Είμαστε εν δυνάμει υπερήρωες και τιμωροί;

15.11.2010
Ποιοί είναι ήρωες σήμερα; Ποιές είναι ηρωικές πράξεις; Τι δυνάμεις έχουν οι σύγχρονοι υπερήρωες και πώς αυτές οι δυνάμεις ενεργοποιούνται; Έχουμε όλοι μέσα μας ιδιαίτερες δυνάμεις; Είμαστε εν δυνάμει ήρωες; Και τιμωροί; Εχει η φαντασία δύναμη; Εχει η φαντασία την δύναμη να ανατρέψει καταστάσεις;

Από τις 11 έως τις 22 Δεκεμβρίου το κινητήρας στούντιο-aristic residency centre οργανώνει άλλο ένα διεθνές residency με θέμα SUPERHEROES.

Η Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας Έλενα Πέγκα μαζί με τον Άγγλο σκηνοθέτη Patrick Morris (ιδρυτή του Menagerie Theatre) και την Ελβετίδα ηθοποιό Steffi Mueller (ιδρύτρια της ανατρεπτικής ομάδας Hoipolloi) συνεχίζουν μια ερευνητική δουλειά που είχαν αρχίσει στο Cambridge της Αγγλίας πάνω στους υπερήρωες, και πώς αυτοί μπορούν να ζωντανέψουν στη σκηνή μέσα από σελίδες των κόμικς, και να σώσουν τον κόσμο.

Ποιοί είναι ήρωες σήμερα; Ποιές είναι ηρωικές πράξεις; Τι δυνάμεις έχουν οι σύγχρονοι υπερήρωες και πώς αυτές οι δυνάμεις ενεργοποιούνται; Εχουμε όλοι μέσα μας ιδιαίτερες δυνάμεις; Είμαστε εν δυνάμει ήρωες; Και τιμωροί; Εχει η φαντασία δύναμη; Εχει η φαντασία την δύναμη να ανατρέψει καταστάσεις;

Χάρτινοι ήρωες με φανταστικές ικανότητες και την διάθεση να σώσουν τους αδύναμους, τον κόσμο, τον πλανήτη. Παρόλο που γεννήθηκαν τον 20ο αιωνα και διαδόθηκαν μέσα από τα κόμικ και το σινεμά, θυμίζουν τους ημίθεους ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τα κατορθώματα τους. Συνήθως εμφανίζονται σε στιγμές κρίσης, ειδικά όταν η πολιτική εξουσία καταρρέι και η κοινωνία γίνεται αφόρητα άδικη σκληρή βίαιη.

Πρόκειται για ένα project που ξεκίνησε το 2006 στο Cambridge της Αγγλίας με χρηματοδότηση του Arts Council της Αγγλίας.

Στην Αθήνα στις 11 και 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικους, ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς και αθλητές. Από τους συμμετέχοντες θα επιλέξουμε μικρό αριθμό συνεργατών που μαζί με άλλους προσκαλεσμένους θα φτιάξουνε την ομαδα που θα δουλέψει στο Residency που θα ακολουθήσει στις 15 εως τις 22 Δεκεμβρη.

Ο τρόπος δουλειάς θα είναι σωματικός και ομαδικός. Ο καμβάς της ιστορίας και των χαρακτήρων θα δωθεί από την συγγραφέα αλλά σαν υλικό θα χρησιμοποιηθούν σελίδες από κόμικ. Απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, καθώς πέρα από τα Ελληνικά θα χρησιμοποιηθούν και τα Αγγλικά.

Info: www.kinitirastudio.com/residencies
Kινητήρας studio- artistic residency centre, www.kinitiras.com
Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, Αθήνα,
(πληροφορίες-εγγραφές 210-9248328).