Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου η υπερβολική κατανάλωση κρέατος

27.09.2022
Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου η υπερβολική κατανάλωση κρέατος
Αν και το κρέας είναι σημαντικό μέρος της διατροφής του ανθρώπου, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις εντελώς τις νόστιμες μπριζόλες από το μεσημεριανό σου γεύμα, αλλά είναι καλό να έχεις γνώση για το τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση κρέατος στον οργανισμό σου.

Θα μπορούσες να αναπτύξεις πέτρες στα νεφρά

Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν πολλές ενώσεις που ονομάζονται πουρίνες. Αυτά διασπώνται σε ουρικό οξύ και εάν έχεις υπερβολική ποσότητα αυτού του οξέος, θα μπορούσες να αναπτύξεις πέτρες στα νεφρά. Μπορείς να αποφύγεις αυτή την κατάσταση περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, αλλά και πίνοντας άφθονο νερό.

Είναι ασφαλές να βάλεις πάλι στην κατάψυξη κρέας που έχει αποψυχθεί;

Μπορεί να αφυδατωθείς

Λόγω της περίσσειας του ουρικού οξέος, θα μπορούσες να αισθάνεσαι πιο διψασμένη από το συνηθισμένο. Τα νεφρά σου χρειάζονται νερό για να αραιώσουν τυχόν τοξικά απόβλητα, γι' αυτό φρόντισε να έχεις νερό πάντα μαζί σου, όπου κι αν βρίσκεσαι.

Μπορεί να έχεις δυσκοιλιότητα

Τα τρόφιμα με βάση το κρέας έχουν πολλές πρωτεΐνες, αλλά όχι πολλές φυτικές ίνες. Συνήθως παίρνεις αυτές τις φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως, οπότε φρόντισε να ενσωματώσεις όλες αυτές τις κατηγορίες τροφίμων στη διατροφή σου. Η δυσκοιλιότητα και οι επώδυνες κινήσεις του εντέρου μπορεί να είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια ότι η πρόσληψη φυτικών ινών σου είναι πολύ χαμηλή.

Μπορεί να έχεις πονοκεφάλους

Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αναγκάζει το αίμα να είναι πιο παχύρρευστο, πράγμα που σημαίνει μειωμένη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα προϊόντα με βάση το κρέας, όπως το σαλάμι ή τα χοτ ντογκ, περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως κρέας για έναν μήνα

Μπορεί να έχεις δυσάρεστη αναπνοή

Μια δίαιτα που αποτελείται από πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, αλλά χωρίς υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει κετόνες. Οι κετόνες απελευθερώνονται μέσω της αναπνοής και μυρίζουν σαν ακετόνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εάν ακολουθούσες ποτέ τη δίαιτα κετο, μπορεί να είχες προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής. Φρόντισε λοιπόν να εντάξεις και κάποιους υδατάνθρακες στη διατροφή σου.

Μπορεί να έχεις προβλήματα με τα μαλλιά και το δέρμα

Τα προϊόντα κρέατος σπάνια έχουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που κάνει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά και πολλά άλλα να δείχνουν πολύ καλύτερα. Εάν παρατηρήσεις δυσάρεστες αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα σου, τότε ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσεις τη διατροφή σου και να κόψεις την κατανάλωση κρέατος.