Με 'Ελένη' τα εγκαίνια της «Νεανικής Σκηνής» του Κ.Θ.Β.Ε.

09.10.2008
Η Ελένη του Ευριπίδη εγκαινιάζει τη «Νεανική Σκηνή» του Κ.Θ.Β.Ε.Π ρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις, τόσο σε μαθητές Γυμνασίου, όσο και στο ευρύτερο, ανήσυχο, νεανικό κοινό.

Η Ελένη του Ευριπίδη εγκαινιάζει τη «Νεανική Σκηνή» του Κ.Θ.Β.Ε.Π ρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις, τόσο σε μαθητές Γυμνασίου, όσο και στο ευρύτερο, ανήσυχο, νεανικό κοινό.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την Ελένη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου εγκαινιάζοντας έτσι τη «Νεανική Σκηνή» του.

Στην Ελένη ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον παραδοσιακό μύθο, γράφοντας μια πρωτότυπη τραγωδία με έντονα κωμικά στοιχεία. Η Ελένη δεν ειν’ εδώ η άπιστη σύζυγος, που πρόδωσε την πατρίδα της και την έσυρε στον πόλεμο, αφού στην Τροία πήγε μονάχα το είδωλό της. Ο θεματικός άξονας που διατρέχει το έργο, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στο φαινομενικό και στο πραγματικό, αφορά άμεσα τη σημερινή νέα γενιά, καθώς σχετίζεται με τους περιορισμούς που της επιβάλει η εξωτερική εικόνα της και που διαρκώς καλείται να την ανατρέψει.

Μπορεί ένα έργο αρχαίας τραγωδίας ν’αφορά το νεανικό κοινό του θεάτρου; Κάτω από ποιές προϋποθέσεις είναι δυνατόν η ψυχαγωγία ν’αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των σύγχρονων θεατών; Τι μπορεί να σημαίνει έκπληξη και ανατροπή για τους σημερινούς θεατές, τους μυημένους στην άμεση, πανίσχυρη επίδραση της εικόνας στην καθημερινότητά τους. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων-θεατών, πάνω στα θέματα, που θα τεθούν προς συζήτηση αμέσως μετά την παράσταση. Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί είναι αυτοί, που κυρίως απασχολούν τη δουλειά του θιάσου και κατά συνέπεια το ίδιο το έργο.

Συντελεστές παράστασης
Μετάφραση-Σοφία Νικολαϊδου, Σκηνοθεσία-Γιάννης Παρασκευόπουλος, Σκηνικά,κουστούμια-Σοφία Παπαδοπούλου, Κίνηση-Κώστας Γεράρδος, Μουσική Επιμέλεια-Κοσμάς Εφραιμίδης, Δραματουργική Επεξεργασία-Μαγδαληνή Μπεκρή, Φωτισμοί-Χρήστος Γιαλαβούζης, Βοηθός Σκηνοθέτη-Βάσια Μπακάκου, Βοηθός Σκηνογράφου-Ανδρέας Παρασκευόπουλος, Οργάνωση παραγωγής-Ροδή Στεφανίδου

Διανομή
Ελένη-Αμαλία Τσεκούρα, Τεύκρος-Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Μενέλαος-Χρίστος Στυλιανού, Γριά-Βάσια Μπακάκου, Αγγελιοφόρος Α’-Γιώργος Σφυρίδης, Θεονόη-Μαρία Καραμήτρη, Θεοκλύμενος-Παύλος Μυρόφτσαλης, Αγγελιοφόρος Β’-Χάρης Πεχλιβανίδης, Κάστωρ-Θόδωρος Γρηγοριάδης, Πολυδεύκης-Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Χορός-Ελένη Θυμιοπούλου, Εφη Γούση, Αννα Σωτηρούδη, Τσαμπίκα Φεσάκη, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιρις Νικολάου, Ζωή Κυριακίδου


Παραστάσεις
Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ.
Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.
Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος-12€
Τηλ.ταμείων-2310 288.000
Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη