Οι εύκολοι τρόποι να βελτιώσεις την υγεία σου το 2022

15.03.2022
Οι εύκολοι τρόποι να βελτιώσεις την υγεία σου το 2022
Οι τάσεις ευεξίας που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις φέτος

Ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες έχει η καθημερινή ζωή τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι η βελτιστοποίηση της υγείας μας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Φέτος, οι τάσεις στην ευεξία είναι λιγότερο καινοτόμες από ό,τι στο παρελθόν και είναι πολύ λογικές και βιώσιμες, κάτι που είναι το κλειδί για την υγιεινή ζωή.

Oφέλη των οργάνων πιλάτες

Η ειδικός διατροφολόγος και personal trainer Rhian Stephenson μοιράζεται τα οφέλη των πιο πρόσφατων πρακτικών στον κόσμο της ευεξίας και εύκολους τρόπους να τις εντάξουμε στη ρουτίνα μας.

Δοκίμασε τον «συγχρονισμό κύκλου»
Ο «συγχρονισμός κύκλου» αναφέρεται στην πραγματοποίηση τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τις προπονήσεις μας για να ευθυγραμμιστούν με τις διάφορες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου. «Η υγεία του εμμηνορροϊκού μας κύκλου δεν είναι μόνο να έχουμε ένα παιδί, αλλά συμβάλλει σε κάθε πτυχή της υγείας μας», σημειώνει η Stephenson.​» Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων χαρακτήρισε επίσημα τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών ως «πέμπτο ζωτικό σημάδι», που σημαίνει ότι είναι εξίσου σημαντικός δείκτης υγείας με τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, τον σφυγμό, τον ρυθμό αναπνοής και την αρτηριακή πίεση». Φυσικά, οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετική φυσιολογία από τους άνδρες και το ορμονικό μας τοπίο κυριολεκτικά αλλάζει καθημερινά. «Με τη σειρά του, το ίδιο συμβαίνει και με τον μεταβολισμό μας, την κατάσταση των θρεπτικών ουσιών, τις ενεργειακές απαιτήσεις και τους νευροδιαβιβαστές. Η προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο τρώμε, κινούμαστε και φροντίζουμε τους εαυτούς μας καθώς οι ορμόνες μας κυμαίνονται, μας επιτρέπει να εργαστούμε με τη βιολογία μας για να βελτιώσουμε την καθημερινή μας εμπειρία».

Μάθε ότι οι ηλεκτρολύτες δεν είναι μόνο για αθλητές
Οι ηλεκτρολύτες συνδέονται συνήθως με τα αθλητικά ποτά και τους αθλητές αντοχής, «αλλά όλο και περισσότερο αναγνωρίζονται ως απαραίτητο συμπλήρωμα για την ψυχική και σωματική υγεία», σημειώνει η Stephenson. «Εκτός από τη μυϊκή απόδοση και την αποκατάσταση, η γνωστική λειτουργία, η πνευματική εστίαση, η διάθεση και η κούραση μπορούν όλα να επηρεαστούν από μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών», και αυτό είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζεις. Η απώλεια ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα είναι ο προφανής ένοχος, αλλά πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. «Η πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, το άγχος, η υψηλή πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και η κακή υγεία του εντέρου μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών». Ένα συμπλήρωμα - όχι ένα ζαχαρούχο ενεργειακό ποτό - μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό.

Μάθε να εκπαιδεύεις τον μεταβολισμό σου
«Η μεταβολική ευελιξία – ένας τρόπος για να εκπαιδεύσεις το μεταβολισμό σου – είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, της ενέργειας, της διάθεσης και της πρόληψης χρόνιων ασθενειών»
, αποκαλύπτει η Stephenson. Αναφέρεται στην ικανότητα του μεταβολισμού μας να προσαρμόζεται αποτελεσματικά σε διαφορετική διαθεσιμότητα καυσίμου. Με απλά λόγια, είναι το πόσο καλά μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ της χρήσης υδατανθράκων και λιπών για ενέργεια. «Τα σώματά μας είναι σχεδιασμένα για να το κάνουν αυτό απρόσκοπτα, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε την παραγωγή ενέργειας σε περιόδους έλλειψης θερμίδων. Η σύγχρονη διατροφή και ο τρόπος ζωής μας μπορεί συχνά να βλάψουν αυτή τη βασική διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική ανισορροπία και ασθένειες. Ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή την απώλεια ευελιξίας είναι ο εξασθενημένος μεταβολισμός της γλυκόζης και συγκεκριμένα η υπερινσουλιναιμία (υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης). Βασικά, όταν η διατροφή μας είναι πολύ υψηλή σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη ως κύρια πηγή καυσίμου και χάνουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε εύκολα μεταξύ της χρήσης υδατανθράκων και λίπους για καύσιμο. Αυτό είναι κακό για το σάκχαρο στο αίμα μας, τη διάθεση, την ενέργεια, τη συγκέντρωση, το βάρος και το ανοσοποιητικό μας.

Λάβε περισσότερα από το συμπλήρωμα βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία και τη λειτουργία των κυττάρων μας. «Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμπλέκεται στη ρύθμιση της διάθεσης, των ορμονών, της υγείας των οστών και του εντέρου»,
λέει η Stephenson. Εξηγεί ότι η βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεται στη μορφή της D3, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμπληρωμάτων. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αποκομιστούν οι μέγιστες αποδόσεις. Η βιταμίνη Κ2 απαιτείται επίσης για να λάβεις όλο το φάσμα των πλεονεκτημάτων από τη βιταμίνη D3, επομένως συχνά θα βρεις αυτά τα δύο μαζί σε ένα συμπλήρωμα καλής ποιότητας. Πάρε το συμπλήρωμα μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λίπος, συνήθως το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την απορρόφηση.