Δεσμοί Ύλης στην «Τεχνόπολις»

01.12.2008
«Δεσμοί Ύλης» διακεκριμένων Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο της δημιουργικής εικαστικής συνομιλίας δύο λαών με υψηλή πολιτισμική παράδοση. Η ομώνυμη εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σαγκάης θα βρίσκεται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων

«Δεσμοί Ύλης» διακεκριμένων Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο της δημιουργικής εικαστικής συνομιλίας δύο λαών με υψηλή πολιτισμική παράδοση.

Η ομώνυμη εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σαγκάης θα βρίσκεται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από τις 18 Δεκεμβρίου 2008 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2009 (Αίθουσες Δ12 και Δ6 «Τάκης Παπατσώνης», Πειραιώς 100, Γκάζι) και στη συνέχεια θα μεταφερθεί τον προσεχή Μάρτιο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι πρωτοπόροι δημιουργοί, παρουσιάζουν διαδοχικά τους επάλληλους άξονες των έργων τους, αναδεικνύοντας ένα ανανεωμένο τοπίο της σύγχρονης ελληνικής και κινεζικής εικαστικής σκηνής, που αντλεί την έμπνευσή του από ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, τεχνικών και πρωτότυπων υλικών, που συχνά συγκλίνουν.

Η έκθεση αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στο πεδίο της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης μέσα από τρέχοντα αλλά και αρχέγονα υλικά, μέσα και τεχνικές, αντανακλώντας τη μακραίωνη πορεία δύο λαών με σπουδαία πολιτισμική παράδοση, ενώ συνέπεσε χρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και τους ταχείς ρυθμούς διαμόρφωσης νέων γεωγραφικών και οικονομικών διεθνών δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας.

Στην πρωτότυπη αυτή εικαστική συνεύρεση σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόπειρα συσχετισμού της ελληνικής και της κινεζικής παράδοσης και κουλτούρας: άξονες και αφετηρία της αποτελούν οι ίδιες οι πρώτες ύλες μιας εύθραυστης και διαχρονικής δημιουργίας. Σκοπός, η ανάγνωση της εκλεκτικής συγγένειας των υλικών και των μέσων έκφρασης.

Καλλιτέχνες με διαφορετική γεωγραφική αφετηρία και διαφορετικά ιστορικά και οπτικά πρότυπα, που επιλέγουν να εργαστούν με το χρώμα, τη μελάνη, το μέταλλο, τον πηλό, το ύφασμα, το χαρτί, ή την «εικόνα» ως πρώτη ύλη, συνομιλούν εικαστικά, οδηγώντας το θεατή σε αυτόνομες ενότητες που αφηγούνται ξεχωριστές συναρπαστικές ιστορίες και οδηγούνται σε ένα νέο, ελεύθερο και αναπάντεχο σχεδιαστικό πεδίο.

Γενική επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Οργάνωση & Συντονισμός έκθεσης: Λιάνα Σκουρλή, Art-LS

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 17.00 - 22.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 - 22.00
Κατά τις ημέρες των επίσημων αργιών (25&26/12/2008, 1&6/1/2009) η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.
Για ομαδικές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 6944320010 (πρωϊνές ώρες).
Είσοδος ελεύθερη.