Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν τρως μόνο μια φορά την ημέρα

27.01.2022
Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν τρως μόνο μια φορά την ημέρα
Το να τρως μία φορά το 24ώρο ακούγεται σαν το mission impossible, ωστόσο πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Το OMAD (η διεθνής ορολογία για το «ένα γεύμα την ημέρα») είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας που πιστεύεται ότι σε βοηθά να χάσεις βάρος. Φυσικά, δεν επιδιώκουν όλοι την απώλεια βάρους, μερικοί θέλουν απλώς να είναι πιο υγιείς ή να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για φαγητό. Με όποια ομάδα και αν ταυτίζεσαι, διάβασε τι συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους αφού αλλάξουν τόσο δραστικά τη διατροφή τους.

Μπορεί να πάρεις βάρος

Σε περιπτώσεις έλλειψης τροφής, το σώμα σου ενεργοποιεί τη «λειτουργία λιμοκτονίας» και αποθηκεύει όλα τα τρόφιμα που καταναλώνεις — με αυτόν τον τρόπο, θα τα έχεις για αργότερα, όταν τα χρειάζεσαι περισσότερο. Βασικά επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Επιπροσθέτως, η παραγωγή κορτιζόλης (μια ορμόνη του στρες) αυξάνεται και αυτό σε κάνει να αποθηκεύεις λίπος.

Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σου μπορεί να γίνει ασταθές

Οι μεγάλες περίοδοι χωρίς φαγητό συνήθως οδηγούν σε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμία (δηλαδή, εξαιρετικά χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) προκαλείται συχνά από τη νηστεία, ειδικά εάν πάσχεις από διαβήτη τύπου 2. Αργότερα, μπορεί να υποφέρεις από μυϊκή ένταση που προκαλεί πονοκεφάλους.

Δίαιτα διαλειμματικής νηστείας: Πόσες ώρες είναι η ιδανική διάρκεια αποχής από το φαγητό

Μπορεί να σου λείψουν θρεπτικά συστατικά

Ένα γεύμα την ημέρα μπορεί να μην είναι σε θέση να σου παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμινών. Ως αποτέλεσμα, διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξεις τις συνέπειες μιας ανεπάρκειας βιταμινών. Για παράδειγμα, η απώλεια μαλλιών συχνά συνδέεται με έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Εν τω μεταξύ, οι λευκές κηλίδες στα νύχια (λευκονυχία) συνήθως προκαλούνται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου και ασβεστίου.

Μπορεί να υποφέρεις από πονοκεφάλους

Οι «πονοκέφαλοι διαίτης» είναι αρκετά συνηθισμένοι σε όσους θέλουν να χάσουν αυτά τα περιττά κιλά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εμφανίζονται για πολλούς λόγους, είτε οφείλονται σε μια περίοδο προσαρμογής, είτε σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είτε σε ανεπάρκεια μαγνησίου.

Μπορεί να κρυώνεις συνέχεια

Η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα εκτρέπει τη ροή του αίματος προς την κατεύθυνση της αποθήκευσης λίπους. Με αυτόν τον τρόπο, αποθηκεύει ενέργεια και, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σου παρέχει δύναμη και ευελιξία. Η χαμηλή ποσότητα θερμίδων σε κάνει να νιώθεις συνεχώς κρύα και πεινασμένη.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμηθείς αμέσως μετά το φαγητό

Είναι πιο πιθανό να τρως ανθυγιεινά

Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να απολαύσεις ανθυγιεινά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, επειδή ένα γεύμα την ημέρα δίνει μια λανθασμένη αίσθηση ότι δεν θα πάρεις πολλές θερμίδες στη συνολική καθημερινή σου διατροφή. Είναι πιο πιθανό να τρως υπερβολικά τη μια φορά την ημέρα και να επιλέξεις ανθυγιεινές επιλογές. Μετά από 24 ώρες πείνας, ένα μπολ με μπρόκολο μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου. Επίσης, μετά από ένα βαρύ γεύμα, μπορεί να αισθάνεσαι βαριά και χωρίς όρεξη για δουλειά.