Τα κοινά λάθη λεύκανσης δοντιών που πρέπει να αποφύγεις

03.03.2022
Τα κοινά λάθη λεύκανσης δοντιών που πρέπει να αποφύγεις
Εάν θέλεις να λευκάνεις τα δόντια σου μόνη σου, διάβασε πρώτα αυτό!

Αυτές τις μέρες, η λεύκανση των δοντιών είναι πιο δημοφιλής —και προσιτή— από ποτέ. Τα περισσότερα οδοντιατρεία όχι μόνο προσφέρουν επαγγελματική λεύκανση, αλλά πολλά καταστήματα πωλούν πλέον κιτ λεύκανσης δοντιών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνη σου. Αν και αυτή η προσβασιμότητα σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα, αφήνει επίσης χώρο για πιθανά λάθη που βλάπτουν τα δόντια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αδύνατο να κάνεις μόνη σου μια λεύκανση για να πετύχεις ένα λαμπερό χαμόγελο, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις και τι όχι.

Το κοινό συστατικό οδοντόκρεμας που δεν κάνει καλό στην υγεία του εντέρου σου

Επαγγελματίες μοιράζονται τα κορυφαία λάθη λεύκανσης των δοντιών που βλέπουν συχνά και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

Χρησιμοποιείς λευκαντική οδοντόκρεμα καθημερινά
Η λευκαντική οδοντόκρεμα χωρίς συνταγή γιατρού παρέχει σχεδόν αμέσως πιο λαμπερό χαμόγελο, αλλά ενώ το άμεσο αποτέλεσμα είναι ωραίο, μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη όταν χρησιμοποιείται για μεγάλες περιόδους, σύμφωνα με την οδοντίατρο Jennifer Berg. "Αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας, συμπεριλαμβανομένων των οδοντόκρεμων με κάρβουνο, συνήθως περιέχει λειαντικά για να δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα", εξηγεί η Berg. Η συνεχής χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων, οδηγώντας σε επώδυνη φθορά των δοντιών.

Δεν μιλάς με τον οδοντίατρό σου πριν τη λεύκανση
Αν και είναι εύκολο να είσαι παρορμητική όταν αναζητάς ένα πιο λευκό χαμόγελο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τον οδοντίατρό σου πριν πειραματιστείς με οποιοδήποτε είδος λεύκανσης. Ο οδοντίατρός σου θα αποφασίσει εάν είναι καλή ιδέα να κάνεις λεύκανση και μπορεί να σε καθοδηγήσει στην καλύτερη θεραπεία λεύκανσης για εσένα. «Το να μην ζητάς καθοδήγηση από τον οδοντίατρό σου πριν από τη λεύκανση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα», λέει η Berg. «Τα άτομα που έχουν σφραγίσματα ή αποκαταστάσεις στο χρώμα των δοντιών θα πρέπει να περιορίσουν τη λεύκανση που κάνουν».

Υπερβολική χρήση λευκαντικών ταινιών
Οι λευκαντικές ταινίες είναι ένας απλός και φθηνός τρόπος για να φωτίσεις το χαμόγελό σου, αλλά ακριβώς όπως η λευκαντική οδοντόκρεμα, η παρατεταμένη χρήση δεν είναι καλή για τα δόντια. Σύμφωνα με την Berg, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να βλάψει τα ούλα σου, να αυξήσει την ευαισθησία των δοντιών και να προκαλέσει την εμφάνιση φωτεινών κηλίδων. Φρόντισε πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες που συνοδεύουν τις λευκαντικές ταινίες.

Δεν βουρτσίζεις και δεν κάνεις χρήση οδοντικού νήματος εκ των προτέρων
Η λεύκανση των δοντιών θα πρέπει πάντα να αποτελεί προσθήκη στη ρουτίνα στοματικής σου φροντίδας και όχι αντικατάσταση. Η πλάκα και τα κομμάτια φαγητού που έχουν μείνει στην επιφάνεια του δοντιού σου μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία λάμψης, επομένως η προετοιμασία της επιφάνειας των δοντιών σου πριν τη λεύκανση θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. «Εάν υπάρχουν υπολείμματα στα δόντια σου, θα αποτρέψει το προϊόν λεύκανσης από το να εισχωρήσει στα δόντια», λέει η Berg.

Τρως όξινα φρούτα
Σύμφωνα με τον Michael Gulizio, αισθητικό οδοντίατρο και συνιδρυτή της Core Smiles, αυτή είναι μια «πραγματικά, πολύ κακή ιδέα». «Τα όξινα φρούτα έχουν χαμηλό pH, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στη διάλυση του οδοντικού σμάλτου», λέει. «Μόλις χαθεί το σμάλτο, δεν θα ξαναφυτρώσει. Η διαβρωτική διαδικασία που διαλύει το σμάλτο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια, οδοντική κοιλότητα και τελικά ύφεση του ιστού των ούλων».