Ημέρες Ανεξαρτησίας στη Θεσσαλονίκη

05.11.2010
Εκπρόσωποι του ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο αποτελούν τους πρωταγωνιστές του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου).

Εκπρόσωποι του ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο αποτελούν τους πρωταγωνιστές του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου).

Εκτός από την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ταϊλανδού σκηνοθέτη Απιτσατπόνγκ Ουαρεσαθάκουλ, οι "Ημέρες Ανεξαρτησίας" παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ταινιών πρόσφατης παραγωγής που έχει κάνει αίσθηση στην παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, ενώ παράλληλα, μέσα απ’ την ενότητα Νέοι Αμερικανοί, συστήνουν την αφρόκρεμα των ανερχόμενων νέων Αμερικανών δημιουργών, με ταινίες όπου κυριαρχούν ο πειραματισμός με τα κινηματογραφικά είδη και οι εκφραστικές καινοτομίες: Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ταινία "Putty hill", ένα «κινηματογραφικό αντάρτικο», όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης της, Ματ Πόρτερφιλντ.

Μεταξύ των ταινιών των "Ημερών" ξεχωρίζουν το οικογενειακό δράμα "Incendies" του Γ. Μουαουάντ, που είναι η επίσημη πρόταση του Καναδά για τα Oσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά και το "Summer of Goliath" του Ν. Περέντα, η πρώτη μεξικανική ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ταινία "Alamar" του Πέδρο Γκονζέλες-Ρούμιο, βραβευμένη με Χρυσή Τίγρη στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ, αναφέρεται στην αξιοθαύμαστη αρμονία ανθρώπου-φύσης, ενώ άρωμα Λατινικής Αμερικής διαθέτει και το εξπρεσιονιστικού στυλ ντεμπούτο μεγάλου μήκους των αδελφών Βέγκα με τίτλο "Octubre", που τιμήθηκε με το βραβείο επιτροπής στο τμήμα «Eνα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Μια λεπτομερής μελέτη επάνω στον ψυχισμό του μοντέρνου ανθρώπου, τις συναισθηματικές κρίσεις και την αστάθεια των σχέσεων και των θεσμών αποτελεί η ταινία "Αt Ellen’s age" της γερμανίδας Πία Μαρέ - με πρωταγωνίστρια την τέσσερις φορές υποψήφια για βραβείο Σεζάρ γαλλίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια, Ζαν Μπαλιμπάρ -, ενώ ο θρίαμβος της ανθρωπιάς αποτυπώνεται με άμεσο, σχεδόν ντοκιμαντερίστικο, τρόπο στην ταινία "Los labios" των Ιβάν Φουντ και Σαντιάγκο Λόζα (ειδικό βραβείο ερμηνείας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κανών, για τις τρεις πρωταγωνίστριες).

Η τελευταία μέρα των σχολικών χειμερινών διακοπών γίνεται η αφορμή για τον κινέζο σκηνοθέτη Λι Χονγκίγια να διηγηθεί στο "Winter vacation" τα έργα και τις ημέρες των κατοίκων ενός χωριού της Νότιας Κίνας. Η ταινία, απέσπασε την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.