Γυναίκα με αληθινά κότσια!

12.03.2009
Μήπως τα στενά γοβάκια και οι μυτερές μπότες έσπρωξαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου προς τα μέσα; Μήπως στα άκρα του ποδιού σου ξεχωρίζουν δύο μικρά και αντιαισθητικά κομπάκια; Μήπως μέχρι σήμερα ήσουν γυναίκα με κότσια στα πόδια και μόνο; Βρες τα "κότσια", αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο και απαλλάξου από τα ενοχλητικά εξογκώματα.

Μήπως τα στενά γοβάκια και οι μυτερές μπότες έσπρωξαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου προς τα μέσα; Μήπως στα άκρα του ποδιού σου ξεχωρίζουν δύο μικρά και αντιαισθητικά κομπάκια; Μήπως μέχρι σήμερα ήσουν γυναίκα με κότσια στα πόδια και μόνο; Βρες τα "κότσια", αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο και απαλλάξου από τα ενοχλητικά εξογκώματα.

Τι είναι το κότσι; Ο "βλαισός μέγας δάκτυλος" ή κοινώς, κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου των ποδιών. Στην περίπτωση αυτή το μεγάλο δάχτυλο παίρνει τέτοια κλίση που ακουμπά τα υπόλοιπα δάχτυλα του ποδιού. Η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα την εξόστωση του πρώτου μεταταρσίου.

Πάθηση γένους θηλυκού: όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ο γυναικείος πληθυσμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα πιο έντονα, σε ποσοστό 70%, σε σχέση με τον αντρικό. Άλλη έρευνα πιστοποιεί ότι το 85% των χειρουργηθέντων ατόμων γι' αυτήν την πάθηση, είναι γυναίκες.

Ποιές είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος;

  • Τα στενά ή κακής ποιότητας παπούτσια: αποτελούν την βασικότερη αιτία της πάθησης. Ειδικά όταν η φόρμα του παπουτσιού είναι κάθε άλλο παρά ανατομικού σχήματος, το πόδι φυλακίζεται σε μια αφύσικη στάση με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το κότσι.
  • Η κληρονομικότητα: γονείς ή παππούδες με κότσια μπορεί να κληρονομήσουν το πρόβλημα στα παιδιά, κυρίως μέσω της πλατυποδίας. Η ίδια η πλατυποδία δεν προκαλεί κότσια. Αλλά προδιαθέτει για κότσια, όταν γίνει απόπειρα για τη διόρθωσή της με ειδικά παπούτσια. Σ' αυτή την περίπτωση το κότσι μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ακόμη και στην παιδική ηλικία, οπότε όνομάζεται και "νεανικό κότσι".
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

    Πώς αντιμετωπίζεται;

  • Στο αρχικό στάδιο εμφάνισης, ο πόνος από τα κότσια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή των υποδημάτων που μεγαλώνουν τον πόνο. Επίσης, βοηθάει το να αποφεύγονται και οι δραστηριότητες που εντείνουν το πρόβλημα.
  • Έπειτα, μπορείς να προσφύγεις στην χρήση ειδικού νάρθηκα, κατασκευασμένου ειδικά κατά περίπτωση, που θα βελτιώσει την λειτουργία και την όψη της άρθρωσης.
  • Σε περίπτωση που τα κότσια είναι σε προχωρημένο στάδιο, με μεγάλη παραμόρφωση και ενοχλήσεις, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Μέχρι πρότινος οι διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονταν ήταν αρκετά περίπλοκες και χρονοβόρες με ιδιαίτερα επώδυνη ανάρρωση στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο σήμερα, η επέμβαση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 20 λεπτά και με σχεδόν ανώδυνη ανάρρωση, χάρη στη διαδερματική χειρουργική διόρθωση.


    Η διαδερματική διόρθωση για τα κότσια: πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική μέθοδο που διορθώνει το πρόβλημα απόλυτα, ανώδυνα και σε 20 λεπτά μόνο.

    Τα πλεονεκτήματα

  • Δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

  • Γίνεται με τοπική αναισθησία.

  • Οι τομές είναι μικρότερες από τρία εκατοστά και δεν αφήνουν ουλές.

  • Δεν χρησιμοποιούνται βίδες ή άλλα εμφυτεύσιμα υλικά που θα χρειάζονταν δεύτερη επέμβαση για να απομακρυνθούν.

  • Δεν θα χρειαστεί να κυκλοφορείς με πατερίτσες ή με γύψο.

    Ευχαριστούμε τον ορθοπαιδικό χειρουργό - τραυματολόγο, Αναστάσιο Αποστολόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες του.