«Οι εννέα Μούσες» και άλλα γλυπτά στη Σαντορίνη

14.08.2008
Φόντο την Καλντέρα και το μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης έχουν τα γλυπτά του καταξιωμένου γλύπτη Χρήστου Μέλλιου, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα εντυπωσιακή σειρά έργων του, στους εξωτερικούς χώρους της ?THE TSITOURAS COLLECTION? στο Φηροστεφάνι Σαντορίνης.

Φόντο την Καλντέρα και το μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης έχουν τα γλυπτά του καταξιωμένου γλύπτη Χρήστου Μέλλιου, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα εντυπωσιακή σειρά έργων του, στους εξωτερικούς χώρους της THE TSITOURAS COLLECTION στο Φηροστεφάνι Σαντορίνης.

Η έκθεση με την οποία η THE TSITOURAS COLLECTION γιορτάζει τα 20 χρόνια δημιουργικής πορείας της στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στις 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε ότι στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας που φιλοτέχνησε η Ασπασία Παπαδοπεράκη.

Τα γλυπτά του Χρήστου Μέλλιου μικρών και μεγάλων διαστάσεων, λούζονται στο φως της Σαντορίνης, αναπτύσσουν μια σιωπηλή συνομιλία με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, το καθάριο λευκό του οικισμού, ενώ το απόγευμα διαγράφονται από τις χρυσαφί πινελιές του ηλιοβασιλέματος. Οι Εννέα Μούσες και οι άλλες γλυπτές γυναικείες φιγούρες, θυμίζουν ικέτιδες χορού, με τα ενδύματα τους να ανεμίζουν σ ένα διστακτικό βηματισμό, που τους προσθέτει κίνηση και ενεργειακή φόρτιση.

?Οι Μούσες, όπως και οι θεοί του Ολύμπου , είναι όψεις της ανθρώπινης υπόστασης. Συμβολίζουν τον πολιτισμό, τον πνευματικό άνθρωπο? επισημαίνει ο ίδιος ο Χρήστος Μέλλιος, μιλώντας για τη δουλειά του. «Ειδικότερα το έργο των Μουσών, με ό,τι αυτές αντιπροσωπεύουν, είναι η τέρψη των θεών. Ο φανταστικός αυτός κόσμος είναι η δημιουργική προέκταση της ανθρώπινης σοφίας, που προσφέρει στον άνθρωπο ένα πρότυπο όμορφης και ευτυχισμένης ζωής εδώ στη γη, αλλά και ένα ερέθισμα για ασίγαστη αγωνιστική, πνευματική και καλλιτεχνική διάθεση. Είναι το μέσο με το οποίο περνά ο άνθρωπος από την αμάθεια, το σκοτάδι και την βαρβαρότητα στον κόσμο της γνώσης, της τέχνης και του φωτός.. Ο θάνατος είναι ό,τι χειρότερο για τον Έλληνα, μια θλιμμένη σκιά στον Άδη, είναι το τέλος, η ευτυχία υπάρχει μόνο στη ζωή.»

Ο Χρ. Μέλλιος είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης με σπουδές Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Θύμιο Πανουργιά και Γιάννη Παππά και τον Νικόλαο Κερλή στη Χαλκοχυτική. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Morris Singer Foundry της Αγγλίας όπου ήρθε σε επαφή με τον, παγκοσμίως γνωστό γλύπτη, Henry Moor. Επαφή που στάθηκε καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία του. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις γλυπτικής, ατομικές και ομαδικές, ενώ έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές αλλά και δημόσιους χώρους. Έχει κερδίσει δύο βραβεία σε διαγωνισμούς μνημείων και ανέλαβε την εκτέλεσή τους (Γ’ Νεκροταφείο, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και κεντρική Πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας, Μνημείο Μικρασιατών για τις Αλησμόνητες Πατρίδες).

The Tsitouras Collection: Φηροστεφάνι Σαντορίνης τηλ. 22860/23747
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-13.00 και 18.00-22.00 Διάρκεια έκθεσης ως τις 31 Οκτωβρίου 2008.