Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ

03.05.2022
Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ
Και ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για να διατηρήσεις τα δόντια σου υγιή

Θεωρητικά, το να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά τον καφέ για να καταπολεμήσεις τους λεκέδες και να απαλλαγείς από τη δυσάρεστη αναπνοή είναι λογικό. Όμως, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα γιατί μπορεί να βλάψει τα δόντια σου.

Λευκά δόντια: Οι 5 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να τα... λεκιάσουν

Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ
«Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ—ο καφές είναι ένα από αυτά— χαλούν τα δόντια ή μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών», εξηγεί ο οδοντίατρος Dr. Sharon Huang. «Το να κάνεις οτιδήποτε με τα δόντια σου αμέσως μετά, όπως βούρτσισμα ή χρήση οδοντικού νήματος ενώ το σμάλτο είναι μαλακό, μπορεί να καταστρέψει τα δόντια, να προκαλέσει ευαισθησία ή να κάνει μερικά σημεία αδύναμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα».

Αυτό ισχύει μόνο για το βούρτσισμα των δοντιών σου αμέσως μετά την κατανάλωση του καφέ. Ο Huang συμβουλεύει να περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα. «Μετά το όριο των 30 λεπτών, το σμάλτο σου έχει ξανασκληρυνθεί και δεν θα αφαιρεθεί με το βούρτσισμα», λέει.

Αν ακόμη και αυτό είναι πολύ μεγάλο διάστημα για να αντιμετωπίσεις τη δυσάρεστη αναπνοή, ο Huang λέει ότι μπορείς να ξεπλύνεις το στόμα σου αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ή να μασήσεις τσίχλα χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια αυτών των 30 λεπτών μετά την κατανάλωση καφέ (ή οποιουδήποτε άλλου όξινου τροφίμου ή ποτού) για να αυξήσεις τη ροή του σάλιου στο στόμα και να ξεπλύνεις το οξύ. Η χρήση στοματικού διαλύματος που δεν περιέχει αλκοόλ δουλεύει επίσης.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η ιδανική ώρα για να βουρτσίσεις τα δόντια σου είναι αφού ξυπνήσεις και πριν πιεις το πρωινό σου φλιτζάνι. Ο λόγος; Ο Huang λέει ότι ο καφές μπορεί να λερώσει την πλάκα στα δόντια σου, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο σκούρα. Το βούρτσισμα πριν πιεις καφέ βοηθά να απαλλαγείς από την πλάκα και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς να διατηρήσεις τα δόντια σου υγιή αν πίνεις καφέ
Διατήρησε μια ρουτίνα στοματικής υγείας

Σύμφωνα με τον Huang, η καλύτερη ρουτίνα στοματικής φροντίδας για όλους, αλλά ιδιαίτερα για όσους πίνουν καφέ, αποτελείται από τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνονται καθημερινά και με την ακόλουθη σειρά. Αρχικά, ξεκίνα με το νήμα και μετά βούρτσισε τα δόντια σου (κάνε αυτό το βήμα πρωί και βράδυ, ιδανικά με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα). Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε μια ξύστρα γλώσσας για να αφαιρέσεις τα βακτήρια από τη γλώσσα. Και τέλος, ολοκλήρωσε με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα.

«Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το καθημερινό οδοντικό νήμα και το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα», λέει ο Huang. «Είναι απαραίτητα για την αφαίρεση της πλάκας και των υπολειμμάτων από τον καφέ ή οποιοδήποτε ποτό ή φαγητό, καθώς και τη φυσική συσσώρευση βακτηρίων που εμφανίζεται σε όλα τα στόματα». Η προσθήκη στοματικού διαλύματος στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα. «Ένα στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω απομάκρυνση των βακτηρίων, της πλάκας και των υπολειμμάτων, καθώς και να διατηρήσει την αναπνοή φρέσκια».

Κάνε καθαρισμό δοντιών δύο φορές το χρόνο
Για την πρόληψη των λεκέδων και τη γενική στοματική υγεία, ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών δύο φορές το χρόνο είναι επίσης σημαντικός. Ο οδοντίατρός έχει ισχυρά εργαλεία για να αφαιρέσει τους επιφανειακούς λεκέδες πριν αρχίσουν να μεταναστεύουν στα βαθύτερα στρώματα των δοντιών.

Χρησιμοποίησε λευκαντική οδοντόκρεμα
Η λευκαντική οδοντόκρεμα είναι ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσεις την καταπολέμηση των λεκέδων και είναι μια στρατηγική που συνιστά ο Huang εάν τα δόντια σου μπορούν να την ανεχθούν χωρίς αυξημένη ευαισθησία. «Συνιστώ πάντα να εναλλάσσεις μια λευκαντική οδοντόκρεμα με μια οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για ευαίσθητα δόντια για να μειώσεις την ευαισθησία», λέει ο Huang.