Ευγενία Φακίνου, Οδυσσέας και Μπλουζ (****)

03.11.2010
Το νέο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου συναρπάζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες καθώς κατορθώνει να εισάγει τον αναγνώστη στο κλειστοφοβικό σχεδόν περιβάλλον των ηρώων της και να τον υποβάλλει στη θριλερική ατμόσφαιρά του.

Ο Οδυσσέας Αλεξίου είναι εκκεντρικός συγγραφέας που ζει απομονωμένος στο χωριό που γεννήθηκε, μια ορεινή κοινότητα. Στο μοναχικό και απρόσιτο κόσμο του κατορθώνει να εισβάλλει η νεαρή Μπλουζ, επιμελήτρια λογοτεχνικών βιβλίων και σκηνοθέτις, η οποία τον πείθει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του.
Απώτερος σκοπός της είναι να τον βγάλει από το συγγραφικό του αδιέξοδο και να ολοκληρώσει το επί χρόνια ημιτελές μυθιστόρημά του. Ο Οδυσσέας δέχεται, αλλά της ζητά ένα αντάλλαγμα, το οποίο και δεν της αποκαλύπτει μέχρι το τέλος.

Την ίδια στιγμή, η κλειστή κοινωνία του χωριού, δε βλέπει με καλό μάτι τους δύο «ξένους» και μοιραία τους θεωρεί υπεύθυνους για όλα τα δεινά που της συμβαίνουν. Αποκορύφωμα η περίεργη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού, που θα γίνει αφορμή για την έναρξη των εχθροπραξιών...

Με φόντο την χιονισμένη ορεινή ελληνική επαρχία, μία ασυνήθιστη ιστορία σχέσεων, ένα ιδιαίτερο πλησίασμα δύο φαινομενικά αντίθετων ανθρώπων (αλλά και κόσμων), του 60αρη σχεδόν Οδυσσέα και της 30χρονης Μπλουζ, μετεξελίσσεται σε βαθιά λυτρωτική ψυχαναλυτική διαδικασία.

Το νέο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου συναρπάζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες, καθώς κατορθώνει να εισάγει τον αναγνώστη στο κλειστοφοβικό περιβάλλον των ηρώων της και τον υποβάλλει απευθείας στη θριλερική ατμόσφαιρά του. Η μοναξιά, η εσωστρέφεια, η παραίτηση από καθετί «γήινο» , αλλά και ο φόβος του θανάτου και της δημιουργίας, ξεφεύγουν από τα όρια του βιβλίου και γίνονται και δικά μας βιώματα.

Στις καλύτερες στιγμές του βιβλίου δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τη σταδιακή νοερή μας ξενάγηση στα παράξενα δωμάτια του Οδυσσέα Αλεξίου, στο δωμάτιο του χρόνου, στο δωμάτιο της θάλασσας, στο δωμάτιο της χαμένης αθωότητας και στο δωμάτιο των αυτόχειρων συγγραφέων (η περιγραφή του οποίου είναι πραγματική μαγική).

Γεωργία Οικονόμου