Όταν υποφέρεις από ουρολοίμωξη

22.10.2008
Διανύεις την δεκαετία των είκοσι και είσαι πολύ ευτυχής που σε σχέση με τη γιαγιά σου, από το κρεβάτι σου έχουν περάσει αρκετοί ερωτικοί σύντροφοι. Σίγουρα διαθέτεις μια ζηλευτή ποικιλία συντρόφων στο ενεργητικό σου. Το κακό είναι πως η εμπειρία αυτή, εκτός από την ευχαρίστησή σου, μεγαλώνει και τον κίνδυνο της ουρολοίμωξης.

Διανύεις την δεκαετία των είκοσι και είσαι πολύ ευτυχής που σε σχέση με τη γιαγιά σου, από το κρεβάτι σου έχουν περάσει αρκετοί ερωτικοί σύντροφοι. Σίγουρα διαθέτεις μια ζηλευτή ποικιλία συντρόφων στο ενεργητικό σου. Το κακό είναι πως η εμπειρία αυτή, εκτός από την ευχαρίστησή σου, μεγαλώνει και τον κίνδυνο της ουρολοίμωξης.

Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω: το ουροποιητικό, είναι το σύστημα φιλτραρίσματος του οργανισμού για να απομακρύνει τα άχρηστα υγρά και να καθαρίζει το αίμα.

  • Εξαιτίας της ανατομίας τους (μικρότερο μήκος ουρήθρας σε σχέση με αυτής των ανδρών), οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα από βακτήρια που περνάνε από τον πρωκτό και εισβάλουν στην γυναικεία ουροδόχο κύστη.
  • Στην σεξουαλική επαφή και κατά τη διείσδυση πολλά παθογόνα βακτήρια πραγματοποιούν επιδρομή και τελικά στρατοπεδεύουν στην περιοχή προκαλώντας την ουρολοίμωξη. Έπειτα, ακόμα και το ίδιο το προφυλακτικό όταν έχει σπερματοκτόνο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ουρολοίμωξης.
  • Σπερματοκτόνες ουσίες, όπως το nonxylon-9, αναστατώνουν την κολπική χλωρίδα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πρόσφορο για την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηριδίων. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος της γυναίκας από την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες μέχρι και τα νεφρά.
  • Μια εγκυμοσύνη, ένα βεβαρημένο ιστορικό τέτοιου είδους ή ακόμα ασθένειες, όπως ο διαβήτης ενοχοποιούνται για την πρόκληση ουρολοίμωξης.
  • Ακόμα και η χρήση του διαφράγματος έχει σχετιστεί και μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους μολύνσεων.
  • Τέλος, όσο περισσότερο συγκρατείς τα ούρα και δεν αδειάζεις την κύστη σου, τόσο περισσότερο παραμένουν στον οργανισμό σου τα παθογόνα βακτήρια που απειλούν την υγεία σου.

    Τα συμπτώματα: τουλάχιστον το 50% όλων των γυναικών, θα μολυνθούν από κάποια μόλυνση της ουροδόχου κύστης, έστω μία φορά στη ζωή τους. Τα συμπτώματα είναι εμφανή και περιλαμβάνουν κάψιμο και δυσκολία στην ούρηση. Συχνουρία και δυσοσμία των ούρων, είναι το επόμενο στάδιο. Το χρώμα των ούρων γίνεται θολό και εμφανίζεται πυρετός. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί και τάση προς έμετο.

    Μια απλή εξέταση και καλλιέργεια ούρων σε ένα ειδικό εργαστήριο θα λύσει το γρίφο. Ο αριθμός των βακτηριδίων και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων θα πιστοποιήσουν την μόλυνση.

    Η θεραπεία: περιλαμβάνει αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για μία εβδομάδα με δέκα ημέρες, κατόπιν συνταγής γιατρού. Αν παρουσιάζεις ουρολοίμωξη μετά τη σεξουαλική επαφή, ο γιατρός σου μπορεί να χορηγήσει μια δόση αντιβιοτικού που θα παίρνεις μετά το σεξ. Σε περίπτωση που αγνοήσεις τα σημάδια, η ουρολοίμωξη είναι δυνατόν να προσβάλλει και τα νεφρά. Στο σημείο αυτό θα σου χορηγηθεί ενδοφλέβια αντιβίωση, στο νοσοκομείο.

    Πρόληψη τώρα:

  • Αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή, τρέξε στην τουαλέτα να ουρήσεις για να αποβάλεις όλα τα ανεπιθύμητα βακτηρίδια.
  • Σκουπίσου πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω, για να μην μεταφέρεις μπροστά τα βακτηρίδια που εδράζονται στον πρωκτό. Ακόμη καλύτερα είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικό κομμάτι χαρτί για κάθε σημείο.
  • Προτίμησε τα βαμβακερά εσώρουχα, αφού τα συνθετικά παγιδεύουν την υγρασία και την θερμότητα στην περιοχή, ευνοώντας την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.
  • Αν έχεις τάση για ουρολοιμώξεις, πίνε δύο με τρία φλυτζάνια χυμό φραγκοστάφυλο καθημερινά. Έρευνες έδειξαν πως τα φραγκοστάφυλα μειώνουν την ικανότητα των βακτηρίων να προσβάλουν το ουροποιητικό σύστημα.
  • Η βιταμίνη C διατηρεί όξινη την ουρήθρα με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των παθογόνων βακτηριδίων που θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στην ουροδόχο κύστη.
  • Καθημερινά, κατανάλωσε πολλά υγρά με προτίμηση στο νερό. Θα "ξεπλύνουν" το ουροποιητικό σύστημα και θα μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Πρόσεξε την υγιεινή και μην μαλώνεις με το σαπούνι. Αντίθετα, πλένε την ευαίσθητη περιοχή με ένα μαλακό σαπούνι, μετά από κάθε αφόδευση και άλλαζε καθημερινά εσώρουχο.