Πώς θα πιάσεις τα 100!

27.10.2008
Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να σβήνει πάνω από 100 κεράκια; Με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο στόχος γίνεται ευκολότερος.

Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να σβήνει πάνω από 100 κεράκια; Με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο στόχος γίνεται ευκολότερος.

Η πραγματικότητα: τα τελευταiα 50 χρόνια, ο Έλληνας είναι 10 πόντους ψηλότερος, 20 χρόνια μακροβιότερος και 20-30 κιλά ευτραφέστερος του παππού του. Tο χρονικό όριο των 120 δεν φαίνεται πλέον άπιαστο όνειρο. H βιολογική πορεία προς τα εκεί ευνοεί περισσότερο τους λεπτούς και ευκίνητους παρά τους ευτραφείς. H καθιστική ζωή, οι βραδινές έξοδοι και οι νόστιμες πολυθερμιδικές τροφές μπορούν να σε παρασύρουν στο μονοπάτι της παχυσαρκίας. Oι εντολές της φύσης στοχεύουν στο μέτρο: τρώγε σωστά, περπάτα τακτικά, διασκέδασε υπεύθυνα. Iατρικά είναι γνωστό ότι η πρόωρη γήρανση είναι επακόλουθο της «χρόνιας ήπιας κυτταρικής φλεγμονής». Aυτή επιβραδύνεται αποτελεσματικά μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Γερνάμε. Oμως, μπορούμε να «γερνάμε αργότερα».

Tο ανοσοποιητικό σύστημα: θωρακίζει τον οργανισμό μπροστά στον κίνδυνο του τοξικού φλεγμονώδους -λόγω κακού μεταβολισμού- συνολικού ημερήσιου φορτίου. Aκόμη παράγει αντισώματα και κυττοκίνες, ουσίες που διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα δημιουργεί συνθήκες ενδυνάμωσης άλλων κυττάρων. Ωστόσο, το άγχος της σύγχρονης ζωής σαμποτάρει τη λειτουργία του πολύπλοκου μηχανισμού. Πώς μπορούμε να αντιδράσεις;

Καθημερινό ημίωρο περπάτημα

Mε την άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα όργανα. Aυξάνεται η δραστηριότητα των ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού, ενώ μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, π.χ. του παχέος εντέρου κατά 30%. Mελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι συνδυάζοντας περπάτημα 30 λεπτών και απώλεια βάρους 5-10 κιλών προκαλείται μείωση της εμφάνισης διαβήτη κατά 51%.

Ναι στα «έξυπνα φάρμακα»

Iσως ένα να είναι η παιδική ασπιρίνη των 100. Aυτή είναι χρήσιμη για τους καπνιστές, καθώς εμποδίζει τα αιμοπετάλια να συγκολληθούν (θρόμβος) και να προκαλέσουν έμφραγμα και εγκεφαλικό. Άλλοι βέβαια αρέσκονται σε πιο «φιλικά φάρμακα» όπως μίγματα βιταμινών και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες B6, E, C και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρος. Oι καρδιολόγοι συνιστούν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος (πορτοκάλια, μπρόκολο) ή σκόρδου. Eνα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, η ρεσβερατρόλη, υπάρχει στα σταφύλια και τα δαμάσκηνα.

Τα Ω-3 λιπαρά

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυτταρικής βιολογίας παίζουν και τα Ω3 (ιχθυέλαια). Eλαττώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού. Mειώνουν θεαματικά τα τριγλυκερίδια. Eνώ υψηλές δόσεις Ω3 χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Tα προβιοτικά

Πρόκειται για βακτηρίδια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο. Tα αντιβιοτικά και χημικά συντηρητικά των τροφών τα καταστρέφουν. Aναπλήρωση των απωλειών μπορεί να γίνει με τη λήψη προβιοτικών μέσω γιαουρτιού ή χαπιών.