5 τρόποι με τους οποίους το μάσημα τσίχλας επηρεάζει το σώμα σου

11.03.2022
5 τρόποι με τους οποίους το μάσημα τσίχλας επηρεάζει το σώμα σου
Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι μασούσαν τα πάντα. Για παράδειγμα, πριν από 5.000 χρόνια οι άνθρωποι μασούσαν κομμάτια πίσσας από φλοιό σημύδας. Η πίσσα έχει αντισηπτικές ιδιότητες και άλλα φαρμακευτικά αποτελέσματα, όπως άλλωστε και η σημερινή τσίχλα. Προφανώς και όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν περισσότερα σε αυτή τη συνήθεια από το μια φρέσκια αναπνοή. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα υπέρ και τα κατά του να μασάς τσίχλα.

Επηρεάζει τα δόντια σου

Υπέρ: Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη είναι ένας αποτελεσματικός δολοφόνος των βακτηρίων. Προστατεύει τα δόντια σου από την τερηδόνα και την ουλίτιδα ενεργοποιώντας επιπλέον σάλιο που ξεπλένει τα οξέα και τα υπολείμματα τροφών. Ενισχύει επίσης το σμάλτο με την εφαρμογή επιπλέον ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων.

Κατά: Αλλά αν η τσίχλα σου περιέχει ζάχαρη, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των δοντιών. Τα βακτήρια που ζουν στη στοματική σου κοιλότητα, αφομοιώνουν τη ζάχαρη πριν φτάσει στο στομάχι σου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια σου. Η τσίχλα αυξάνει επίσης την τερηδόνα με την πάροδο του χρόνου.

Βελτιώνει τη μνήμη

Το μάσημα της τσίχλας αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό, τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ένα από τα θετικά αποτελέσματά όλου αυτού είναι η νοητική τόνωση που βιώνουμε: βελτιώνει την εγρήγορση, την επεξεργασία της σκέψης, τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα καθώς λειτουργεί μόνο αν μασάς πριν ή κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα απαιτητικών εργασιών.

Ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για να βελτιώσεις τη νοητική λειτουργία σου όσο μένεις σπίτι

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Υπέρ: Η τσίχλα μπορεί μερικές φορές να μας κόψει την όρεξη. Μετά το μάσημα τσίχλας το πρωί, οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι. Είναι τόσο γλυκιά όσο και χαμηλή σε θερμίδες, επομένως μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις τα σνακ. Αυξάνει επίσης την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνει τον μεταβολισμό σου και σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο κουρασμένη μετά το φαγητό.

Κατά: Αλλά η φήμη της τσίχλας ως βοήθημα μιας δίαιτας δεν είναι μόνο θετική. Η μασητική κίνηση και το συνεχές σάλιο ξεγελούν τον εγκέφαλό σoυ ώστε να πιστεύει ότι πραγματικά πεινάς. Και η τσίχλα μέντας σε ωθεί να αναζητήσεις πρόχειρο φαγητό, αντί για πιο υγιεινές επιλογές όπως φρούτα, καθώς τα κάνει να έχουν κακή γεύση. Όσοι τρώνε τσίχλες τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα γεύματα την ημέρα, αλλά φορτώνονται με θερμίδες όταν τρώνε.

Προκαλεί προβλήματα στη γνάθο

Το συνεχές μάσημα μπορεί να οδηγήσει σε μια διαταραχή που επηρεάζει τις αρθρώσεις της γνάθου και τους μύες γύρω από αυτές. Οποιαδήποτε κίνηση της γνάθου - τρώγοντας, γελώντας ή ακόμα και μιλώντας - συνοδεύεται από έντονο πόνο που μερικές φορές εξαπλώνεται στον αυχένα και τους ώμους. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν μασάς σε στιγμές στρες, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να σφίγγουν τα δόντια τους ασυναίσθητα όταν είναι νευρικοί.

Τι αποκαλύπτει για σένα η ώρα που πηγαίνεις για ύπνο

Επηρεάζει το πεπτικό σύστημα

Υπέρ: Η επιπλέον παραγωγή σάλιου κατά το μάσημα τσίχλας βοηθά αποτελεσματικά κατά της πρωινής ναυτίας και της ναυτίας γενικότερα. Μερικοί λένε ότι η τσίχλα λειτουργεί καλύτερα από το φάρμακο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμετού, κοιλιακής δυσφορίας και ναυτίας εξίσου γρήγορα, ενώ είναι σημαντικά φθηνότερη και πιο εύκολα διαθέσιμη.

Κατά: Αλλοίμονο όμως αν έχεις ευαίσθητο στομάχι ή δυσπεψία. Όταν μασάς, καταπίνεις πάντα μικροσκοπικές γουλιές αέρα και γεμίζεις το στομάχι σου με αέρια που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Οι αλκοόλες ζάχαρης που χρησιμοποιούνται συχνά ως γλυκαντικά δρουν ως καθαρτικό, προκαλώντας κράμπες, κοιλιακό άλγος και διάρροια.