Αναγεννηθείτε μαζί με τη φύση!

16.04.2007
Αφήστε πίσω σας τη βαριά ατμόσφαιρα και την εσωστρέφεια του χειμώνα και προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά να καλωσορίσετε τις ανοιξιάτικες ενέργειες! Σε κάθε αλλαγή εποχής η φύση προετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τους παλιούς ρυθμούς της και να

Από τον ΑΓΓΕΛΟ ΒΙΑΝΝΙΤΗ


Αφήστε πίσω σας τη βαριά ατμόσφαιρα και την εσωστρέφεια του χειμώνα και προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά να καλωσορίσετε τις ανοιξιάτικες ενέργειες! Σε κάθε αλλαγή εποχής η φύση προετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τους παλιούς ρυθμούς της και να καλωσορίσει καινούργιους. Τώρα αφήνει πίσω της τη βαριά ατμόσφαιρα και την εσωστρέφεια του χειμώνα και ετοιμάζεται να συντονιστεί με τις αναζωογονητικές και ανανεωτικές ενέργειες της άνοιξης. Μετά τη... χειμέρια νάρκη η φύση ετοιμάζεται για την ανάσταση, την επιστροφή της Περσεφόνης στην αγκαλιά της μητέρας γης, η οποία ανθίζει ξανά και αναγεννιέται. Ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης, έτσι λοιπόν αναπόφευκτα το βιολογικό ρολόι του αρχίζει να χτυπάει με τους ρυθμούς της ανανέωσης, της αλλαγής και της ανάστασης. Η άνοιξη, όπως υποδηλώνει άλλωστε και το όνομά της, μας καλεί σε ένα άνοιγμα. Μας ωθεί να αφήσουμε πίσω τα περασμένα και τα παλιά και να υποδεχτούμε νέες ενέργειες. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για το πέρασμα από το παλιό στο καινούργιο; Και πόσο κοντά είμαστε στους ρυθμούς της φύσης;

Οι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, και η απομάκρυνση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον δυσκολεύουν πολύ την προσαρμογή. Χρειάζεται λοιπόν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταποκριθεί στην αλλαγή και να του επιτρέψουμε να συντονιστεί με τη ζωογόνα δύναμη της άνοιξης. Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό σας προτείνουμε 7 τρόπους για να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά να καλωσορίσετε τις ανοιξιάτικες ενέργειες!

Φέρτε την άνοιξη στη σχέση σας

Ο χειμώνας μπορεί να σας έφερε πιο κοντά με το ταίρι σας και αυτό ίσως να βοήθησε, αλλά πιθανώς και να κούρασε τη σχέση σας. Είναι καιρός λοιπόν να περάσετε σε μια άλλη φάση, η οποία θα την ανανεώσει και θα την τονώσει. Για να γίνει αυτό: Προγραμματίστε μια ανοιξιάτικη απόδραση με το ταίρι σας, έστω και για λίγες μέρες, όχι όμως απλώς για να περάσετε καλά. Χρειάζεται να έχετε συμφωνήσει από πριν ότι θα αφιερώσετε αυτό το διάστημα για να εκτιμήσετε την πορεία της σχέσης σας και να αναλάβετε τη δέσμευση να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να βελτιώσετε όσα σημεία της δεν σας ικανοποιούν. Η άνοιξη προϋποθέτει ότι καθετί παλιό και άχρηστο φεύγει. Αν κρίνετε ότι η σχέση σας διέγραψε την πορεία της ή δεν καλύπτει τελικά τις ανάγκες και των δύο, τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να ξεπεράσετε τους δισταγμούς σας, να πιστέψετε στον εαυτό σας και να δεχτείτε το καινούργιο στη ζωή σας...

Ανανέωση στο σπίτι σας
Ο προσωπικός χώρος μας επηρεάζει άμεσα την πορεία της ζωής μας και την έκβαση των καταστάσεων που μας απασχολούν. Είναι σημαντικό λοιπόν να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις καινούργιες ενέργειες της άνοιξης. Έτσι λοιπόν: Αν έχετε βαρεθεί τη διακόσμηση του χώρου σας και θέλετε νέα έπιπλα, κουρτίνες, υφάσματα ή διακοσμητικά στοιχεία, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα προμηθευτείτε. Επίσης, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να φρεσκάρετε με ένα βάψιμο τους τοίχους. Δωρίσετε τα παλιά ρούχα σας στην εκκλησία ή σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Πετάξτε καθετί άχρηστο και καθαρίστε όλο το σπίτι, επιβεβαιώνοντας νοητικά ότι έτσι επιτρέπετε στην ενέργεια της άνοιξης να φτάσει απρόσκοπτα και στο πιο κρυφό σημείο του σπιτιού.

Καλωσόρισες!
Καλωσορίστε την άνοιξη στη ζωή σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να διαπιστώσετε ότι οι ανοιξιάτικες ενέργειες πράγματι λειτουργούν ευεργετικά, σας ανανεώνουν και σας αναζωογονούν. Αναγνωρίστε τες μέσα από καινούργιες σκέψεις αποδοχής και συγχώρεσης, που θα κάνετε για τους ανθρώπους γύρω σας. Βιώστε τες μέσα από τις καινούργιες συνήθειες που θα υιοθετήσετε για να φροντίσετε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Τέλος, μην παραλείψετε να στείλετε την ευγνωμοσύνη σας στο Σύμπαν, που σας επέτρεψε να νιώσετε και να χαρείτε τον ερχομό της άνοιξης στη ζωή σας!

Αποτοξίνωση σώματος
Ο χειμώνας μας οδηγεί σε έναν τρόπο ζωής και διατροφής που σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος δυνατός για τον οργανισμό μας. Τρώμε πιο πολλά και «βαριά» φαγητά για να τον βοηθήσουμε να ανταποκριθεί στις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής και ελαττώνουμε την κίνηση και την άσκηση, μένοντας μέσα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Έτσι, η άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας και να ξεκουράσουμε λίγο το πεπτικό μας σύστημα, για να νιώσουμε πιο ανάλαφροι. Για να αποτοξινώσετε λοιπόν τον οργανισμό σας και να ξαναβρείτε το παλιό σας σφρίγος, υπολογίστε περίπου τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων: Υιοθετήστε μια πιο ελαφριά διατροφή, μειώνοντας δραστικά τα ζωικά λίπη, τα τηγανητά, τα οινοπνευματώδη και τον καφέ. Αποφύγετε τις ακρότητες. Ο χρυσός κανόνας είναι να μειώσετε την ποσότητα, αλλά να φροντίσετε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε ο οργανισμός να παίρνει αυτά που χρειάζεται. Καθιερώστε μία μέρα της εβδομάδας, όπου δεν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις στο πρόγραμμά σας, για να φάτε μόνο φρούτα εποχής και να πιείτε άφθονο νερό. Βάλτε στην καθημερινότητά σας ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης, όπως το περπάτημα για παράδειγμα. Γενικά, φροντίστε να κινείστε περισσότερο. Το συκώτι και τα νεφρά είναι αυτά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της τοξίνωσης του οργανισμού, αλλά είναι και το «κλειδί» για τη σωστή αποτοξίνωση. Για να τα βοηθήσετε λοιπόν να «καθαρίσουν» και να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, πιείτε εκχυλίσματα και αφεψήματα από βότανα, όπως η τσουκνίδα, η βετούλη, ο ταράξακος αλλά και η αγκινάρα. Αν είστε από αυτούς που ζητούν κάτι πιο δραστικό, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για ένα πρόγραμμα υδροθεραπείας του παχέος εντέρου.

Επαφή με τη φύση
Ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συντονιστείτε με τις ενέργειες που αναζωογονούν και θεραπεύουν είναι να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να έρθει σε συνειδητή επαφή με τα στοιχεία της φύσης.

  • Για το στοιχείο της Γης: Προγραμματίστε μικρές αποδράσεις στο βουνό ή στην ενδοχώρα. Περπατήστε ξυπόλητοι σε κάθε ευκαιρία για να νιώσετε στα πέλματά σας το χώμα και να φορτιστείτε από τη γήινη ενέργεια. Καθίστε κάτω από ένα δέντρο ή αγκαλιάστε τον κορμό του και οραματιστείτε ότι παίρνετε ενέργεια από αυτό.
  • Για το στοιχείο του Νερού: Καιρός να δοκιμάσετε την πρώτη εξόρμηση σε κάποια παραλία. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, δεν είναι ανάγκη να πιεστείτε για να μπείτε στη θάλασσα. Μπορείτε απλώς να περπατήσετε στην παραλία, να μυρίσετε τη θαλασσινή αύρα, να συντονιστείτε με το ρυθμό των κυμάτων. Επίσης, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει την επαφή με το νερό, κάνοντας χαλαρωτικά μπάνια και όχι απλά ντους, αφήνοντας την αίσθηση του νερού να ποτίσει και να καθαρίσει την ύπαρξή σας.
  • Για το στοιχείο του Αέρα: Βρείτε την ευκαιρία να ανεβείτε κάπου ψηλά, στην κορυφή ενός λόφου ή σε ένα βουνό. Ακόμα και η ταράτσα ενός εξοχικού σπιτιού αρκεί. Νιώστε τον αέρα στο πρόσωπό σας και αφήστε αυτή την αίσθηση να καθαρίσει το νου και την ψυχή σας. Μιλήστε στον αέρα με θετικά λόγια, έχοντας επίγνωση ότι θα επιστρέψουν σ’ εσάς, λέγοντας, για παράδειγμα, «αξίζω το καλύτερο και το δέχομαι τώρα» ή «στέλνω φως στον κόσμο και μου επιστρέφει αγάπη».
  • Για το στοιχείο της Φωτιάς: Συντονιστείτε με τις ενέργειες του ηλιακού φωτός,
    αφιερώνοντας μερικά λεπτά αποκλειστικά για να χαλαρώσετε σε έναν εξωτερικό χώρο και νιώστε τον ήλιο στο πρόσωπο και το σώμα σας. Οραματιστείτε ότι αναπνέετε το ηλιακό φως και καθώς εκείνο φωτίζει εσωτερικά τον οργανισμό σας, τονώνει, θεραπεύει και αναζωογονεί την ύπαρξή σας σε όλα τα επίπεδα.

Συναισθηματική κάθαρση
Παράλληλα με την επιβάρυνση του οργανισμού, υπάρχει και η ψυχική επιβάρυνση, που γίνεται αντιληπτή ως άγχος, νευρικότητα, απάθεια, φόβος, αναίτια κόπωση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κάνουμε και μια συναισθηματική αποτοξίνωση. Να μερικοί τρόποι για να ελαφρύνει η καρδιά σας και να συντονιστεί με τον παλμό της άνοιξης: Εστιάζοντας σε αυτά που έχετε και όχι σε αυτά που σας λείπουν, βοηθάτε την καρδιά σας να γεμίσει με ευγνωμοσύνη. Είναι ένα πολύ σημαντικό θετικό συναίσθημα που περιορίζει την ανησυχία και το άγχος και έλκει την αφθονία και τη χαρά. Αποκτήστε τη συνήθεια -ιδιαίτερα πριν κοιμηθείτε- να σκέφτεστε τη μέρα που πέρασε και να εστιάζετε σε τρία σημεία που μπορεί να σας κάνουν να πείτε «Δόξα τω Θεώ». Μπορείτε για παράδειγμα να γράψετε τρεις προτάσεις που αρχίζουν με το «Είμαι ευχαριστημένος/-η, διότι...» και να τις συμπληρώσετε με κάποια γεγονότα της ημέρας. Όταν παίρνετε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό σας και τους άλλους, η καρδιά βαραίνει. Ο καλύτερος τρόπος για να ελαφρύνει δεν είναι άλλος από το παιχνίδι, το χιούμορ και το αυθόρμητο γέλιο. Η υγιής απόλαυση είναι που δίνει ευεξία και γεμίζει τις μπαταρίες μας και όχι η σοβαρότητα και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Επιδιώξτε λοιπόν να γελάτε συχνότερα και να κάνετε παρέα με άτομα που σας βοηθούν να αισθάνεστε όμορφα και έχουν χιούμορ. Δώστε περισσότερη προσοχή σ’ αυτά που θέλει το παιδί μέσα σας και θα διαπιστώσετε ότι η άνοιξη μπαίνει στη ζωή σας. Φροντίστε να αποφεύγετε καταστάσεις που σας προκαλούν έντονες και ενστικτώδεις συγκινήσεις και προτιμήστε να δώσετε τροφή στην ψυχή σας με πιο εκλεπτυσμένα συναισθήματα, όπως αυτά που δημιουργεί η απόλαυση της ποίησης, της ζωγραφικής και γενικά της καλλιτεχνικής έκφρασης, η ικανοποίηση από την προσφορά σε ένα άτομο που έχει ανάγκη, οι πνευματικές ενασχολήσεις κ.λπ.

Αποχαιρετήστε το παρελθόν
Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχτείτε τις ανανεωτικές και αναζωογονητικές ενέργειες της άνοιξης είναι να αφήσετε χώρο μέσα σας γι’ αυτές. Αυτό σημαίνει πολύ απλά να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα με το παρελθόν σας. Με την παρακάτω άσκηση θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι δύσκολο! Καθίστε κάπου ήσυχα, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και χαλαρώστε. Φανταστείτε ότι περπατάτε σε ένα μονοπάτι στην εξοχή, γεμάτο πέτρες κι εσείς απομακρύνετε πολλές από αυτές για να μπορείτε να βαδίσετε ανενόχλητοι. Στο τέλος του μονοπατιού βλέπετε ένα μεγάλο δέντρο. Το πλησιάζετε και κάθεστε από κάτω. Παίρνετε από το έδαφος ένα πεσμένο φύλλο και το εξετάζετε καλά. Βγάζετε ένα μαύρο μολύβι από την τσέπη σας και γράφετε πάνω στο φύλλο όλα όσα σας πόνεσαν στο παρελθόν. Παίρνετε ένα άλλο φύλλο και πάνω του γράφετε αυτά για τα οποία έχετε μετανιώσει. Όλα όσα σας εμποδίζουν για να προχωρήσετε μπροστά. Τώρα σκάψτε μια μικρή τρύπα για να θάψετε τα φύλλα, ξέροντας ότι το παρελθόν, αν και θαμμένο, είναι ακόμα ζωντανό, αλλά σε λίγο θα αρχίσει να αποσυντίθεται...