Πώς μπορείς να αυξήσεις εύρος της προσοχής και συγκέντρωσης σου

11.01.2022
Πώς μπορείς να αυξήσεις εύρος της προσοχής και συγκέντρωσης σου
Οι συμβουλές των ειδικών

Το εύρος της προσοχής περιγράφει το πόσο χρόνο μπορεί κανείς να μείνει συγκεντρωμένος σε κάτι, και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευημερία. Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεσαι να εστιάσεις στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια μαθημάτων, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι αρκετά επιζήμια.

Πώς να βελτιώσεις τη στάση του σώματος σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Επιπλέον, η μικρότερη από την επιθυμητή διάρκεια προσοχής μπορεί να σε κάνει να νιώθεις θλίψη, άγχος ή απογοήτευση επειδή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, παρόλο που το θέλεις.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για αυτό; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τέσσερις συμβουλές που προτείνονται από ψυχολόγους για να αυξήσεις την προσοχή και τη συγκέντρωση σου:

Βελτίωσε τον ύπνο σου
Είναι γνωστό και έχει αποδειχθεί πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αδυναμία εστίασης. Για να βελτιώσεις την προσοχή σου μπορεί να είναι χρήσιμο να διασφαλίσεις ότι κοιμάσαι τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για την ηλικιακή σου ομάδα.

Άσκηση
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την προσοχή και τη συγκέντρωση, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μια σύντομη βόλτα ή να κάνεις τακτική σωματική δραστηριότητα. Μερικά από τα οφέλη της άσκησης περιλαμβάνουν την αύξηση της ροής του αίματος, την τόνωση του εγκεφάλου και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, και όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της προσοχής.

Δοκίμασε μια πρακτική διαλογισμού ή ενσυνειδητότητας
Οι πρακτικές διαλογισμού και επίγνωσης μπορούν να σε βοηθήσουν να είσαι περισσότερο παρούσα και να σου επιτρέψουν να ενσωματώνεις και να επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες που λαμβάνεις συνεχώς. Βρες μια εφαρμογή διαλογισμού ή πάρε μέρος σε ένα μάθημα διαλογισμού για να αυξήσεις την προσοχή σου.

Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα
Σε έναν κόσμο όπου είναι πολύ εύκολο να νιώθουμε ότι αξίζουμε μόνο ό,τι παράγουμε, είναι σημαντικό να σημειώσουμε τα οφέλη του ελεύθερου χρόνου για την ψυχική υγεία. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, το να κάνεις ένα διάλειμμα μπορεί να είναι βοηθητικό για να βελτιώσεις την προσοχή σου όταν επιστρέψεις στην εργασία. Κάνε ένα διάλειμμα πέντε έως 10 λεπτών για να πιεις νερό, να τεντωθείς ή να κάνεις βαθιές αναπνοές.