Η υγεία σου στα 25, 35, 45 (μέρος Α')

19.09.2008
Στα 25. Έκλεισες αισίως το πρώτο τέταρτο της ζωής σου και ήδη σου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες ιατρικού περιεχομένου. Δες παρακάτω τις πέντε πιο συχνές ιατρικές απορίες των γυναικών στα 25 καθώς και τις απαντήσεις τους. Ενημερώσου ακόμα για όσα πρέπει να κάνεις από ιατρικής άποψης, τώρα που δεν μπορείς πλέον να παίρνεις ανέμελα κάποια πράγματα.

Στα 25

Έκλεισες αισίως το πρώτο τέταρτο της ζωής σου και ήδη σου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες ιατρικού περιεχομένου. Δες παρακάτω τις πέντε πιο συχνές ιατρικές απορίες των γυναικών στα 25 καθώς και τις απαντήσεις τους. Ενημερώσου ακόμα για όσα πρέπει να κάνεις από ιατρικής άποψης, τώρα που δεν μπορείς πλέον να παίρνεις ανέμελα κάποια πράγματα.

Μπορεί το αντισυλληπτικό χάπι να επηρεάσει την γονιμότητά σου ή να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας;

Όχι βέβαια. Από τη στιγμή που θα κόψεις το χάπι ο κύκλος σου θα επανέλθει στη φυσιολογική του πορεία. Αντίθετα, τα αποτελέσματα μίας έρευνας έδειξαν πως γυναίκες που πήραν το χάπι έστω και μία περίοδο της ζωής του, έδειξαν μεγαλύτερα ποσοστά γονιμοποίησης, σε σχέση με εκείνες που δεν το δοκίμασαν ποτέ. Αυτό εξηγείται κυρίως από το γεγονός πως η λήψη του αντισυλληπτικού βοήθα στο να αποφευχθούν σημαντικά γυναικολογικά προβλήματα όπως είναι τα ινομυώματα ή η ενδομητρίοση.

Το κάπνισμα ή το αλκοόλ με μέτρο είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Ένα ποτηράκι κρασί φυσικά και δεν βλάπτει στην ηλικία σου. Το κάπνισμα όμως έστω κι όταν μιλάμε για ένα με τέσσερα τσιγάρα την ημέρα μπορεί να αυξήσει κατά 11% τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίων προβλημάτων σε σχέση με το 3% των μη καπνιστριών γυναικών.

Είναι δυνατόν η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου να προκαλέσει όγκο στον εγκέφαλο;

Η μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με το θέμα, έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και πάρα τον θόρυβο που υπάρχει δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να συνδέει τον καρκίνο του εγκεφάλου με το κινητό τηλέφωνο. Αν όμως συνεχίζεις να ανησυχείς, αγόρασε ένα χαντζς φρί, και μείωσε έτσι τον κίνδυνο της ακτινοβολίας.

Έχεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πρέπει να ανησυχήσεις;

Κάθε χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κολλούν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Είτε το έχεις κάποια χρόνια και δεν είχε συμπτώματα είτε το απέκτησε πριν καιρό ο σύντροφός σου και τώρα το μετέδωσε σε σένα. Το 95% των νοσημάτων αυτών είναι μερικώς ακίνδυνα και εξαφανίζονται μόνα τους. Υπάρχει όμως και ένα 5% των περιπτώσεων που καταλήγουν σε κάποιο είδος καρκίνου. Αν ο γυναικολόγος σου κρίνει ύποπτο το νόσημα σου, με την βοήθεια ενός τεστ ΠΑΠ θα προχωρήσει σε αφαίρεση των ύποπτων κυττάρων.

Πάσχεις από δυνατούς πονοκεφάλους κατά την διάρκεια της περιόδου;

Σε εκατομμύρια μετριούνται πλέον οι γυναίκες που παρουσιάζουν σοβαρούς πονοκεφάλους, η ένταση τον οποίων αυξάνεται κατά τον έμμηνο κύκλο. Στην Αμερική μόνο φτάνουν τα 18 εκατομμύρια οι γυναίκες που υποφέρουν από σοβαρές ημικρανίες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι εμμηνορροϊκές ημικρανίες προκαλούνται από την πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων λίγες ημέρες πριν από την περίοδό σου, γεγονός που ευθύνεται για την ανάφλεξη των νεύρων γύρω από τον εγκέφαλο. Μία λύση είναι η διαρκής λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που σταθεροποιούν τα επίπεδα ορμονών και διακόπτουν τον κύκλο. Μια άλλη λύση είναι το νέο φάρμακο με την ονομασία ''Frova'' ,που μειώνει την ανάφλεξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και εμποδίζει την απελευθέρωση των χημικών ουσιών που προκαλούν τον πονοκέφαλο.

Βάλε τώρα στο πρόγραμμα:

  • Ετήσιο τεστ Παπ
  • Ετήσια μαστογραφία (αν έχεις οικογενειακή προδιάθεση)
  • Εξέταση αίματος κάθε δύο χρόνια
  • Εξέταση για χοληστερίνη( καλή ή κακή) κάθε τρία χρόνια ή και νωρίτερα
  • Δερματική εξέταση κάθε τρία χρόνια ή και νωρίτερα βάσει του οικογενειακού ιστορικού σε καρκίνο του δέρματος
  • Τακτική εξέταση ματιών.
  • Προετοίμασε το σώμα σου για μια εγκυμοσύνη: κατανάλωνε καθημερινά 400 γραμμάρια φολικού οξέος που προλαμβάνει δυσκολίες στην εγκυμοσύνη.
  • Χάσε τα περιττά κιλά. Το να πάρεις σε αυτή την ηλικία 10 κιλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, προβλημάτων καρδιάς και διαβήτη.
  • Κατανάλωνε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα.
  • Χαλάρωνε με γιόγκα. Άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά άγχους από τα είκοσί τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πόνους στην πλάτη στα τριάντα τους.

Στο επόμενο μέρος: ενημερώσου για την υγεία σου στα 35.