100 χρόνια από τη Μεξικανική Επανάσταση

15.11.2010
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνει με τη News Star το Φεστιβάλ Μεξικανικού Κινηματογράφου για τα 100 Χρόνια της Μεξικανικής Επανάστασης.

Την Πέμπτη ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ- αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μεξικανική Επανάσταση.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 30 ταινίες και ντοκιμαντέρ σπουδαίων δημιουργών από όλο τον κόσμο, από τις οποίες οι περισσότερες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Καθημερινά θα προβάλλονται δύο έως τρεις ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 24 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και στο Σινέ Φιλίπ.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνουν την Πέμπτη 18 του μήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα χαιρετήσουν ο Επιτετραμμένος της Μεξικανικης Πρεσβείας, κος Buenrostrο, και ο κος Μιχάλης Κακογιάννης. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι μοναδικές και ενδιαφέρουσες, τόσο ταινίες μυθοπλασίας όσο και ντοκιμαντέρ μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή.

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Φεστιβάλ Κινηματογράφου
100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Προβολές: 18 - 24 Νοεμβρίου, στις 20:00 και στις 22:00
Εισιτήριο Προβολών: 5€


Ενδεικτικά:

El Prisionero 13

Prisoner 13 (1933)

Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του καλύτερου Μεξικανού σκηνοθέτη της εποχής, Fuentes, του «Μεξικανού Τζον Φορντ», όπως χαρακτηρίστηκε. Θέμα της, ήδη μια εικοσαετία μετά την πρώτη εξέγερση, η Μεξικάνικη Επανάσταση. Το "El Prisionero 13" είναι η πιο ωμή ταινία της τριλογίας αφού παρουσιάζει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την παράνοια κατά την διάρκεια της επανάστασης, καθώς επίσης και την διαστρέβλωση της ηθικής του απλού κόσμου σε καταστάσεις αναταραχής όπως αυτή. Ο Fuentes, όπως όλοι οι Μεξικανοί σκηνοθέτες της γενιάς του, δέχθηκε μεγάλη επιρροή από τον Eisenstein, όπως φαίνεται και εδώ, ο οποίος ξεκίνησε να επισκέπτεται το Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του 30. Η ταινία θεωρείται ένα από τα πιο βασικά "ντοκουμέντα" της Επανάστασης.

El Compadre Mendoza

Godfather Mendoza (1934)

Η Μεξικάνικη Επανάσταση έχει ξεκινήσει. Ένας πλούσιος γαιοκτήμονας, ο Μεντόζα, θέλει να κρατήσει ουδέτερη στάση ανάμεσα στους κυβερνητικούς και τους επαναστάτες και προσπαθεί να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές. Μέχρι που μια μεγάλη προδοσία θα τον κάνει να διαλέξει πλευρά... Δεύτερο μέρος της τριλογίας του Fuentes και μια από τις πιο κλασικές μεξικάνικες ταινίες όλων των εποχών.

Viva Zapata! (1952)

Η βιογραφία του θρυλικού Emiliano Zapata, ηγέτη της Μεξικάνικης Επανάστασης ενάντια στη δικτατορία Ντίαζ, στις αρχές του 20ου αιώνα.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ:

Los Ultimos Zapatistas: Heroes Olvidados

The Last Zapatistas: Forgotten Heroes (2001)

Ο Μεξικάνος σκηνοθέτης κάνει μια ενδελεχή έρευνα για την Μεξικάνικη Επανάσταση και τους τελευταίους συναγωνιστές του Emiliano Zapata. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ανατριχιαστική μαρτυρία όσων πάλεψαν δίπλα στον θρυλικό στρατηγό Zapata το 1910, σχεδόν 100 χρόνια.

Mexican Fantasy (1998)

Ο Kovalov συνθέτει ένα πάζλ με υλικό του Eisenstein, προορισμένο για το Que Viva Mexico, από πυραμίδες, παλάτια, ιερείς, εκκλησίες, κηδείες, ταυρομαχίες και ερωτικά στοιχεία. Το υλικό, παράτολμο για την δεκαετία του ΄30, συνοδεύουν παραδοσιακά ακούσματα, όχι μόνο του Μεξικού, αλλά και από σύγχρονους, avant-garde και ατμοσφαιρικούς ήχους καθώς και ηχητικά εφέ ικανά να δώσουν την απόκοσμη αίσθηση ότι βρίσκεσαι εκεί.

Όσοι λοιπόν θέλουν και να θυμηθούν, αλλά και να μάθουν για μια επανάσταση που έμεινε στην ιστορία και έγινε πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν αυτό το φεστιβάλ που είναι πλούσιο τόσο κινηματογραφικά όσο και ιστορικά.