Αργά χτες το βράδυ

26.05.2007
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είναι οι νύχτες σας καλύτερες από τις μέρες σας. Και ακόμα καλύτερη η επόμενη μέρα! Το βραδινό ντεμακιγιάζ και το πλύσιμο των δοντιών δεν είναι οι μόνες απαραίτητες φροντίδες που οφείλουμε στον εαυτό μας μετά από ένα ακόμη εξουθενωτικό εικοσιτετράωρο. Το σώμα και η ψυχή είναι ένα αδιαίρετο δίδυμο, που

Από τη Κάτια Μηλιαράκη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είναι οι νύχτες σας καλύτερες από τις μέρες σας. Και ακόμα καλύτερη η επόμενη μέρα! Το βραδινό ντεμακιγιάζ και το πλύσιμο των δοντιών δεν είναι οι μόνες απαραίτητες φροντίδες που οφείλουμε στον εαυτό μας μετά από ένα ακόμη εξουθενωτικό εικοσιτετράωρο. Το σώμα και η ψυχή είναι ένα αδιαίρετο δίδυμο, που απορροφά τα εσωτερικά και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, στο τέλος της μέρας καταλήγει μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί από την ένταση. Αργά το βράδυ λοιπόν, όταν οι ρυθμοί πέφτουν και νιώθετε πιο χαλαρά, είναι η κατάλληλη ώρα για να εναρμονίσετε τα επίπεδα της ενέργειας και να αισθανθείτε καλύτερα. Οι επτά τεχνικές που σας προτείνουμε κρύβουν το μυστικό για έναν ήρεμο, απολαυστικό ύπνο, «αποτοξινώνουν» τον εαυτό και το σπίτι σας προσφέροντάς σας πραγματική ισορροπία και, φυσικά, εξουδετερώνουν τα ενεργειακά βαμπίρ, τα οποία ρουφάνε όλη τη ζωτικότητα και την καλή σας διάθεση.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο
Αυτές οι εγγυημένες, μικρές, καθημερινές τελετουργίες λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι θα σας απαλλάξουν από την πίεση και την αρνητική ενέργεια, θα σας ξεκουράσουν και θα ανακουφίσουν την ψυχή και το σώμα σας. Αν πάλι όλα αυτά σας φαίνονται εξεζητημένα, εναποθέστε τις ελπίδες σας στη δύναμη της θετικής σκέψης. Πριν κοιμηθείτε θυμηθείτε τα λόγια της Σκάρλετ Ο Χάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», αφήνοντας πίσω της καμένη γη και προχωρώντας προς το άγνωστο αύριο: «Στο κάτω κάτω αύριο είναι μια καινούργια μέρα». Καληνύχτα... Το πρωί που θα ξυπνήσετε θα είστε σαν καινούργιες!

Τεχνική 1: Αγαπημένο μου ημερολόγιο
Στριφογυρνάτε σαν κοκορέτσι, έξαλλη στο κρεβάτι, γιατί σας παράτησε απροειδοποίητα η μπέιμπι σίτερ ή γιατί ο συνάδελφος τσίμπησε την αύξηση ενώ εσείς χορτάσατε υποσχέσεις; Σηκωθείτε τώρα και πάρτε χαρτί και μολύβι ή ακόμα και laptop, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η καταγραφή. Μια πολύ χρήσιμη και διαδεδομένη μέθοδος που εφαρμόζεται από τους ψυχολόγους-ειδικούς προκειμένου να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε και να ακούσουμε τη φωνή του εσωτερικού μας εαυτού. Σχεδόν πάντα είμαστε απασχολημένοι με τις δραστηριότητές μας και δεν διαθέτουμε χρόνο για να αφουγκραστούμε τους ψίθυρους μιας παιδικής φωνής, κάπου βαθιά μέσα μας... Αυτοί οι εσωτερικοί ψίθυροι, που μπορεί να είναι μηνύματα, σκέψεις, αντιδράσεις ή φοβίες, προέρχονται από το παρελθόν μας, αλλά μας συνδέουν με το μέλλον μας. Η καθημερινή καταγραφή τους μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο συναίσθημα και να μετασχηματίσει παλιά ανεπιθύμητα ζητήματα σε λαμπρές προοπτικές για το μέλλον.

Το παιδί μέσα μας
Ένα μέρος του ασυνείδητου φιλοξενεί το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και αυτό δεν είναι άλλο από τον εαυτό μας στην ηλικία των 4-5 ετών. Αυτό το απροστάτευτο αλλά επίμονο νήπιο κρατάει στα παιδικά χέρια του φόβους, σκέψεις και ανάγκες μας και αποζητά απελπισμένα να αγαπηθεί, είναι όμως σχεδόν απόλυτα εξαρτημένο απ ό,τι άκουγε. Έτσι, αν φράσεις όπως «εσύ ποτέ δεν θα πετύχεις» ή «τα λεφτά είναι το μόνο σημαντικό πράγμα» ήταν κατά το παρελθόν στην ημερήσια διάταξη, είναι λογικό ο ψυχολογικός και συναισθηματικός τους απόηχος να σας ακολουθεί μέχρι σήμερα, στοιχειώνοντας όχι μόνο τις νύχτες σας, αλλά και τις επιλογές μιας ολόκληρης ζωής. Το ημερολόγιο σας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να εντοπίσετε αλλά και να «ξαναγράψετε» τις πεποιθήσεις σας και να διαγράψετε ό,τι σας βαραίνει. Η εφηβική συνήθεια, λοιπόν, του αγαπημένου ημερολογίου ανάγεται σε ύψιστη τεχνική ελεύθερης έκφρασης και αυτοβελτίωσης. Η άσκηση που σας προτείνουμε σας υπόσχεται από εσωτερική ηρεμία μέχρι... βραβείο Πούλιτζερ!

1. Καθίστε αναπαυτικά στον αγαπημένο σας χώρο. Κλείστε τα μάτια, πάρτε αργές, βαθιές εισπνοές από το διάφραγμα. Καθαρίστε το μυαλό σας από κάθε σκέψη.

2. Συγκεντρωθείτε σε αυτά που σας έρχονται στο μυαλό και με αυθορμητισμό και χωρίς λογοκρισία καταγράψτε όσα σας απασχολούν. Μη ζητάτε τώρα τα «γιατί» και τα «πώς». Οι λόγοι υπάρχουν και θα τους ανακαλύψετε αργότερα.

3. Κάθε σκέψη ή συναίσθημα πρέπει να γράφεται. Έπειτα από περίπου δέκα λεπτά ή τρεις-τέσσερις γραμμένες σελίδες σταματήστε. Ηρεμήστε από τη συναισθηματική έκρηξη που σας προκάλεσε η διαδικασία και αποσυνδεθείτε από το ασυνείδητό σας. Τώρα όλα είναι καλύτερα, τα μυστικά σας και οι απαντήσεις που ζητάτε είναι εκεί. Αύριο, με πιο καθαρό μάτι, θα ανατρέξετε στις προηγούμενες σελίδες και πίσω από τις λέξεις θα ανακαλύψετε το νέο μέλλον που θέλετε να ζήσετε.

Τεχνική 2: Βουτιά στην κάθαρση
Κάθε βράδυ, πριν πέσετε στα μαλακά μαξιλάρια και το ζεστό πάπλωμα, μαζί με τις παντόφλες πρέπει να βγάζετε και όλα όσα στοιχειώνουν την ψυχή και το μυαλό σας. Η εξαγνιστική και ηρεμιστική τεχνική που επιμένουμε να δοκιμάσετε μέσα σε δέκα λεπτά θα πάρει σαν ήρεμο κύμα τα σωματικά και ψυχικά βαρίδια από πάνω σας αφήνοντάς σας να επιπλέετε σε μια φιλόξενη θάλασσα αναζωογόνησης.

Ο καταρράκτης που διώχνει τις έννοιες
1.
Σταθείτε όρθια, διατηρώντας ίσια τη σπονδυλική στήλη και χαλαρούς τους ώμους. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι στέκεστε κάτω από ένα μικρό καταρράκτη από κρυστάλλινα νερά.

2. Αισθανθείτε το τρεχούμενο νερό να βρέχει το κεφάλι σας, γευτείτε το καθώς αγγίζει τα χείλη σας και ακολουθήστε νοερά την πορεία του προς τους ώμους, το στομάχι, τους μηρούς και τις γάμπες μέχρι κάτω στα πόδια και τις παλάμες σας. Νιώστε τις φυσικές ενοχλήσεις μιας δύσκολης μέρας πιάσιμο, πονοκέφαλο, σφιγμένους μυς να συμπαρασύρονται από το νερό που κυλά

3. Οραματιστείτε ότι τα προβλήματα, τις άσχημες σκέψεις και κάθε ψήγμα αρνητισμού τα παρασύρει το νερό που κυλάει. Ανοίξτε σιγά σιγά τα μάτια, εισπνεύστε και εκπνεύστε ήρεμα.

(Την ίδια άσκηση χαλάρωσης μπορείτε να την κάνετε και στο ντους.)

Τεχνική 3: Κρυστάλλινες νύχτες
Οι κρύσταλλοι είναι δυνατοί, θεραπευτικοί άσοι στο μανίκι μας, αφού με την ενέργειά τους εναρμονίζονται οι ρυθμοί του σώματός μας και των τσάκρα. Ο βασιλιάς των θεραπευτικών κρυστάλλων θεωρείται ο αμέθυστος, αυτή η μαγική μοβ κρυσταλλική πέτρα που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την αρνητική ένταση όλης της μέρας και να προκαλεί ηρεμία και ισορροπία σώματος και πνεύματος. Τραβάει σαν μαγνήτης το συσσωρευμένο θυμό, τους φόβους και τις ενοχές που κατοικούν μέσα μας και τα απομακρύνει από το σώμα και την ψυχή. Ένα κομμάτι αμέθυστου εξασφαλίζει μια ήρεμη νύχτα στην αγκαλιά του Μορφέα:

1. Καθίστε κάπου ήσυχα, αναπαυτικά και με ευχάριστη θερμοκρασία. Κρατήστε απαλά στην παλάμη σας ένα κομμάτι αμέθυστου. Συγκεντρωθείτε στη διαδικασία «ζητώντας» του να απορροφήσει όλη την ένταση και την κακή ενέργεια της μέρας που σας ταλαιπώρησε σωματικά και ψυχολογικά. Αναπνέετε και εισπνέετε αργά και βαθιά.

2. Μετά από περίπου δέκα λεπτά και χωρίς να αφήσετε τον κρύσταλλο από τα χέρια σας ακουμπήστε τον απαλά στο Τρίτο μάτι των τσάκρα, στην περιοχή ανάμεσα στα φρύδια σας, και στην Κορόνα των τσάκρα, στο επάνω μέρος του κεφαλιού σας, αφού εκεί βρίσκονται πολύ έντονα ενεργειακά σημεία.

Τεχνική 5: Επιχείρηση αύρα
Το σπίτι το καθαρίσατε, τα ρούχα τα πλύνατε, κάνατε και το ντους σας. Όλα πεντακάθαρα! Με την ψυχή και το μυαλό σας, όμως, τι γίνεται; Οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας, οι στρεσογόνες καταστάσεις, το ανελέητο κυνήγι του χρόνου που ποτέ δεν αρκεί δημιουργούν ρωγμές στην αύρα μας, με αποτέλεσμα συχνά στο τέλος της μέρας να νιώθουμε εξουθενωμένοι. Κι όμως, η λύση στο πρόβλημα είναι απλή: διώξτε τους «λεκέδες» της διάθεσης με μια mini βραδινή τελετουργία, που θα φέρει πίσω τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά σας.

1. Απομονωθείτε στον προσωπικό χώρο σας η κρεβατοκάμαρα είναι ο ιδανικός και φροντίστε να μη σας απασχολήσει κανείς για λίγο. Γεμίστε ένα γυάλινο μπουκάλι ή μπολ με καθαρό νερό και προσθέστε πέντε με έξι σταγόνες από το αγαπημένο σας αρωματικό αιθέριο έλαιο.

2. Κρατήστε το στα χέρια σας ζητώντας να διαγράψει όλες τις αρνητικές ή βαριές δονήσεις από την αύρα σας. Μετά ψεκαστείτε με μικρές σταγόνες σε όλο το σώμα σας, ξεκινώντας από το κεφάλι, προχωρώντας πρώτα σε όλη την αριστερή πλευρά και καταλήγοντας στην αριστερή πατούσα. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο και στη δεξιά πλευρά και κατόπιν μπροστά και πίσω σας.

3. Για ένα ή δύο λεπτά εισπνεύστε βαθιά και αφήστε το αιθέριο έλαιο να κάνει τη δουλειά του.

Τεχνική 4: Το αλάτι της ζωής
Το αλάτι έχει αξιοθαύμαστες εξαγνιστικές ιδιότητες. Από τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού, αφού θεωρούσαν πως διώχνει τα κακά πνεύματα, τους δαίμονες και τη γλωσσοφαγιά. Στις μέρες μας, εξάλλου, λίγο αλάτι στην εξώπορτα του σπιτιού λέγεται πως διώχνει τους ανεπιθύμητους. Οι αντισηπτικές ιδιότητές του και η κρυσταλλική δομή του απελευθερώνει την ενέργεια και βοηθάει στην ομαλή κυκλοφορία της όχι μόνο στο σώμα, αλλά και μέσα στο χώρο του σπιτιού. Ένα μπολ δίπλα στο κομοδίνο ή ένας μικρός κύκλος προστασίας με λίγο αλάτι μας στέλνουν για όνειρα γλυκά και δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας. Λίγο αλάτι στο υπνοδωμάτιο υπόσχεται να εξοστρακίσει εφιάλτες, συναισθηματικά προβλήματα και δυσκολίες στη δουλειά. Γενικότερα οι «κύκλοι αλατιού» είναι μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας, ειδικά την ώρα του ύπνου, στη φάση δηλαδή που είμαστε ευάλωτοι και έχουμε παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Οι κύκλοι με το αλάτι απομακρύνουν το κακό μάτι, τις αρνητικές σκέψεις και την επίδραση των κακόβουλων λόγων των άλλων, ακυρώνουν τα δυσάρεστα γεγονότα του εικοσιτετραώρου και προσφέρουν μια «Καλημέρα» γεμάτη ενέργεια και διαύγεια σκέψης.

Τεχνική 6: Μαγικό κοκτέιλ
Αν σπίτι είναι εκεί που κατοικεί η καρδιά, τότε κρεβατοκάμαρα είναι εκεί που χτυπάει. Οι τέσσερις τοίχοι του υπνοδωματίου είναι το καταφύγιο που μας φιλοξενεί τουλάχιστον 7-10 ώρες κάθε μέρα. Η ατμόσφαιρα αυτού του τόσο προσωπικού χώρου πρέπει να μας γεμίζει ασφάλεια και χαλάρωση. Οι ειδικοί του φενγκ σούι ενοχοποιούν για την αϋπνία, την άσχημη διάθεση, την κακή σεξουαλική ζωή, ακόμη και για προβλήματα υγείας το φωτισμό, τη διάταξη των επίπλων, τη θέση του κρεβατιού, την ύπαρξη τηλεόρασης ή απλώς το στατικό ποδήλατο με τα στοιβαγμένα ρούχα. Εξουδετερώστε το αρνητικό τσι με ένα μαγικό κοκτέιλ αιθέριων ελαίων και, αφού πρώτα περάσετε ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος, κοιμηθείτε σαν πουλάκι.

Αρωματικό αντίδοτο για το τσι
Οι ακαταμάχητοι συνδυασμοί:

Ηρεμία, ισορροπία και έμπνευση
4 σταγόνες λεβάντα, 2 σταγόνες γεράνι, 2 σταγόνες πατσουλί.

Εξουδετερώνει το στρες:
4 σταγόνες γιασεμί, 2 σταγόνες σανταλόξυλο, 2 σταγόνες ιλάνγκ ιλάνγκ.

Πώς θα το κάνετε: Αναμείξτε μέσα στο ειδικό σκεύος καύσης ελαίων τον αγαπημένο σας συνδυασμό με νερό. Αφήστε τα έλαια να καούν για 10-15 λεπτά πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αναπνεύστε βαθιά και αφήστε το ευεργετικό άρωμα να χαλαρώσει κάθε κύτταρο του σώματός σας. Και θυμηθείτε: Το γαρίφαλο διεγείρει τις αισθήσεις και τη λίμπιντο, το γιασεμί καλμάρει και ετοιμάζει το σώμα για έναν απολαυστικό ύπνο και η βανίλια ενεργοποιεί το σώμα και γλυκαίνει τη διάθεση.

Τεχνική 7: Διαλογισμός
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την αρνητική εκδοχή της μάχης με τις σκέψεις και την αϋπνία: Εμείς δίπλα σε ένα τασάκι γεμάτο αποτσίγαρα μετά από ανελέητο ζάπινγκ και με τις μαύρες σκέψεις να επιδεικνύουν αντοχή μαραθωνοδρόμου. Κι όμως, η δύναμη του οραματισμού μπορεί να μας απελευθερώσει από την παγίδα της ανακύκλωσης του προσωπικού μας ναυαγίου. Τι λέτε, λοιπόν, για έναν δεκάλεπτο περίπατο σε έναν ανοιξιάτικο κήπο που θα ξαλαφρώσει την καρδιά σας;

1. Καθίστε αναπαυτικά σε έναν ήσυχο και ζεστό χώρο. Κλείστε τα μάτια, αναπνεύστε βαθιά και αργά. Φανταστείτε ένα ανοιξιάτικο κήπο. Δείτε τις σιέρες, τα ολάνθιστα λουλούδια, μυρίστε τις ευωδιές κάθε φυτού, χαϊδέψτε τα φύλλα, αγκαλιάστε τους κορμούς των δέντρων, απολαύστε το τιτίβισμα των πουλιών, ξεχαστείτε θαυμάζοντας τις εντυπωσιακές πεταλούδες.

2. Καθώς κοιτάτε γύρω σας εντοπίζετε ένα σημείο χωρίς βλάστηση. Το χώμα εκεί είναι μαλακό. Σκάψτε το με ένα φτυαράκι. Τώρα φανταστείτε τις κακές σκέψεις και τα προβλήματα σαν ένα μικρό μαύρο κουτί. Θάψτε το μέσα στη λακκούβα που ανοίξατε και σκεπάστε το με χώμα.

3. Ζητήστε από τη «γη» να δεχτεί στη γόνιμη αγκαλιά της το ανεπιθύμητο περιεχόμενο και να σας το επιστρέψει μετασχηματισμένο σε χαρά και δημιουργία. Αφήστε της για ευχαριστήριο δώρο ένα κρύσταλλο ροζ κουάρτζ και επιστρέψτε στη ζωή σας νιώθοντας απελευθερωμένοι. Εισπνεύστε κι εκπνεύστε αργά και σιγά σιγά ανοίξτε τα μάτια.

Συμβουλή: Ειδικά σε αυτή την άσκηση θα σας βοηθήσει πολύ η αιθέρια μυρωδιά του τριαντάφυλλου σε έλαιο ή στικ.