Μην ξεχνάς: 1/12 ημέρα κατά του ΑIDS

01.12.2008
Η σημερινή ημέρα, η πρώτη Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην εκστρατεία κατά του ιού ΑIDS. Ιδιαίτερα σήμερα λοιπόν, αξίζει να θυμηθείς όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς από τον θανατηφόρο ιό, γιατί μέχρι στιγμής η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Στόλισε το πέτο σου με την κόκκινη κορδέλα και μην ξεχνάς...

Η σημερινή ημέρα, η 1η Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην εκστρατεία κατά του ιού ΑIDS. Ιδιαίτερα σήμερα λοιπόν, αξίζει να θυμηθείς όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς από τον θανατηφόρο ιό, γιατί μέχρι στιγμής η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Στόλισε το πέτο σου με την κόκκινη κορδέλα και μην ξεχνάς...

Μην ξεχνάς... τι είναι το AIDS

To ΑΙDS είναι το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από τον ιό ΗIV. Ουσιαστικά, το AIDS περιγράφει το τελικό στάδιο της λοίμωξης που προκαλείται μετά την προσβολή του οργανισμού από τον HIV και το οποίο εκδηλώνεται μέσα σε δύο έως δέκα χρόνια. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν έχει νοσήσει ακόμα (δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα), λέγεται φορέας ή οροθετικός στον ιό.

Μην ξεχνάς... τι κάνει ο HIV στον οργανισμό σου

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αμυντικών όπλων απέναντι στα χιλιάδες μικρόβια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Την άμυνα αυτή την έχει αναλάβει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυστυχώς, ο ιός του AIDS μπαίνει στο αίμα, προσβάλλοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα χρησιμοποιεί σαν εργοστάσια παραγωγής νέων ιών ενώ ταυτόχρονα τα καταστρέφει. Έτσι, η άμυνα του οργανισμού καταρρέει με συνέπεια ο ασθενής να προσβάλλεται από θανατηφόρες λοιμώξεις και διάφορες μορφές καρκίνου.

Μην ξεχνάς... ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ο πυρετός, οι διάρροιες, η απώλεια βάρους, οι στοματικές μυκητιάσεις και οι λοιμώξεις από έρπη. Έπειτα, η πτώση της άμυνας του οργανισμού έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση διαφόρων καρκινωμάτων, κυριότερο και χαρακτηριστικότερο από τα οποία είναι το Σάρκωμα Καπότζι. Στην εξέλιξη της νόσου εμφανίζεται πληθώρα συμπτωμάτων από όλα τα συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των νευρολογικών. Όταν ο ιός περάσει στον εγκέφαλο και να προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, προκαλούνται προβλήματα μνήμης, αλλαγή συμπεριφοράς ή και συμπτώματα άνοιας ή και σχιζοφρένειας. Μετά από μια ανελέητη πορεία που περιλαμβάνει πολλές νοσηλείες στο νοσοκομείο, επέρχεται ο θάνατος.

Μην ξεχνάς... πώς μεταδίδεται

· Από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις: ο ιός του AIDS έχει στα υγρά του κόλπου των γυναικών, αλλά και στο σπέρμα των αντρών. Αυτό σημαίνει ότι ερχόμενη σε επαφή με τις σεξουαλικές εκκρίσεις ενός συντρόφου που είναι μολυσμένος, εκτίθεσαι στον κίνδυνο.

· Από μετάγγιση αίματος

· Από μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο

· Από μολυσμένη σύριγγα

Μην ξεχνάς... πώς να προφυλαχτείς

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, τον μεγαλύτερο ρόλο στον αγώνα κατά του AIDS παίζει ο περιορισμός ή η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, μέσω της πρόληψης. Απόλυτη προστασία απέναντι στον σεξουαλικό τρόπο μετάδοσης δεν υπάρχει, εκτός κι αν απέχουμε από το σεξ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα προφυλακτικά είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε επίπεδο πρόληψης, με προϋπόθεση της σωστή χρήση τους.

Επίσης, οι τοξικομανείς φορείς του ιού αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης των ετεροφυλόφιλου πληθυσμού γιατί μεταδίδουν τον ιό και στους συντρόφους τους. Στην περίπτωση αυτή πρόληψη σημαίνει χρησιμοποίηση συρίγγων μιας χρήσεως.

Μην ξεχνάς... πως δεν κινδυνεύεις από

· Το άγγιγμα

· Το σάλιο

· Τον ιδρώτα

· Τη χειραψία

· Την κοινή χρήση της τουαλέτας με πάσχοντα άτομα.

Μην ξεχνάς... την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), στο ετήσιο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του AIDS/HIV στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, μας βοηθά να βγάλουμε πολλά και σημαντικά συμπεράσματα:

  • To 2008 εμφανίστηκαν 547 νέα κρούσμα του ιού, από τα οποία 89 ήταν γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές προσβλήθηκαν από τη σεξουαλική επαφή σε ποσοστό 47,2%.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό (22,5%) των γυναικών που προσβλήθηκαν ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 25-29 ετών.
  • Οι γυναίκες που κόλλησαν τον ιό μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008, είναι 89, άρα λιγότερες από το 2007 (που ήταν 93) και το 2006 (που έφτασαν τις 110).
  • Μόνο 9 γυναίκες φορείς του HIV, νόσησαν στο 2008. Το 2007 τα κρούσματα AIDS στον εγχώριο γυναικείο πληθυσμό έφτασαν τα 19 και το 2006 στα 25.
  • Συνολικά, από το 1983 το AIDS έχει κοστίσει τη ζωή 200 Ελληνίδων και 1382 Ελλήνων.