Πριν σε προλάβει το συνάχι

20.11.2008
Τον τελευταίο καιρό τα θερμόμετρα έχουν τρελαθεί. Το πολύ πρωί κρυώνεις, το μεσημέρι σκάει ο τζίτζικας ,το απογευματάκι έχει μια γλυκιά δροσιά και το βράδυ βράδυ κρυώνεις. Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια να μην ξέρεις πως να ντυθείς και κάπου εκεί μπαίνει και το συνάχι που καραδοκεί. Απόφυγέ το με μικρές και απλές κινήσεις.

Τον τελευταίο καιρό τα θερμόμετρα έχουν τρελαθεί. Το πολύ πρωί κρυώνεις, το μεσημέρι σκάει ο τζίτζικας, το απογευματάκι έχει μια γλυκιά δροσιά και το βράδυ πάλι κρυώνεις. Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια να μην ξέρεις πως να ντυθείς και κάπου εκεί καραδοκεί και το συνάχι. Απόφυγέ το με μικρές και απλές κινήσεις.

Κάνε το εμβόλιο: το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από περίπου 200 ιούς που μολύνουν το αναπνευστικό. Αν έχεις παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται να κάνεις από νωρίς το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Πέραν του εμβολίου που έτσι κι αλλιώς δεν είναι 100% αποτελεσματικό, μπορείς να προφυλαχτείς από τους διάφορους ιούς του κρυολογήματος με τα εξής:

  • Πλύνε τα χέρια σου: θυμήσου πως ο πιο δημοφιλής τρόπος για να κολλήσεις ένα κρύωμα είναι το τρίξιμο της μύτης ή των ματιών με τα μολυσμένα από κάποιον ιό χέρια. Πλύνε τα χέρια σου πριν, μετά και κατά τη διάρκεια παρασκευής φαγητού, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά την επαφή με ζώα και τα περιττώματά τους και φυσικά μετά την επαφή με κάποιο συναχωμένο άτομο.
  • Σαπούνισε επιφάνειες, παιχνίδια και αντικείμενα που τα παιδιά βάζουν στο στόμα τους.

  • Έχε πάντα διαθέσιμα μερικά υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια.

  • Αν αισθανθείς την ανάγκη να φτερνιστείς ή να φυσήξεις τη μύτη σου, κάλυψε το πρόσωπο με ένα χαρτομάντηλο για να αποφύγεις την διασκόρπιση των σταγονιδίων στο χώρο κα να προστατεύψεις τους άλλους.

  • Αν αισθανθείς αδυναμία, πάρε κάποια βιταμίνη ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου.

  • Κατανάλωσε τροφές και ροφήματα πλούσια σε βιταμίνη C: βρίσκεται άφθονη στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) αλλά και στις πιπεριές ή τις ντομάτες. Η βιταμίνη C προσφέρει τεράστια βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Αναπλήρωσε τα υγρά του οργανισμού. Τα υγρά απομακρύνουν τις επιβλαβείς ουσίες και τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, και βοηθούν στην παραγωγή της βλέννας. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το κρυολόγημα, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερα υγρά, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Γι' αυτό, η κατανάλωση επιπλέον νερού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία. Άλλωστε, η έλλειψη υγρών μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα και τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

  • Δοκίμασε την εχινάκια (λέγεται και εχινάτσια). Πρόκειται για ένα βότανο που μπορείς να βρεις σε σταγόνες, χάπια, κάψουλες και που, όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες που έγιναν, λειτουργεί προληπτικά εναντίον των κοινών ιών του κρυολογήματος.

  • Απόφυγε τους χώρους με πολύ καπνό και σκόνη και μείωσε το κάπνισμα για λίγες ημέρες. Ακόμη καλύτερα αν το κόψεις τελείως. Ευκαιρία είναι!