Άρρωστη από έρωτα: τα σημάδια των ΣΜΝ.

16.10.2008
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μπορούν να πλήξουν γυναίκες και άντρες οποιασδήποτε ηλικίας. Αν όμως έσβησες τα 20 κεράκια στην τούρτα, μπήκες στην πιο επικίνδυνη δεκαετία,για να προσβληθείς από κάποιο. Είτε έχεις έναν είτε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, μάθε από τι κινδυνεύεις και πάρε τα μέτρα σου.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μπορούν να πλήξουν γυναίκες και άντρες οποιασδήποτε ηλικίας. Αν όμως έσβησες μόλις τα είκοσι κεράκια στην τούρτα, μόλις μπήκες στην πιο επικίνδυνη δεκαετία. Είτε έχεις έναν, είτε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, μάθε από τι κινδυνεύεις και πάρε τα μέτρα σου.

Γονόρροια: η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Αναλόγως της επαφής (κολπικής, πρωκτικής, στοματικής), η ασθένεια προσβάλει τα κύτταρα και τους ιστούς των αντίστοιχων περιοχών. Υπεύθυνο γι΄αυτή είναι το μικρόβιο γονόκοκκος.

Πώς θα την αναγνωρίσεις: πολλές φορές η γονόρροια δεν προειδοποιεί. Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά είναι:

  • πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση
  • δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
  • επώδυνη συνουσία
  • συχνουρία
  • ανωμαλίες της περιόδου(σε περίπτωση μόλυνσης των σαλπιγγών)

Θεραπεία: χρήση αντιβιοτικών και επανέλεγχος. Αν το μικρόβιο είναι επίμονο γίνεται προσαρμογή της θεραπείας.

Ο κίνδυνος: η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει την πυελική εμπρηστική ασθένεια, μια σοβαρή μόλυνση στις σάλπιγγες και την ουρήθρα, που μπορεί οδηγήσει ακόμα και στην στειρότητα. Σε περίπτωση μόλυνσης κατά την εγκυμοσύνη, το μικρόβιο μπορεί να μεταδοθεί και στο βρέφος, προκαλώντας του σοβαρή οφθαλμολογική μόλυνση.

Χλαμύδια: πρόκειται για ένα νόσημα που προκαλείται από τα βακτήρια clamydia trachomatis, που μεταφέρονται με την ελεύθερη πρωκτική ή κολπική επαφή.

Πώς θα τα αναγνωρίσεις: συνήθως δεν μπορείς να τα καταλάβεις γιατί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν υπάρξουν, θα φανούν στο σύντροφό σου, και είναι:

  • συχνουρία και δυσουρία (δυσκολία να αποβάλεις τα ούρα)
  • πόνος κατά την επαφή
  • κνησμός στην περιοχή
  • έκκριση υγρών από το πέος

Θεραπεία: η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και είναι μονοήμερη ή εβδομαδιαία και για τους δύο συντρόφους. Οι επιστημονικές έρευνες εστιάζουν στη δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από το νόσημα.

Ο κίνδυνος: όπως και με τη γονόρροια, έτσι και τα χλαμύδια είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε στειρότητα.

Κονδυλώματα (HPV): προκύπτουν από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και προσβάλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το αιδοίο. Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, τουλάχιστον το 50% των σεξουαλικώς ενεργών ατόμων θα προσβληθεί από τον ιό ΗPV, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα πράγματα είναι πιο άσχημα για τις γυναίκες. Το 80% θα προσβληθεί από κονδυλώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Πώς θα τα αναγνωρίσεις: σε πολλές περιπτώσεις το σώμα σου θα αποβάλλει τον ιό από μόνο του, χωρίς να το καταλάβεις. Όμως, υπάρχουν περισσότερες από 100 παραλλαγές του ιού των κονδυλωμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν γεννητικές ή μη ανωμαλίες. Τέλος, έχουν ανιχνευτεί 10 παραλλαγές του ιού που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου.

Θεραπεία: δίνεται τεράστια σημασία στην πρόληψη με το Τεστ Παπανικολάου, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά. Πλέον, υπάρχει και το εμβόλιο Γκαρντασίλ κατά του καρκίνου του τραχήλου, που πρέπει να εφαρμόζεται σε γυναίκες από 9 έως 26 ετών, χωρίς να αποκλείονται και οι ηλικιακά μεγαλύτερες ομάδες. Το εμβόλιο δρα προληπτικά στο 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου. Στην περίπτωση κάποια γυναίκα έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό, εφαρμόζεται θεραπευτικό λέιζερ στην περιοχή και τακτική παρακολούθηση της ασθενούς.

Σύφιλη: προκαλείται από το βακτήριο Treponema Pallidum και προσβάλει την επιδερμίδα, τους ιστούς, τον εγκέφαλο και τα νεύρα προκαλώντας ακόμα και παράλυση ή θάνατο. Μεταδίδεται πολύ εύκολα με τη ελεύθερη σεξουαλική επαφή.

Πώς θα την αναγνωρίσεις: η σύφιλη μιμείται συμπτώματα άλλων ασθενειών. Τα βασικά είναι:

  • εμφάνιση πληγών (δερματικά έλκη) στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο, το στόμα και σε όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • πόνος στη σπονδυλική στήλη
  • πυρετός
  • πονοκέφαλοι
  • ανορεξία
  • καρδιοπάθειες
  • ναυτία

Θεραπεία: η σύφιλη εμφανίζει τρία στάδια. Όσοι από τους ασθενείς δεν την αντιληφθούν και μείνουν χωρίς θεραπεία, ένας στους τέσσερις πεθαίνει ή παραμένει ανάπηρος. Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι δύο σύντροφοι. Όταν η σύφιλη θεραπευτεί στο πρώτο ή δεύτερο στάδιο, οι μόνιμες βλάβες αποφεύγονται. Τέλος η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο βρέφος προκαλώντας του δυσμορφίες.

Έρπης γεννητικών οργάνων (HSV-2): αποτελεί μια από τις πιο συχνές μορφές που μπορεί να πάρει ο έρπης.

Πώς θα τον αναγνωρίσεις: τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • πυρετός
  • δυσουρία
  • κάψιμο στην περιοχή
  • φυσαλίδες και έλκη στα γεννητικά όργανα
  • διόγκωση των λεμφαδένων

Θεραπεία: ο ιός δεν θεραπεύεται πλήρως, αλλά παραμένει σε αδράνεια στον οργανισμό. Διάφορα αντιϊκά φάρμακα έχουν καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σήμερα γίνονται έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου. Τέλος, την θεραπεία θα πρέπει να ακολουθούν και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι για να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς τον ιό του AIDS (HIV) αλλά και τη ηπατίτιδα που επίσης είναι ασθένειες που μπορείς να κολλήσεις από μια ελεύθερη σεξουαλική επαφή. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι ιοί μπορούν να μεταδοθούν και κάθε επαφή αίματος ή σωματικών υγρών. Για αυτό και δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Να θυμάσαι πάντα, πως το πιο σημαντικό μέσο πρόληψης όλων των παραπάνω νοσημάτων είναι η ασφαλής σεξουαλική επαφή, με τη χρήση προφυλακτικού.