Αισχύλου Πέρσες, τελευταίες παραστάσεις στις Ροές

15.12.2008
Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 στο Θέατρο Ροές, (Ιάκχου 16, Γκάζι, στις 21:00) θα δοθεί η τελευταία παράσταση της αρχαιότερης σωζόμενης αντιπολεμικής τραγωδίας του Αισχύλου «Πέρσες» που παρουσιάζει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Επιστροφή.

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 στο Θέατρο Ροές, (Ιάκχου 16, Γκάζι, στις 21:00) θα δοθεί η τελευταία παράσταση της αρχαιότερης σωζόμενης αντιπολεμικής τραγωδίας του Αισχύλου «Πέρσες», που παρουσιάζει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Επιστροφή.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Λουκά Θάνου και το ρόλο του φαντάσματος του Δαρείου ερμηνεύει ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.

Συμμετέχουν οι Ηθοποιοί: Γεωργία Αγκονσίλιο, Πέλυ Γιαούζη, Άννα Έλενα, Λίλια Ερμή, Στέλα Ερμή, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Βάσω Μορφιαδάκη, Φοίβος Παπαγιάννης, Αντιγόνη Ρήγα, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Χριστίνα Τσάτσου.


Ο σκηνοθέτης της παράστασης Λουκάς Θάνος σπούδασε μουσική, χορό, θέατρο και φιλοσοφία στην Αθήνα, τη Ρώμη και τη Νέα Υόρκη. Ερεύνησε επί σειρά ετών τη φιλοσοφία και το χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν, διατελώντας σύμβουλος της οικογενείας της, καθώς και αναβιωτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν στην Αθήνα.

Τα δέκα τελευταία χρόνια ο Λουκάς Θάνος δουλεύει πάνω στον Αισχύλο, εξερευνώντας τις πιθανότητες και τα όρια της μουσικής και της κινητικής απόδοσης των έργων του επί σκηνής. Έχοντας σημαντικές εμπειρίες στο χορό και στο θέατρο, στηρίχτηκε στη μουσική και χορευτική του παιδία για να αποκωδικοποιήσει, να αναλύσει και να αποδώσει σε βάθος τη μουσική και τον εσωτερικό ρυθμό της δραματουργικής ποίησης του Αισχύλου.

Μεταφράζοντας ο ίδιος τα έργα του μεγάλου δραματικού ποιητή, προσπαθεί να αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο την ποιητική γλώσσα του μεγάλου τραγικού, με άξονα το ρυθμό και τη μουσικότητα του λόγου.