Μάνα και κόρη στις «Καρέκλες Καταστρώματος»

10.11.2010
Γυναίκες δυναμικές και αποφασισμένες. Άντρες που όλο κρύβονται κι όλο αναβάλλουν. Ο Κοραής Δαμάτης συναντά την Κάρμεν Ρουγγέρη και τη Χριστίνα Κουλουμπή στην παράσταση «Καρέκλες Καταστρώματος» στο Αγγέλων Βήμα.

Η Jean McConnell, μια πολυγραφότατη συγγραφέας, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Jean McConnell, στα πάνω από τριάντα θεατρικά έργα της, έχει αναγάγει σε Τέχνη την σημασία του ασήμαντου στην καθημερινότητά μας.

Στις Καρέκλες Καταστρώματος, με ύπουλο χιούμορ, με υπόγειες διαδρομές και με μία ανατρεπτική δήθεν αφέλεια, η συγγραφέας σκιαγραφεί δέκα σπαρταριστούς χαρακτήρες γυναικών που κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα και που συγκρούονται ανά δύο μεταξύ τους σε απροσδόκητες σχέσεις. Σ’ αυτές τις σχέσεις, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην αρχή και η ανατροπή παραμονεύει κάτω από κάθε φράση, από κάθε νεύμα.

Σε μια τέτοια καταπιεστική σχέση, η μάνα (Κάρμεν Ρουγγέρη) με την κόρη (Χριστίνα Κουλουμπή) μετά από μία θυελλώδη συζήτηση που αναφέρεται στο παρελθόν, οδηγούνται στην τελική ρήξη. Από μία τυχαία κίνηση, μια τυχαία ζημιά, αποκαλύπτεται η άθλια ίντριγκα της μάνας που με μεθοδευμένες κινήσεις είχε στερήσει από την κόρη της τον μοναδικό άντρα που είχε αγαπήσει, υποχρεώνοντας την να μείνει μαζί της και να την υπηρετεί. Τώρα, που όλα έχουν βγει στο φως, η κόρη θα δώσει την τελική λύση, διαλύοντας την νοσηρή κατάσταση τόσων χρόνων.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνα Κουλουμπή συναντώνται για πρώτη φορά στη σκηνή. Χρόνια και οι δύο πετυχημένες στο χώρο τους, αποφάσισαν εφέτος με αφορμή την παράσταση «Καρέκλες Καταστρώματος», ?να κοιταχτούν? πέρα απ την ζωή και στη θεατρική σκηνή. Το αποτέλεσμα είναι γεμάτο εκπλήξεις.

Ανάμεσα στα κομμάτια του πάζλ που συνθέτουν την όλη παράσταση, πέντε ντουέτα γυναικών, περιφέρεται αμέριμνος ένας ανυποψίαστος, πλανόδιος ακορντεονίστας (Κωστής Τζανοκωστάκης). Παρατηρεί τις ηρωίδες, τις παρενοχλεί, τις σχολιάζει, τις υποστηρίζει και κάποιες φορές τις εκνευρίζει.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μουσική Κωστή Τζανοκωστάκη και παίζουν η Όλγα Τουρνάκη, η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Χαρά Κεφαλά και η Χριστίνα Κουλουμπή.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ : Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 21.15.
Μέχρι Κυριακή 17 Απριλίου 2011.

Παραστάσεις:
Τετάρτη: Λαϊκή απογευματινή 19.15, Πέμπτη: 21.15 Παρασκευή: 21.15, Σάββατο: Λαϊκή απογευματινή 18.15 ? Βραδινή 21.15 και Κυριακή 19.15.

Τιμή εισιτηρίου : Κανονικό: 20 Ευρώ.
Λαϊκή απογευματινή ? Φοιτητικό: 15 Ευρώ.
Κάθε Πέμπτη ειδική τιμή: 10 Ευρώ.
ΕΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ: 50 €
ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΝΟΔΟΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙ ΑΤΟΜΩΝ: 10 €