Γιατί ανακατευόμαστε όταν είμαστε σε όχημα εν κινήσει και πώς να το σταματήσουμε

27.09.2022
Γιατί ανακατευόμαστε όταν είμαστε σε όχημα εν κινήσει και πώς να το σταματήσουμε
Οι ειδικοί λένε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Τα οδικά ταξίδια δεν είναι ποτέ εύκολα, αλλά είναι πολύ πιο δυσάρεστα όταν το παιδί σου κάνει επανειλημμένα εμετό στο πίσω κάθισμα επειδή ανακατεύεται. Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους; Υπάρχουν θεραπείες που υποστηρίζονται από έρευνα ή είναι η επί τόπου δοκιμή πραγματικά η καλύτερη προσέγγιση; Τέσσερις ειδικοί στη ναυτία μοιράζονται όσα είναι χρήσιμα και αξίζει να γνωρίζεις.

Οι απροσδόκητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να σε κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση

Τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά η ναυτία μπορεί να έχει εξελιχθεί για κάποιο λόγο.
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται αδιαθεσία όταν τα μέρη του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ισορροπίας λαμβάνουν αντικρουόμενες αισθητηριακές πληροφορίες, συχνά λόγω μιας διαφοράς μεταξύ αυτού που αισθάνονται και αυτού που βλέπουν. Συνήθως, όταν γυρίζεις το κεφάλι σου, κάνεις ένα βήμα ή οποιαδήποτε κίνηση, ο εγκέφαλός σου λαμβάνει σήματα από το εσωτερικό αυτί σου σχετικά με το πώς θα πρέπει να νιώθεις. Όταν κάθεσαι μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή σκάφος αλλά εξακολουθείς να αισθάνεσαι μια αίσθηση κίνησης από το όχημα, ο εγκέφαλός σου παρατηρεί μια αισθητηριακή σύγκρουση και αρχίζεις να αισθάνεσαι περίεργα. Άλλοι ειδικοί, όπως ο Thomas Stoffregen, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, υποστηρίζουν ότι η αδυναμία του σώματος να σταθεροποιηθεί ενώ βρίσκεται σε κίνηση παίζει ρόλο.

Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι το να ανακατευόμαστε όταν είμαστε εκ κινήσει συμβαίνει για να μας προστατεύσει από τη δηλητηρίαση. Όταν οι αντιληπτικές μας εμπειρίες δεν ευθυγραμμίζονται με το αναμενόμενο, «ο εγκέφαλος σκέφτεται πως μπορεί να έχει δηλητηριαστεί», λέει ο John Golding, εφαρμοσμένος ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Westminster στη Βρετανία. Στη συνέχεια αισθανόμαστε ναυτία και αρχίζουμε να κάνουμε εμετό, φαινομενικά για να εξαλείψουμε αυτά τα πιθανά δηλητήρια από το σώμα.

Τα παιδιά συνήθως δεν αρχίζουν να βιώνουν ναυτία μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών, αν το κάνουν ποτέ, επειδή το σώμα τους πρέπει πρώτα να δημιουργήσει ένα εσωτερικό μοντέλο για το πώς θα πρέπει να αισθάνονται οι διάφορες κινήσεις, εξηγεί ο Golding. Η ηλικία αιχμής για ναυτία είναι γύρω στα 8 και η ευαισθησία μειώνεται με τα χρόνια, καθώς το σώμα των παιδιών αρχίζει να συνηθίζει και να επιλύει αυτές τις αισθητηριακές συγκρούσεις. Αλλά φυσικά, πολλοί ενήλικες βιώνουν και ναυτία της κίνησης.

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία
Είναι δύσκολο να ανακουφιστείς από τη ναυτία της κίνησης μόλις ξεκινήσει πλήρως σε ένα δεδομένο ταξίδι, επομένως είναι πολύ καλύτερο να προσπαθήσεις να την αποτρέψεις ή να λάβεις μέτρα για να την ανακουφίσεις όταν ξεκινά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις τη ναυτία είναι να κοιτάς τον ορίζοντα όταν κινείσαι σε αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο — αυτό βοηθά στην εξάλειψη της αισθητηριακής αναντιστοιχίας, επειδή τα μάτια σου βλέπουν ότι κινείσαι. Ωστόσο, μην εστιάσεις στο έδαφος ή στα δέντρα που τρέχουν βιαστικά, γιατί αυτή η κίνηση είναι πολύ γρήγορη για να σου προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας. Ο Golding προτείνει επίσης να προσπαθήσεις να κρατήσεις το κεφάλι σου αρκετά ακίνητο, αλλά προσθέτει ότι είναι πάντα κακή ιδέα να διαβάζεις ή να κοιτάς συσκευές, επειδή εστιάζεις τα μάτια σου σε κάτι που δεν κινείται.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ναυτίας, όπως αυτά που περιέχουν διμενυδρινάτη, μεκλιζίνη ή σκοπολαμίνη. (Όλα αυτά τα φάρμακα προκαλούν υπνηλία και η σκοπολαμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει θολή όραση και προβλήματα στην ούρηση.) Ο Golding τονίζει ότι τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται 45 λεπτά έως μία ώρα πριν από την έναρξη ενός ταξιδιού και ότι δεν λειτουργούν το ίδιο καλά — ή και καθόλου — μόλις εμφανιστεί η ναυτία. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή, μόλις αισθανθείς ναυτία, η πέψη σου επιβραδύνεται και τα φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να εισέλθουν στο σύστημά σου. Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι η εστίαση στην αναπνοή μπορεί επίσης να αποτρέψει τη ναυτία. Πριν από ένα ταξίδι, εξασκήσου στο να αναπνέεις βαθιά και να κρατάς τις αναπνοές σου αργές και σταθερές.

Επίσης, πρόσεξε για πρώιμα συμπτώματα ναυτίας, τα οποία περιλαμβάνουν χασμουρητό και κόπωση, λέει ο Charles Oman, μηχανικός αεροδιαστημικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Εάν εσύ ή ένα μέλος της οικογένειας σου αρχίσει να αισθάνεται κούραση ή ναυτία, μπορεί να βοηθήσει να κάνετε μια στάση μέχρι να αισθανθούν όλοι καλύτερα. Εάν είναι δυνατόν, περιμένετε άλλα 10 έως 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε ξανά. Εάν νιώσεις ναυτία και μπορείς να ξαπλώσεις, αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει.