας παρουσιάζει στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ISET), το Αρχείο Utopia Project 2006-2010.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας παρουσιάζει στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ISET), το Αρχείο Utopia Project 2006-2010.

Την πολυσυζητημένη έννοια της ουτοπίας, η οποία γοητεύει τους καλλιτέχνες ως ελεύθερη έκφραση ιδανικών και επιθυμιών, έχει ως αφορμή το workshop που ξεκίνησε το 2006 υπό την επιμέλεια των καλλιτεχνών Βασίλη Βλασταρά (και λέκτορα στην ΑΣΚΤ), Μαρία Γλύκα, Κατερίνα Γκουτζιούλη, επιμελήτρια, και ακόμη δύο εικαστικούς και καθηγητές σε Πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Ουτρέχτης.

Ο σταθμός της ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο ήταν η αφετηρία των εργασιών υπό τον τίτλο «Η Ουτοπία ως Νησί». Ακολούθησε η θεματική του 2007 «Ουτοπία και Βία». Ακολούθησε το θέμα «Ουτοπία και Πράξη-Μάης του 68-Μάης του 2008». Το 2009 οργανώθηκε το εργαστήριο «Ουτοπία και Νεότητα».

Αφορ­μή έγιναν τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα... Το καλοκαίρι του 2010 ήρθε το θέμα της «Ουτοπίας - Φύσης». Το Utopia Project ζητά από τους καλλιτέχνες να συλλέξουν ή να αρχειοθετήσουν υλικό και ιδέες και να αναστοχαστούν σε αυτά. Επιστήμονες, συγγραφείς και 70 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει και συμμετάσχει στο πρότζεκτ του οποίου τα αρχεία παρουσιάζονται στις 18 Νοεμβρίου στο ISET.

Σε τρία μέρη θα εμφανιστούν τα ντοκουμέντα αυτού του μεγάλου και συστηματικού εγχειρήματος: Η έκθεση με τα έργα, μια δίγλωσση έκδοση ελληνικά-αγγλικά, από την ΑΣΚΤ, και ένα Table Talk, συζητήσεις δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Δουλειές καλλιτεχνικών ομάδων και καλλιτεχνών, θεωρητικών και επιστημόνων θα υποστηρίξουν την έννοια της Ουτοπίας σαν διέξοδο, η στάση απέναντι σ’ έναν κόσμο ρεαλιστικό, συχνά σκληρό και στις μέρες μας υποχρεωτικά υποταγμένο στην απειλή.

Ανάμεσα στους έως τώρα συμμετέχοντες στο Utopia Project βρέθηκαν ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, ο πολιτικός επιστήμονας-καθηγητής Γιάννης Σταυρακάκης, η Ντόρα Γιαννάκη ειδικευμένη σε θέματα νεολαίας, καθώς και καλλιτέχνες από Ταϊλάνδη, Ζιμπάμπουε, Μαλαισία.

Διάρκεια έκθεσης έως 29/1/ 2011, στην οδό Βαλαωρίτου 9. Πληροφορίες για ολόκληρο το πρόγραμμα ομιλιών 210-6518716.
Κ.Ζαχαροπούλου