Η Επίσκεψη της Γηραίας Κυρίας (***)

05.01.2009
Tο έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ, «Η Επίσκεψη της Γηραίας Κυρίας» παρουσιάζεται στην Α Σκηνή του Θεάτρου της «Οδού Κεφαλληνίας» σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού με τους Μπέτυ Αρβανίτη και Γιάννη Φέρτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Tο έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ, «Η Επίσκεψη της Γηραίας Κυρίας» παρουσιάζεται στην Α Σκηνή του Θεάτρου της «Οδού Κεφαλληνίας» σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού με τους Μπέτυ Αρβανίτη και Γιάννη Φέρτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στο Γκίλεν, μια μικρή πόλη, οι κάτοικοι μετά από μια οικονομική καταστροφή ζουν εξαθλιωμένοι, περιμένοντας ένα θαύμα. Η είδηση ότι η Κλαιρ Τσαχανασιάν, μια δισεκατομμυριούχος διεθνούς φήμης, που επιστρέφει μετά από 45 χρόνια στην άσημη γενέτειρά της, τους γεμίζει ελπίδα και προσδοκία για καλύτερες μέρες με την πιθανότητα μιας σωτήριας δωρεάς.
Ο παλιός νεανικός της έρωτας, ο Αλφρεντ Ιλ, αναλαμβάνει να ξυπνήσει τη γενναιοδωρία της. Μαζί μ' αυτό όμως αποκαλύπτεται κι ένα ένοχο μυστικό. Τελικά η Γηραιά Κυρία αποφασίζει να δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην πόλη, αλλά υπό έναν όρο... να σκοτώσουν τον 'Ιλ που όταν αυτή ήταν 17 χρόνων την εγκατέλειψε με ένα παιδί στην αγκαλιά και ουσιαστικά την έδιωξε από την μικρή κοινωνία του Γκίλεν.
Έτσι, τώρα η πόλη βρίσκεται μπροστά σ' ένα μεγάλο δίλημμα και ένα σκοτεινό παιχνίδι ανάμεσα στην ηθική και το χρήμα ξεκινά...

Η σκηνοθεσία του δύσκολου και άγνωστου αυτού στο ευρύ κοινό έργου από το Στάθη Λιβαθινό, ήταν εμπνευσμένη μεν συγκεχυμένη δε. Ο τελευταίος προσπάθησε και εν μέρει κατάφερε, να αξιοποιήσει κάθε πτυχή του μικρού και στενάχωρου χώρου της σκηνής του θεάτρου Κεφαλληνίας μεταφέροντάς μας με έξυπνα και ατμοσφαιρικά σκηνοθετικά τεχνάσματα στην εξαθλιωμένη πόλη του Γκίλεν. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του έργου, η βαθύτατη μελαγχολία που εξέπεμπε από την πρώτη πράξη, η πληθώρα των ηθοποιών που απαιτούσε η υπόθεση και που πολλές φορές καταντούσε αποσυντονιστική, σε συνδυασμό με τη μεγάλη του διάρκεια -που άγγιξε σχεδόν τις τρεις ώρες- καθιστούσαν την παράσταση κουραστική, ιδιαίτερα στο μη μυημένο στη θεατρική τέχνη κοινό.

Το «παιχνίδι» σώζουν, ωστόσο, οι εξαιρετικές ερμηνείες όλου του όλου του θιάσου με προεξάρχουσες αυτές του πρωταγωνιστικού διδύμου Αρβανίτη- Φέρτη που, και οι δύο βρίσκονται σε μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους. Ο Γιάννης Φέρτης δίνει μία συγκινητική ερμηνεία υποδυόμενος τον Αλφρεντ Ιλ, ένα απλό καθημερινό άνθρωπο που ζει στην οικογενειακή του γαλήνη, χωρίς να τον προβληματίζουν τα λάθη του παρελθόντος του. Έτσι, αθώα και καλοπροαίρετα συμπεριφέρεται και προς την επισκέπτρια και νεανική του αγάπη, Κλαιρ, χωρίς ούτε για μία στιγμή να πιστέψει πως θα τον προδώσουν οι συμπατριώτες και φίλοι του και πως θα επιλέξουν τα χρήματα σκοτώνοντάς τον.
Η Μπέτυ Αρβανίτη στο ρόλο της γηραιάς κυρίας, υπήρξε η απόλυτη τιμωρός. Αγέρωχη, υπερήφανη και γεμάτη εκδίκηση προς τον άνθρωπο που την κατέστρεψε χρησιμοποιεί το πανίσχυρο όπλο που διαθέτει, αυτό του χρήματος, προκειμένου να διαβρώσει την τοπική κοινωνία και να την κάνει υποχείριό της.



Ιnfo:
Συντελεστές
Μετάφραση
: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία : Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική- Ηχος: Θοδωρής Αμπαζής
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελένη Καλαρά, Ναταλία Κάτσου
Παίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Γαλανάκης, Νίκος Αλεξίου, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Βασίλης Καραμπούλας, Τζίνη Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θανάσης Δήμου, Ελένη Ουζουνίδου, Δημήτρης Μυλωνάς, Ηλίας Κουνέλας, Άκις Λυρής.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων :
Δευτέρα : Αργεί
Τρίτη : Αργεί
Τετάρτη : 20.00 (λαϊκή)
Πέμπτη : 21.00
Παρασκευή : 21.00
Σάββατο : 21.00
Κυριακή 20.00

Τιμές Εισιτηρίων :
Γενική Είσοδος : 23 €
Λαϊκή : 19 €
Φοιτητικό : 16 €

Γεωργία Οικονόμου